Öne Çıkanlar çin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank ak parti Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk İyi Parti tsk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener esnaf Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar YKS chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu

CHP'li Bulut: Pandemide Kaç Vatandaşın Elektriği Kesildi?

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, pandemi döneminde ödenmeyen faturalardan dolayı kesilen elektrikleri Meclis gündemine taşıdı. Bulut’un önergesini yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2020 yılı içinde 3,7 milyon abonenin zamanında borçlarını ödememesi nedeniyle elektriğinin kesildiğini söyledi. 



CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması üzere Meclis Başkanlığına bir önerge verdi. Elektrik tüketimi üzerinden enerji fonu, TRT payı, elektrik (belediye) tüketim vergisi ve yüzde 18 KDV olmak üzere dört farklı verginin alındığını belirten Bulut, önergesinde şunları kaydetti:


KAÇ VATANDAŞIN ELEKTRİĞİ KESİLDİ


“Kayıp kaçak bedeli, dağıtım bedeli de yine vatandaşın sırtına yüklenmektedir. Son 2 yılda elektriğe 10 kez zam yapılırken, 1 kez indirim yapılmıştır. Fahiş faturalar nedeniyle vatandaş elektrik düğmesine basmaktan korkar hale gelmiştir. Resmî Gazetede yayımlanan Elektrik Dağıtım Tarifesinin Düzenlenmesi ile Perakende Satış Tarifesinin Düzenlenmesi hakkındaki iki ayrı tebliğde 2021 ila 2025 arasındaki 5 yıllık dönemde elektrik dağıtım şirketleriyle elektrik tedarik şirketlerinin yaptıkları masraflar vatandaşın faturasına ne şekilde yansıtılacağı belirlenmiştir. Pandemi döneminde, ekonomik kriz ortamında vatandaş faturasını dahi ödeyemezken elektrik dağıtım ve tedarik şirketlerine yönelik bu ayrıcalığın gerekçesi nedir? Son 5 yılda kaç vatandaşın elektrik faturasını ödeyemediği için elektrikleri kesilmiştir?”


3.7 MİLYON ABONENİN ELEKTİRĞİ KESİLDİ


CHP’li Bulut’un önergesini yanıtlayan Bakan Dönmez, “19 Kasım 2020’de yayımlanan Dağıtım Tarifesinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ değişiklikleri ile bağış, sponsorluk, reklam ve tanıtım giderleri, temsil ve ağırlama giderleri, ilan giderleri ile dernek aidat giderleri tarife hesaplamalarında yer almamakta ve tüketicilere yansıtılmamaktadır. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) elektrik piyasasındaki görevli tedarik şirketlerinin yaptığı bildirimler kapsamında tüketici bazında (mesken, sanayi, ticarethane ve tarımsal sulama); Türkiye genelinde 2020 yılı için üretilen 362 milyon 369 bin 53 elektrik faturasından, sözleşmesine göre yükümlülüklerini yerine getirmeyen elektrik abone gruplarının yüzde 1,04’ünde zamanında borç ödenmemesi nedeniyle mevzuatına bağlı kalınarak geçici kesinti uygulanmış olup, tüketicilerin mevzuatı kapsamında yükümlülüklerini yerine getirmeleri akabinde tekrar elektrik arzı sağlanmıştır” dedi.


KRİZ FATURALARA YANSIDI


Önerge yanıtını değerlendiren Bulut, ekonomik krizin etkilerinin faturalara yansımaya başladığını kaydetti. Vatandaşın borç yükü altında olduğunu, en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale geldiğini belirten Bulut, elektrik şirketlerinin pandemi ortamında vatandaş, sanayici, çiftçinin gözünü yaşına bakmadan elektriklerini kestiğini kaydetti.   

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.