Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım yapı kredi atatürk soner çetin operasyon azerbaycan Dünya Haberleri

CHP'li Erdem: Belediyelerin Bakım Ve Düzenleme Adıyla Aldığı Vergiler Kaldırılsın

CHP İstanbul Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Eren Erdem, "Sosyal devlet ilkesi, devletin halka makul vergilendirme politikası karşılığında temel hizmetlerin sunulmasını içerirken, bakım, düzenleme gibi şeffaflığı tartışılan işlemlerden de vergiler toplanması sosyal devlet ilkesine aykırıdır." dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Erdem, belediyelerin yol, su, kaldırım tesis bakımı ve düzenlemesi adıyla yurttaşlardan aldığı verginin kaldırılması amacıyla TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi verdi.

KEYFİ VERGİ KOYARAK BÜTÇEYİ FİNANSE ETMEK ADALETSİZLİKTİR!
Belediyelerin altyapı hizmeti yapmasının belediyenin en temel görevi olduğunu belirten Erdem, sosyal devlet ilkesinin bir gereği olarak zaten devlete vergi insanların, bir de bakım ve düzenleme adı altında yeniden vergilendirilmesinin adaletsizlik olduğunu ifade etti.

Kanun teklifi gerekçesinde, vergi politikalarının her geçen gün ağırlaştığını ve vergi yükünün ciddi düzeyde arttığını belirten Erdem, “OECD verilerine göre dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan ülkemizde, bütçenin büyük oranda gelire bağlı olmayan dolaylı vergiler üzerinden finanse edilmesi, vergi adaletsizliğinin açık göstergesidir. Vergi adaletsizliği sadece dolaylı vergi oranının yüksekliğinden değil; hükûmet ve belediyelerin yol, su gibi hizmetleri sunarken tesis bakımı, düzenleme gibi gerekçeler sunarak yurttaşlardan gelir elde etmesiyle de olmaktadır.” dedi.

ALTYAPI HİZMETİ SUNMAK BELEDİYENİN ASLİ GÖREVİDİR!
İhaleler yoluyla belli şirketlere yaptırılan, yol, su, kanalizasyon gibi hizmetlerin, birçoğu keyfi olarak yapılan bakımlarının ücretlerinin bölge halkına vergilendirilerek ödetilmesi sosyal devlet ilkesine aykırıdır. Belediye tesislerinin bakımlarının kimler tarafından yapıldığı, nasıl ve hangi usullerin dikkate alındığı ve denetimlerin nasıl yapıldığı kamuoyunda ve medyada tartışılırken, bakım ve düzenleme adı altında ciddi vergilerin toplanması halk üzerindeki vergi yükünü bir kat daha artırmıştır. Yanı sıra medyada bazı belediyelerin asfalt ve kaldırım çalışmaları adı altında çok kısa süre aralıklarıyla belli şirketlere ihaleler verip yol ve kaldırım çalışmaları yaptırdığına dair iddialar yer almaktadır. Hizmetin kötüye kullanılmasının ötesinde belediyeler zaten şehrin altyapısıyla ilgili çalışmaları yapmakla yükümlüdür. Şebeke yapımı ve dağıtımını sağlamak, kanalizasyon şebekesi kurmak, yol ve meydanları yapmak, doğalgaz dağıtımını yapmak gibi görevler belediyenin temel görevleridir.

SOSYAL DEVLETİN EN TEMEL İLKESİ EŞİTSİZLİĞİ GİDERMEKTİR, VERGİLERLE HALKIN BELİNİ BÜKMEK DEĞİL!
Sosyal devlet ilkesi, devletin halka makul vergilendirme politikası karşılığında temel hizmetlerin sunulmasını içerirken, bakım, düzenleme gibi şeffaflığı tartışılan işlemlerden de vergiler toplanması sosyal devlet ilkesine aykırıdır. Sosyal devletin en temel ilkesi olan yoksulluk ve gelir eşitsizliğinin giderilmeden “yol yapım” “asfalt döşeme” “kaldırım yenileme” adı altında vergiler alınması, eşitsizliği ve gelir adaletsizliğini pekiştirmektedir. İşbu kanun teklifiyle, belediyelerin temel görevleri olan altyapı hizmetleri karşılığında ayrıca bir vergi kaldırılmasının önüne geçilmesi hedeflenmiştir.


CHP’li Erdem, 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanununda değişiklik öngören teklifini Meclis’e sundu.


2464 SAYILI BELEDİYE GELİRLERİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ


MADDE 1- 26/05/1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 86ncı Maddesinin  (c) ve (d) bentleri madde metninden çıkarılmıştır.
MADDE 2- 26/05/1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 87ncı Maddesinin (b) bendi madde metninden çıkarılmıştır.
MADDE 3- 26/05/1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 88inci Maddesinin (b) bendi madde metninden çıkarılmıştır.
MADDE 4- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 5- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.