CHP ‘Cumhurbaşkanı Adayının Saptanmasına’ İlişkin Yöntemi Tüzük Taslağına Yazdı

CHP Tüzüğü değişiyor. Hazırlanan taslağa “Cumhurbaşkanı adayının saptanması” başlıklı madde eklendi. Taslağa göre Cumhurbaşkanı adayı seçmen yoklaması, önseçim, aday yoklaması, merkez yoklaması yöntemlerinden biriyle belirlenecek. Hangi yöntemin uygulanacağına Parti Meclisi karar verecek.

CHP TÜZÜĞÜ DEĞİŞİYOR

CHP yönetimi hazırlanan tüzük taslağını görüş ve incelemeleri için milletvekillerine gönderdi. Tüzük taslağı 2 Mart Cuma günü saat 11.00’de Genel Merkez’de Genel Başkan başkanlığında yapılacak, Parti Meclis üyeleri, Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri ve milletvekilleri tarafından yapılacak toplantıda masaya yatırılacak.

CUMHURBAŞKANI ADAYININ SAPTANMASI BAŞLIKLI MADDE EKLENDİ

Taslakta yer alan “Cumhurbaşkanı adayının saptanması” başlıklı 53. Maddeye göre Cumhurbaşkanı adayı seçmen yoklaması, önseçim, aday yoklaması, merkez yoklaması yöntemlerinden biriyle belirlenecek. Hangi yöntemin uygulanacağına Parti Meclisi karar verecek.

Seçmen yoklaması, seçmen kütüğünde kayıtlı seçmenlerin katılımıyla yapılacak. Önseçim, üye kütüğünde kayıtlı üyelerin katılımıyla yapılacak. Aday yoklaması, partide belli görevlere seçilmiş olan delegelerin katılımıyla yapılacak. Merkez yoklamasında adayı, Parti Meclisi saptayacak.

Yöntemlerin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenecek.

Taslakta “Yerel seçimlerde adayların saptanması” başlıklı madde de yer aldı. Buna göre yerel seçimlerde adaylar önseçim, aday yoklaması ve merkez yoklaması yöntemiyle saptanacak. Hangi yöntemin uygulanacağına ise Parti Meclisi karar verecek.

KOTALAR

Tüzükte yer alan “kotalar” maddesine göre merkez yoklaması yoluyla saptanacak milletvekili, il genel meclisi ve belediye meclisi adaylıklarında, Parti Meclisi seçiminde, il ve ilçe yönetim kurullarının seçiminde, il kongre delegeleri ve kurultay delegeleri seçimlerinde yüzde 33 cinsiyet ve yüzde 20 gençlik kotası uygulanacak.

ÜYELİK

Taslağa göre üyelik “üye” ve “destekçi üye” olarak iki türlü olacak. Parti çalışmalarına aktif olarak katılan ve düzenli aidat ödeyen partiliye “üye”; partiye sadece gönül bağı ile bağlı olup destek vermek isteyen partiliye “destekçi üye” denecek.

Üyeler, partiye yılda 60-1200 TL arasında ödenti verecek.

MÜKERRER İMZALAR TASLAĞA YAZILDI

Genel Başkan adaylarından sadece birisi için imza verilebilecek. Birden çok adaya imza veren delege, kurultay başkanlık kurulunca çağrılacak ve hangi aday için imza verdiği saptanacak. Aksi halde mükerrer imzalar tüm adaylar için geçersiz olacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.