Öne Çıkanlar istanbul galatasaray myk EMİNE ERDOĞAN cumhurbaşkanı Kuşadası Belediyesi Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha ak parti yasama Koç Holdingin 2023 yılı net karı dinlenme tesisleri suriye

CHP'li Budak: “Antalya İmar Hırsının Kurbanı Oluyor”

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Kültür ve Turizm Bakanlığı Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun oluruyla, Antalya Gazipaşa’da Selinus Antik Kenti’nin yer aldığı sit alanının yanındaki 58 dönümlük rekreasyon alanında sondaj çalışmalarına başlanmasını TBMM gündemine taşıdı. Budak, “Antalya’da imar hırsı, o kadar artmış, rantın büyüsü o kadar gözleri karartmış ki Selinus Antik Kenti gibi tarihsel bir bölge bile ranta kurban ediliyor. Antik kentin hemen yanındaki alanın imara açılması için zemin hazırlanıyor. Bu iktidar Antalya’ya da ihanet ediyor” dedi.

Konuya ilişkin TBMM’ye Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Budak, önergede şu ifadelere yer verdi:

“Kültür ve Turizm Bakanlığı Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Antalya Gazipaşa’da Selinus Antik Kenti’nin bulunduğu sit alanının yanında yer alan ve Hazine mülkiyetinde bulunan 1453 ada 4 parsel üzerindeki 58 dönümlük rekreasyon alanında, imar planına esas jeolojik-jeoteknik etüt noktalarında sondaj çalışması yapılması kararını aldı. Kararla birlikte doğal sit alanı içinde iş makineleri de çalışmalarına başladı. Etüt çalışmasının ardından çıkacak rapora göre söz konusu alanın imara açılması ihtimalinin yüksek olması, sadece Gazipaşalıları değil tarihsel kültüre önem veren bütün vatandaşları tedirgin etmektedir.

"ANTALYA’YA DA İHANET EDİYORLAR"

Rant için doğal güzellikler birer birer kurban edilirken, halka ait sahiller halkın elinden alınırken demek sıra tarihi de talan etmeye geldi. Geçmişi MÖ 6’ncı yüzyıla dayanan, önemli Roma imparatorlarına bir vesileyle ev sahipliği yapan Selinus Antik Kenti’nin hemen yanında yer alan bölgede sondaj çalışmalarının yapılması pes dedirtiyor. Uzmanlar Selinus Antik Kenti’nde arkeolojik çalışmaların henüz yüzeysel yapıldığı uyarısını yaparken, hemen yanındaki alanı imara açmak için zemin hazırlamak rant hırsı değil de nedir? Antalya’nın her bölgesi adım adım rant hırsının kurbanı oluyor. Bu iktidar Antalya’ya da ihanet ediyor.”

           

Budak, önergede şu sorulara yer verdi:

“Selinus Antik Kenti ve Su Kemerleri 1. ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanının 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı ile Doğal Sit Alanında kalan bölümündeki rekreasyon alanında uygulama imar planına esas jeolojik-jeoteknik etüt raporu hazırlanması için sondaj çalışması yapılmasının gerekçesi nedir? İmar planına esas jeolojik-jeoteknik etüt raporunun içeriğine göre söz konusu alanın imara açılması mı planlanmaktadır? Tarihi M.Ö. 6’ncı yüzyıla kadar giden ve önemli bir Roma İmparatoru olan Traianus ile Selçuklu dönemine dair önemli kalıntılar bulunan Selinus Antik Kentinin hemen yanı başında yapılan çalışmanın ve olası imar planının henüz yüzeysel arkeolojik çalışmalar yapılan antik kente ve tarihi bulgulara vereceği zarar nasıl önlenecektir? Kültür ve Turizm Bakanlığı yapılacak çalışma öncesinde Gazipaşa Belediyesini bilgilendirmiş midir? Bilgilendirdiyse Belediye tarafından yapılan itiraz gerekçeleri dikkate alınmış mıdır?"

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hasan sosun 4 yıl önce

Antalyada imara açılması gereken yerler imamara açılmıyor Antalya'nın güzel bağ Mah. .mevkiinde bulunan Çağla yapı Koop ..arsaları 42 yıldır imara açılmadı eve 42 yıl çok mağdur durumdayız derdimiz nereye anlatacağız kime gideceğiz bilemiyorum