Öne Çıkanlar CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin chp niğde milletvekili ömer fethi gürer cumhurbaşkanı erdoğan türkiye istatistik kurumu gündem özeti çin beşiktaş abd Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel recep tayyip erdoğan tüsiad

CHP'li Altaca Kayışoğlu: "Milletimizin İç Tüzük Talebi Yok"
CHP Bursa Milletvekili, Anayasa Komisyonu Üyesi Nurhayat Altaca Kayışoğlu“Milletimizin iç tüzük talebi yok. Seçildiğim günden bu yana seçim bölgemde sürekli halkımızın içindeyim. Bugüne kadar tek bir kişiden ‘milletvekilleri çok konuşuyor, niye bu iç tüzüğü değiştirmiyoruz diyeni duymadım." dedi.

CHP Bursa Milletvekili, Anayasa Komisyonu Üyesi Nurhayat Altaca Kayışoğlu, İç Tüzük değişikliğinin Türkiye’nin gerçek gündemi olmadığını söyledi.


Kayışoğlu; "İç Tüzükle Meclis’in Hızlı Çalıştırılmasının Amaçlandığı Söyleniyor. Meclis’in Hızlı Çalışması Değil, Verimli Çalışması Önemli. Kanun Çıkarıyorlar, Çıkardıkları Kanun Yeterince Tartışılmadığı İçin Çıktığı Günün Ertesi Değiştirilmek Zorunda Kalıyor. Buna Neden Olan İç Tüzük Mü, Yoksa Yangından Mal Kaçırma Anlayışı Mı?"

Kayışoğlu; Ama burada iç tüzük peşinde koşup, muhalefetin susturulması için çaba gösterip, halkın taleplerinin dile getirilmesini engellemek isteyenlerin pek de duymak istemedikleri sorunları aktarıyor milletimiz. Ne diyorlar?
‘Vekilim, taşerona kadro sözü verildi, ne zaman olacak?
Vekilim, emeklilikte yaşa takılanların sorununu dile getirir misiniz?
Engelli atamaları yetersiz’ diyorlar.
Binlerce iş talebi geliyor.
Hastanelerle ilgili sorunlar geliyor.
Yoğum bakım sıkıntısı nedeniyle şehir şehir dolaşmakta kalan hastaların yakınlarının feryatları geliyor.
Bu ve buna benzer birçok sorun hakkında halkımız talep iletiyor ama daha bugüne kadar  ‘Niye bu İç Tüzük’ü değiştirmiyorsunuz? Çok konuşuyorsunuz’ gibi bir şey duymadım” açıklamasında bulundu.
“Aslında bu Meclis’te iki gündem var” sözleriyle açıklamalarını sürdüren Anayasa Komisyonu Üyesi, Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, devamında şunları söyledi:
“Birisi halkın gündemi ki onu bizler araştırma önergeleriyle Meclis’e taşıyıp gündem oluşturuyor.
 
Diğeri de Saray’ın gündemi. Geçen yıl 15 Temmuzdan önce dönemin Cumhurbaşkanı, bugün AKP Genel Başkanı şöyle bir beyanda bulundu, dedi ki: ‘Meclis’te kanunlar  geç  görüşülmeye  başlanıyor. 
Asıl  gündeme  geçemiyor,  çok oyalanıyor. İç Tüzük değiştirilsin.’ Onun üzerine iktidar partisinden arkadaşlar bunu dile getirmeye başladılar. Sonrasında 15 Temmuz olunca askıya alındı. Erdoğan’ın grup toplantısında verdiği bir talimat üzerine tekrar gündeme geldi.
Yine dedi ki: ‘İç Tüzük’ü değiştirmeden Meclisi kapatmayın.’ Onun üstüne apar topar böyle bir şey geldi. Ne yapılmaya çalışıldığını anlamaya çalıştım. Anayasa’ya aykırı, hem de her anlamda aykırı. İfade özgürlüğüne aykırı, uluslararası sözleşmelere aykırı, demokratik devlet ilkesine açık bir şekilde aykırı, yasama sorumsuzluğuna aykırı. Amaç ne diye bakıyoruz. Birincisi, getirdiği hükümler muhalefetin sesini kısıyor ya da işte Sayın Bülent Tezcan’ın deyimiyle Meclisin sesini kısıyor. Hızlılık ve verimlilik gibi bir amacı yok bunun. Avukatlıktan, uygulamadan geliyoruz. Ben meslek yaşamımda çok karşılaştım, her birimiz karşılaştık. Bir yasa değişiyor Mecliste, o daha yürürlüğe girmeden tekrar değişiyor. Tam onu uygulayacağız derken yeni bir yasa çıkıyor. Neden? Yani bu İç Tüzük mü buna sebep veriyor? Değil. Tam tersine, bunun değiştirilmesi veya bu İç Tüzük’ün bu hâliyle böyle olması değil buna sebebiyet veren.”İç Tüzük değişikliğinin birçok yönüyle aykırılıklar oluşturduğunu dile getiren Altaca Kayışoğlu, AKP iktidarının 19 Aralık 2005’te çıkardığı mevzuat değişikliğiyle ilgili yönetmeliğin neden uygulanmadığını da merak ettiğini dile getirip şu değerlendirmeyi yaptı:
“O yönetmeliğe bugüne kadar uyulmadı. Eğer buna uyulsaydı, örneğin üst normlara uygunluk, yargı kararlarının göz önünde bulundurulması, mevzuatın tamamının taranarak ona göre bu düzenleyici işlemlerin değiştirilmesi gibi ilkeler öne çıkarılsa, daha verimli düzenleyici işlemler çıkarılabilir buradan. Veya ilgili STK’lara, kurumlara sorulması hâlinde etkin yasalar çıkarılabilir. Kanunlar daha yürürlüğe girmeden 4-5 kere değiştirilmek zorunda kalınmazdı. İç Tüzük mü bu kanunların yapboza dönüştürülmesine neden yoksa alel acele çıkarılmak istenmeleri mi? Bu İç Tüzük değişikliğiyle maalesef demokrasinin son kırıntıları da ortadan kaldırılıyor ve özellikle grup önerilerindeki söz hakkının kısıtlanmasıyla da halkın gündemi tamamen silinmek isteniyor. Bütün ülkeye sadece bir kişinin gündemi hâkim olsun isteniyor. İfade özgürlüğü kısıtlanıyor.”
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.