Öne Çıkanlar pkk bugünün gündemi azerbaycan Kent diyarbakır suriye Ayyuka eNBE akbank cumhurbaşkanı erdoğan türkiye istanbul

CHP'li Barut: "Denizdeki 9 Aylık Karantina Ne Zaman Bitecek?"

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Türkiye'de salgının görüldüğü Mart ayından bu yana önlemler kapsamında karantina altında tutulan, ailesi ve sevdiklerine hasret kalan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı gemilerdeki görevlilerin durumunu Meclis gündemine taşıdı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi sunan Barut, "Denizdeki 9 aylık karantina ne zaman bitecek?" diye sordu.

SALGIN KAYNAKLI OLUMSUZLUKLARI ANLATTI

Koronavirüs salgınının Türkiye'de de ekonomik yaşamı olduğu gibi toplumsal hayatı ve halk sağlığını tehdit ettiğini belirten Ayhan Barut, "Esnafından çiftçisine, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerden (KOBİ) ağır sanayi üretimine kadar her kesimi ve her şeyi olumsuz etkileyen pandemi, hepimizi üzmekte ve çeşitli sıkıntılarla karşı karşıya bırakmaktadır. Halk sağlığının korunması ve yayılımın önlenip sınırlandırılması amacıyla salgınla mücadele kapsamında alınan bazı kararlar da, ekonomiye ve yurttaşlarımıza bazı sorunlar yaşatmaktadır. Örneğin okullarda eğitime ara verilmesi nasıl ki servisçi, kırtasiyeci ve kantinci esnafının işlerine olumsuz yansımışsa, berber, lokanta, kafe gibi işletmelere getirilen sınırlamalar da yüz binlerce insanın ekmeğini küçültmüş, kiradan vergiye ödemelerini aksatmıştır" diye konuştu.

"9 AYDIR AİLELERİNDEN UZAKTALAR"

Salgın nedeniyle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı gemilerde yaşanan süreci aktaran Barut, "Mavi sulardaki egemenliğimiz, ulusal güvenlik ve çıkarlarımız için kahramanca görev yapan askerlerimiz ve askeri gemilerdeki personellerin yaşadığı bazı sorunlar basına da yansımıştır. Dünyayı saran koronavirüs salgının Türkiye'de Mart ayında görülmesiyle beraber Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı çalışanlar, görev yaptıkları gemilerde karantinaya alınmıştır ve yaklaşık 9 aydır bu insanlarımız ailelerinden uzakta büyük sorunlarla boğuşmaktadır" şeklinde konuştu.

"ÇÖZÜM BULUNABİLİR"

Salgın gerekçesiyle evlerine ve ailelerine gitmelerine izin verilmeyen asker ve görevlilerin yakınlarınca bu sesin duyurulmaya çalışıldığını bildiren Barut, şöyle konuştu:
"Tarihi kahramanlık destanlarıyla dolu olan ordumuzun, onca yokluk ve yoksunluğa karşın, tüm çaresizliklere inat neler başarabildiği herkesin malumudur. Ulusal bağımsızlığımız ve egemenliğimiz için hiçbir mazerete ve çaresizliğe sığınmadan görkemli zaferlere imza atan ordumuz, 'imkansız' tanımını değiştirmiş, bu yönüyle gururumuz olduğu gibi dünyanın her yerinde de herkese örnek olmuştur. Elbette salgınla mücadele kapsamında etkin önlemler alınması, tedbirlerin en üst düzeyde uygulanarak kahraman askerlerimizin ve görevlilerimizin sağlığı noktasında temkinli davranılması takdire şayandır. Mavi vatan sınırlarında ulusal çıkarlarımızın korunması, güvenliğimizin sağlanması kadar ülkemizin karşı karşıya bulunduğu tehdit ve riskler gözetilerek salgın konusunda tedbirli olunması önemlidir. Ancak, salgın sürecindeki 9 aylık süreçte ailelerinden, sevdiklerinden ve evlerinden uzakta kalan Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın gemilerindeki askerlerimiz ve görevlilerimiz için bir çözüm üretilebilir. Tarihin akışını değiştirebilecek denli önemli kahramanlıkları sergileyebilen ordumuz, pandemiyle mücadele çerçevesinde askerlerimizin ve görevlilerimizin sağlığı ve güvenliğini koruyarak bu soruna çözüm bulabilir. Maske, mesafe, hijyen, test gibi, vardiyalı çalışma, belirli zaman aralıkları saptanarak dönüşümlü çalışma gibi modeller geliştirilebilir. Salgının seyrinin arttığı, sürecin de daha fazla uzayacağı aşikardır. Gemilerdeki görevlilerimizin salgın bitene dek karantinada kalamayacağı gözetilerek bu mağduriyetin önlenebileceği, etkin bir çözüm formülünün devreye sokulması gerektiği ortadadır."

"YENİ BİR DÜZENLEME SÖZ KONUSU MUDUR?"

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un, Meclis Başkanlığı'na sunduğu önergede şu sorular yer aldı:
"1- Salgın süreci boyunca Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı gemilerde karantinada bulunan kaç asker ve görevlimiz vardır? Bu kişiler ne kadar süredir karantina altındadır?
2- Ailelerinden ve sevdiklerinden uzakta karantinada kalan bu kişilerin, onların ailelerinin yaşadıkları sorunlardan haberiniz var mıdır? Varsa çözüm için bir planınız bulunmakta mıdır?
3- Salgınla mücadele kapsamında kamuda esnek çalışma, özel sektörde evden çalışma, maske, mesafe ve hijyen kuralları belirlenerek önlem alma gibi uygulamalar, Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın gemilerindekiler için düşünülemez mi?
4- Gemilerde karantinada kalan asker ve personellerin sorunlarına çözüm üretmek için dönüşümlü çalışma, düzenli test, vardiyalı görevlendirme gibi çalışma düzenine ilişkin alternatif düzenlemeler yapacak mısınız?
5- Gemilerde ailesi, eşi ve çocuklarına hasret kalan, evlerinde kocasını, oğlunu, kızını, babasını bekleyen insanların yaşadığı sorunların çözümü noktasında herhangi bir açıklamanız olacak mı?"

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Kübra çalık 3 yıl önce

9 aydır bebeğimle tek başına hiç bilmediğim bir memleketteyim pandemiden dolayı hiç bir yere gitmiyorum tek başına evin kadını da erkeği de bebeğimin annesi de babası da oldum ama bu süreç eşlerimizi de bizi de çok yıprattı artık bir çözüm getirilmeli bu konuya ????