Öne Çıkanlar Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar Koronavirüs terörist gündem özeti chp Covid19 bugünün gündemi enflasyon AİLE kılıçdaroğlu rusya pkk

Bulut: “Çiftçinin Borçları Faizsiz, Uzun Vadeye Yayılarak Taksitlendirilmeli”

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, pandemi döneminde çiftçinin borçlarının katlanarak arttığını belirterek, çiftçinin kamu bankalarına, sulama birliklerine ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının faizsiz ve uzun vadeye yayılarak taksitlendirilmesini istedi.


CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, ekonomik olarak zor durumda olan çiftçilerin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. TBMM Başkanlığına, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Bulut,  “Tarım Kredi Kooperatif’lerinin verdiği kredinin oranının yüksek olması, üreticinin zirai araç gereçler ve traktör gibi iş makinalarının büyük bir kısmını kredi ile aldığı için taksitler ödenmediğinde yüksek faiz uygulanması nedeniyle, pandemi döneminde üretemeyen, ürettiğini satamayan çiftçinin borçları katlanarak artmıştır” dedi.  

ÇİFTÇİ, TORBA YASA’DA KAPSAM DIŞI BIRAKILDI

Bulut, TBMM’de geçtiğimiz haftalarda kabul edilen, toplam 500 milyar liralık kamu alacağının yeniden yapılandırılmasını öngören Torba Yasa'da kapsam dışı bırakılan çiftçinin bir kez daha mağdur edildiğini kaydetti.  Yasada çiftçinin Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası borçlarının yeniden yapılandırılması ile ilgili herhangi bir düzenleme yapılmadığını hatırlatan Bulut, ekonomik krizin yanı sıra girdi maliyetlerinin her sene artmasının, pandemi döneminde ihracat yollarının tıkanmasının çiftçiyi icra ve haciz kıskacı içerisine aldığını bildirdi. 

BORCUNU ÖDEYEMEYEN KAÇ ÜRETİCİ VAR?

Borç nedeniyle çiftçinin tarımdan uzaklaştığını kaydeden CHP’li Bulut, Bakan Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
-Tarım Kredi Kooperatiflerine veya Ziraat Bankası’ndan son 1 yılda kaç çiftçi kredi çekmiştir
-Borcunu ödeyemeyen kaç üretici bulunmaktadır? Takibe giren kredilerin tutarı nedir?
-Borçlarını ödeyemediği için yasal takip başlatılan üretici sayısı nedir?  Borcunu ödeyemeyen kaç çiftçi haczedilmiştir?

ÇİFTÇİNİN TOPLAM BORCU NE KADAR?

-Kaç çiftçi zirai araç, gereç ve traktörleri borçlarından dolayı satmak zorunda kalmıştır?
-Kaç çiftçinin, sulama birliklerine, Tarım Kredi Kooperatiflerine ve  kamu bankalarına toplam ne kadar borcu  vardır?
-Çiftçinin kamu bankalarına, sulama birliklerine ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının faizsiz ve uzun vadeye yayılarak taksitlendirilmesine yönelik Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.