CHP Gürer: “Emeklilerin Ekmeği İle Oynamayın”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ekonomik krizler ve üst üste gelen zamlardan en çok etkilenen kesim olan emeklilerin, en azından banka promosyon ücretlerinin günümüz şartlarına göre yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi. 

 

Gürer, 2000 yılından sonra emekli olanlar için de intibak yasasının bir an önce çıkarılması ve emeklilere aile yardımı ve ücretsiz ulaşım gibi uygulamalara başlanmasının şart olduğunu belirtti. 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM yaptığı konuşmada emekliler için 3 yıl önce başlayan banka promosyonu uygulamasında, 13 milyona yakın emeklinin sözleşme süresinin bu ay sonunda dolacağını hatırlattı.  

SİMİT PARASI BİLE DEĞİL

Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye Bankalar Birliği’nin yaptığı anlaşma gereği emeklilerin 2017 yılından bu yana maaş aldıkları bankalardan cüzi miktarda banka promosyonu olduğunu anımsatan Gürer, “Aslına bakılırsa 2007 yılında çıkarılan bir yönetmelikle hayata geçirilmesi gereken emeklilere banka promosyonu uygulaması 10 yıl gecikmeli olarak başlamış. Milyonlarca emekli, yıllarca bu haklarından mahrum bırakılmıştır. Günümüz şartlarında ise, emekliler aldıkları maaşlara göre anlaşma yapılan bankalardan yıllık 300 TL ile 450 TL arasında değişen fiyatlarla banka promosyonu alıyor. Üst üste gelen zamlar, artan enflasyon, bitmeyen ekonomik kriz şartları altında, emeklilere reva görülen bu promosyon miktarı elbette çok düşük. Ay olarak hesaplandığında emeklilere verilen banka promosyonu, aylık 30 TL’yi bile bulmuyor. 

Emeklilerin yıl boyunca aldığı toplam promosyon ücreti, gün olarak hesaplandığında günlük 1 lirayı bile bulmuyor. Bugün 1 liraya bir simit almak mümkün görünmüyor. Büyük şehirlerdeki marketlerde 1 TL'ye bir şişe su bile alınamıyor. Ekonomik kriz dikkate alınıp promosyon buna göre güncellenmelidir. Emeklilerin rahat bir nefes almasını sağlayacak promosyon ücreti almalarına uygun bir sözleşme gereklidir.” dedi.

TARAFLAR BİR AN ÖNCE MASAYA OTURMALI 

Bu şartlar altında emeklilere reva görülen bu ücretler için ‘sadaka’ ifadesinin bile kullanılamayacağını kaydeden Gürer, “Türkiye Bankalar Birliği ve Sosyal Güvenlik Kurumu, bu ay sonunda sona erecek sözleşmelerin yenilenmesi için bir an önce masaya oturmalı ve emeklilere verilecek banka promosyon ücretlerini günümüzün şartlarına göre yeniden düzenlemelidir. Bu sayede en azından banka promosyonları açısından yüzü gülecek olan emeklilerimiz kısmen de olsa rahat bir nefes aldırmanın yolu aranmalıdır” diye konuştu. 

İNTİBAK VE AİLE YARDIMI BEKLENTİSİ 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer Türkiye Emekliler Derneği ve Emekliler Sendikası ziyaret ederek Başkanlarla görüştü.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, intibak düzenlemesi için verdiği kanun teklifinin Cumhur ittifakı oyları ile Ret edildiğini anımsattı.

Gürer, “yoksulluk sınırının 7 bin TL’ye, açlık sınırının ise 2 bin 600 TL’ye dayandığı ülkemizde, düşük ve sabit maaş alan emeklilerin sorunlarının saymakla bitmeyeceğini de vurguladı. Artan enflasyon ve art arda gelen zamlardan en çok etkilenin kesimlerin başında emeklilerin geldiğine dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, banka promosyon ücretlerinde yapılacak iyileştirmeden başlanarak, emeklilikte yaşa takılanların beklentileri, intibak düzenlemesi, aile yardımı bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

 Gürer” Emekli, ne yazık ki yoksulluk sınırı altında yaşamaktadır. 2000 yılından sonra emekli olanlar için intibak düzenlemesi sağlanması şarttır. Emeklilere aile yardımı ve gıda yardımı verilmeli ve artırılmalıdır. Emeklinin ekmeği küçültülmemelidir” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.