Öne Çıkanlar deprem azerbaycan KENAN DOĞULU meclis zorlu psm demet akalın Aleyna Tilki gülben ergen Sertab Erener ermenistan tarkan Ebru Gündeş

CHP'li Budak, “Yörükler Tek Adam Düzenine Karşıdır”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla 22 Nisan’da Silifke Gökbelen Yaylası’nda Yörük Türkmen çalıştayı düzenleniyor. Çalıştayın organizasyonunu yürüten CHP Genel Başkan Yardımcısı Budak, çalıştayın yörüklerin en kalabalık grubu olan ve göçerliği halen sürdüren Sarıkeçili Yörükleri’nin göç tarihlerinin gözetilerek organize edildiğini belirtti. Çalıştay kapsamında Silifke yoğurdundan kıl keçiye kadar yörüklere mal olmuş pek çok değerlerin inceleneceğini de ifade eden Budak, “Yörük kültürü barıştır, kardeşliktir, birliktir, ama en önemlisi özgürlüktür. Tek adam düzenine karşıdır”dedi.

“Anadolu’nun bin yıllık özgürlük ve sevgi yürüyüşçüleri Silifke’de buluşuyor” sloganıyla düzenlenen çalıştayın organizasyonunu yürüten CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak,  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da çalıştaya katılacağını söyledi. Çalıştayı göçerliği halen sürdüren Sarıkeçili Yörükleri’nin göç tarihlerine denk getirdiklerini vurgulayan Budak, şunları söyledi:

“Sayıları gün geçtikçe azalan Yörük Türkmenlerin varlığını korumak, kültürel bütünlüğünü sağlamak, CHP olarak bizim en önem verdiğimiz, önceliğimiz olarak gördüğümüz görevlerdendir. Çünkü biliyoruz ki yörük kültürü barıştır, kardeşliktir, ama en önemlisi özgürlüktür. Tek adam düzenine karşıdır. Avşar yörüklerinin ünlü ozanı Dadaloğlu’nun dizelerindeki gibi ‘Ferman padişahınsa dağlar bizimdir’ diyecek kadar özgürlük tutkunudur. Kaderlerini kimsenin iki dudağı arasına bırakmazlar. Atatürk’ün, ‘Arkadaşlar gidip Toros dağlarına bakın. Eğer orada bir tek yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa şunu çok iyi biliniz ki bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet bizi yenemez’ sözünün canlı kanıtlarıdır. Kadim yaşama biçimleri ile ülkemizin kültür bellekleri olan yörükler, ne yazık ki toplumun modernleşmesi ve kentleşme süreciyle geleneksel modelden modern hayata yani yerleşik hayata geçmiş ve bu kültür yavaş yavaş kaybolmaya başlamıştır.

CHP olarak hamasetten uzak bir çalıştay gerçekleştireceğiz. Yörüklerimizin göç yollarının, yaylakları ve kışlaklarının koruma altına alınması için, çocuklarının eğitim sorunlarının çözülmesi için en doğru yolları arayacağız. En önemlisi onların yaşayan kültür mirasları olduklarını unutmadan sorunlarına çözüm bulacağız.”

Çalıştay öncesi etkinliklerde ‘Silifke yoğurdunun coğrafi işaretle tescillenmesi projesi’ kapsamında yapılmakta olan çalışmalar ile sayıları azalan kıl keçi popülasyonunun arttırılması konuları da ele alınacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.