Öne Çıkanlar diyarbakır Kent azerbaycan istanbul Ayyuka eNBE Shu Jueting Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha Prof. Dr. Elif Erhan Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut Kuşadası Belediyesi

Çakırözer: “Destekler Arttırılmalı, Müzisyenler Yaşatılmalı”

Salgında getirilen kısıtlamalardan en fazla etkilenen kesimlerden biri de kapanan eğlence yerlerindeki müzisyenler oldu. Enstrümanlarını satarak fabrikalarda çalışmaya başlayan müzisyenler arasında intiharlar da artarken, Mart ayından bu yana sahneye çıkamayan Eskişehirli müzisyen ve ses sanatçıları yaşadıkları sıkıntıları CHP Milletvekili Utku Çakırözer’e anlattı. Hayatında ilk kez fabrikada çalışmaya başladığını dile getiren ses sanatçısı Salim Oylaş, “44 yaşından sonra fabrikada çalışmak nedir onu öğrendim. Ellerim çok acıdığı için şu an org çalabilecek pozisyonda değilim. Belki canlı müzik başlasa org tuşuna basamayacağım” dedi.  Müzisyenler ev kiralarını, elektrik, doğalgaz gibi faturalarını ödeyemediklerini söylerken, “ Düğünde, doğum gününde, insanların mutlu günlerinde hep biz vardık. Ama salgında ilk unutulan bizler olduk. Unutulmak gururumuza dokundu” dedi.

YÜZLERCE MÜZİSYEN BİR YILDIR İŞSİZ

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, salgında getirilen kısıtlamalar kapsamında bir yıldır iş yapamayan Eskişehirli müzisyenler ile bir araya geldi. Çakırözer, Eskişehir Müzisyenler ve Sahne Sanatları Derneği Başkanı Mustafa Demir ile aylardır iş yapamayan müzisyen ve ses sanatçılarının sıkıntılarını dinledi.

 “ORG ÇALAN ELLER ZIMPARA YAPIYOR”

7 yıldır bir mekanda çalışan org sanatçısı Salim Oylaş, yaşadığı sıkıntıları şu şekilde anlattı:

“İşsiz kalan arkadaşlarım annelerinin, babalarının yanına gittiğini söylüyor. Benim gidecek yerim yok. Evliyim, 2 tane çocuğum var. Elektrik, doğalgaz kesiliyor ödeyemediğim için. 44 yaşından sonra fabrikada çalışmak nedir onu öğrendim. Fabrikada zımpara yapıyorum. Ellerim çok acıdığı için şu an org çalabilecek pozisyonda değilim. Belki canlı müzik başlasa org tuşuna basamayacağım.”

“20 YIL SONRA FABRİKA GÖRDÜM”

Bir yıldır iş yapamadıklarını söyleyen ses sanatçısı Emre Söylemez de, fabrikada çalışmaya başladığını söylerken, “20 yıl sonra hayatımda ilk kez ben de fabrika gördüm. Benimle birlikte çoğu arkadaşım paketçilik yapıyor, ayakkabı boyuyor. Çoğu arkadaşımız enstrümanını sattı. Üzüldüğümüz nokta elimizdeki altın bileziğimizi kullanamamak. Bir yıldır çok zorluk çekiyoruz. Bazı arkadaşlarımız artık dayanacak gücü kalmadığı için hayatına son verdi. Artık müzisyenlerin sesinin duyulmasını istiyoruz” diye konuştu.

“UNUTULMAK GURURUMUZA DOKUNDU”

Müzisyen Nusret Avcı ise müzisyenlerin pandemi döneminde unutulan kesimlerden biri olduğunu söyledi. Avcı, “Müzisyenleri düğünde, doğum gününde herkes önemser. Ama pandemi döneminde müzisyenler, sanatçılar önemsiz hale geldi. İlk unutulan insanlar müzisyenler oldu ve unutulmak gururumuza dokundu. En büyük acı da bu. Artık insanlar mesleklerinden nefret eder hale geldiler” dedi.

MEKAN AÇIKSA, MÜZİK YAPILMASINA İZİN VERİLMELİ

Dernek Başkanı Mustafa Demir, bir yıldır sektörün hiç para kazanamadığını söylerken,  “Yardımlar yapılıyor ama yetersiz. Son zamanlarda Türkiye genelinde olan müzisyenlerin intiharları bu konunun ispatıdır. Bu acıyı Allah kimseye göstermesin” dedi. Demir, en büyük sorunlarını normalleşme adımları kapsamında mekanların açılmasına rağmen canlı müzik yapılmasına izin verilmemesi olduğunu söyledi. Demir, “Kısa bir süre müziği açtılar. Sonra yine kapandı. Mekanlarda teyipten, cd’den müzik yapılmasına izin verildi ama canlı müzik yapılması yasak. En Büyük sıkıntımız bu. Bizler her türlü eğitimi aldık, maske-hijyen-sosyal mesafe kurallarına uyuyoruz. Eskişehir’deki 400 müzisyenin mekanlarda canlı müzik yapmasına da izin verilmeli” dedi.

“ONLİNE SAHNELER KURULABİLİR”

Müzisyen ve eğitmen Armağan Çakır da, kredi ile yaşadığını ve ödemeleri yapmakta zorlandığını söylerken, yaşadığı sıkıntılar karşısında çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

“Destek olarak verilen 10 bin lira kredi çektim. Kasım ayında onu ödemeye başladım hala onu ödemekle boğuşuyorum. Türkiye’nin her yerinde müzisyenler için online platformlar oluşturulabilir. Buraya özel sektör, yerel yönetimler destek verilebilir. Böyle bir platform oluşturularak müzisyenlere destek verilebilir” dedi.

ÇAKIRÖZER: “MÜZİSYENLER YAŞATILMALI”

Müzisyenleri dinleyen CHP’li Çakırözer, “Pandemi döneminden en çok etkilenen kesimlerden biri de müzisyenler, eğlence sektöründe çalışanlar oldu. Maalesef çoğunun çalışırken sigortaları yapılmadığı için hiçbir güvenceleri yok. İktidar bin liralık destek açıkladı ama ondan da herkes yararlanamadı, o da bir ay sonra bitecek. Bu süreçte hayatlarını geçindirmek için insanlar ekmek tekneleri dedikleri enstrümanlarını satmaya başladı. Maalesef geçinemedikleri için intihar edenler oldu. İnsanların düğününde, doğum gününde en mutlu anında yanında müzisyenler var. Şimdi unutulmak onları gerçekten çok üzüyor. Müzisyenlerimizin hayatta kalabilmesi için düzenli, sürdürülebilir ödenek sağlanmalı. Müzisyenlerimiz devlet güvencesi altına alınmalı. Müzisyenler yaşatılmalı” dedi. Çakırözer, pandemi döneminde müzisyen ve ses sanatçılarının yaşadığı sıkıntılara çözüm oluşturulması ve artan müzisyen intiharları karşısında Meclis’te Araştırma Komisyonu kurulmasını da istedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.