Öne Çıkanlar bugünün gündemi pkk cumhurbaşkanı erdoğan terörist azerbaycan cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan suriye Kent diyarbakır Ayyuka eNBE akbank

CHP'li Budak: "Küçük Esnafın Ekmeğiyle Oynamayın"

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, AKP iktidarının plansız ve yanlış tarım uygulamaları sonucunda gıda enflasyonunun kalıcı hale geldiğini belirterek, bunun bedelini hem üretici, hem küçük esnaf hem de vatandaşın ödediğini söyledi. Tanzim satışlarının şu anda olumlu olmasına karşın uzun vadede çare olamayacağını ifade eden Budak, “Bu arada olan küçük esnafa olmasın. Zincir marketler bu duruma dayanabilir ama zaten borç batağındaki küçük esnaf ve pazar esnafı devletle rekabet edemez. Gereken önlemleri alın, küçük esnafın ekmeği ile oynamayın” dedi. 

"Zincir marketler bu duruma dayanabilir ancak zaten borç batağındaki küçük esnaf devletle rekabet edemez"

“AKP iktidarının uyguladığı plansız ve yanlış tarım politikalarının bedelini hem üretici hem küçük esnaf hem de vatandaşlarımız ödüyor. Meyve sebze fiyatlarındaki yüksekliğin nedeni plansız ve yanlış tarım politikaları ve nihayetinde girdilerin pahalılığı. Tarımda çiftçilerin kullandığı mazot, gübre, tohum, kimyasal ilaç, elektrik, işçilik ve bunlardaki yüksek fiyatlar, gıda enflasyonunu körükleyen temel sebepler. Sadece gübreye kurdaki yükseliş nedeniyle geçen yıl yüzde 142 ile yüzde 152 oranında zam geldi. Antalya-İstanbul arasında taşınan ürünlerde neredeyse üründen fazla nakliye bedeli ödeniyor. Ama iktidar bunları bir kenara bırakarak önce ithalatla fiyatları indirmeye çalıştı, ama olmadı şimdi de tanzim satış uygulaması başlattı. Tanzim satış, vatandaşın ucuz sebze meyve yemesi açısından olumlu ancak kalıcı bir çözüm değil. İşin bir de küçük esnaf ve pazar esnafı boyutu var. Cumhurbaşkanı, ‘Amacımız asla esnafımıza rakip olmak değil, esnafımızın ekmeğiyle oynamıyoruz’ diyor ama yapılan bu. Zincir marketler bu duruma dayanabilir ancak zaten borç batağındaki küçük esnaf devletle rekabet edemez.”

Tarımsal girdilerde ithalata bağımlılığın da önemli bir sorun olduğuna işaret eden Budak, bu yapısal sorunların çözülmemesi halinde gıda enflasyonunun kalıcı olacağını belirtti. Hem üreticinin hem de tüketicinin korunması adına üretici kooperatiflerinin desteklenmesini isteyen Budak, “Ekonomik anlamda örgütlenmenin olmaması önemli bir sorun. Çünkü üretici kooperatiflerinin olmadığı için çiftçi üretimini planlayamıyor. Tarla-sera-tarla geçişlerindeki plansızlık, bazı ürünlerin piyasada bulunmaması sonucunu doğuruyor ve fiyatlar istikrar kazanmıyor. Ayrıca üretici kooperatifleri desteklendiği takdirde çiftçinin ana maliyetini oluşturan, tohum, gübre, ilaç gibi maliyetler bile toplu alımlarla düşürebilir hem çiftçi hem de tüketici kazanır” ifadelerine yer verdi.

Anahtar Kelimeler:
ChpAkp
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.