Öne Çıkanlar çin galatasaray beşiktaş MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank chp Koronavirüs chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu ankara Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener

CHP'li Erdem'den Barınma Ve Yurt Sorununun Çözülmesi İçin Araştırma Önergesi

CHP İstanbul Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Eren Erdem, eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla birlikte yurt sorununun da başladığını ve barınma ihtiyacının bir an önce çözüme kavuşması gerektiğini belirtti. CHP’li Erdem, üniversite öğrencilerinin barınma ve yurt ihtiyacının nasıl giderileceğinin tespit edilmesi amacıyla TBMM Başkanlığı'na araştırma önergesi verdi.
 
CHP'li Erdem, Önergede Istanbul’da her 51 ögrenciden sadece 1’ine yatak düstügünü belirterek  kiralarin ve özel yurt ücretlerinin yüksek oldugunu ve devletin acilen yeni yurtlar insa etmesi gerektigini aksi takdirde ögrencilerin art niyetli cemaatlerin eline düsebilecegini belirtti.
 
Iste CHP’li Erdem’in yurt sorununun çözülmesi amaciyla Meclis’e verdigi arastirma önergesi:
 
DEVLET YURDU SAYISI HIÇBIR SEHIRDE YETERLI DEGIL! 
Yeni egitim ve ögretim yilinin baslamasinin ardindan basta üniversiteyi yeni kazanan ögrenciler olmak üzere yüksekögretim kurumlarinda egitim alan on binlerce ögrencinin barinma ve yurt ihtiyaci karsilanamamistir. Her yil yeni yurtlarin yapildigi ve barinma ihtiyacinin önemli ölçüde giderildigi belirtilse de meslek yüksekokullarinin oldugu bazi ilçelerde yurt bulunmamakta, Dogu’daki bazi sehirlerde sadece tek bir yurt bulunmakta ve birçok büyüksehirde de binlerce basvuruyu karsilayacak yurt kapasitesi bulunmamaktadir.
 
ÖGRENCILER CEMAATLERIN SIYASI PROPAGANDA MERKEZI YURTLARINA YÖNLENDIRILIYOR! 
Ev kiralarinin ciddi seviyelerde arttigi ve kiralarin yani sira su, elektrik, isinma giderlerinin yüksek oranda vergilendirildigi sehirlerde ögrencilerin yurt bulamamasi, onlarin egitim hayatlarini saglikli bir sekilde yürütmesini önemli ölçüde engellemekte; birçok ögrenci yasadigi maddi sorunlar nedeniyle ders materyallerini dahi karsilayamamaktadir. Bu durumda yillik 3 – 4 bin TL’yi bulan özel yurt ücretlerinin alt ve orta gelirli insanlar tarafindan karsilanamamasi, ne yazik ki, ögrencileri art niyetli tarikat ve cemaatlerin yurtlarina yönlendirmekte, bu yurtlardan bazilari devletin varligini ve bütünlügünü tehdit eden siyasi propagandalarin merkezi olarak islev görmekte, bazilariysa cinsel istismar haberleriyle gündeme gelmekte ve ailelere güven vermemektedir. Tüm bunlarin ötesinde, sosyal devlet anlayisinin bir geregi olarak, devlet ögrencilerin egitim ve barinma basta olmak üzere, tüm temel ihtiyaçlarini karsilayacak bir mekanizma gelistirmek zorundadir.
 
İSTANBUL’DA HER  51 ÖGRENCIDEN SADECE 1’INE YURT YATAGI DÜSÜYOR! 
Yurt sorunu hayat pahaliliginin çok yüksek oldugu büyüksehirlerde daha fazla hissedilmektedir. Egitim istatistiklerine göre 1 milyon 252 bin 911 ögrenci bulunan Istanbul’da her 51 ögrenciden sadece 1 tanesine yurt yatagi düserken, Türkiye genelinde her 13 ögrenciye bir yurt yatagi düsmektedir. Ankara, Izmir gibi sehirlerde ise yatak kapasitesi sorunu incelendiginde benzer bir tabloyla karsi karsiya kalinmaktadir.
 
Ülke genelinde kiralarin %10’dan daha yüksek oranda arttigi, özel yurtlar ücretlerinin ciddi seviyelerde yüksek oldugu, büyüksehirlerde ögrencilerin ayrica ulasim gibi giderlerinin oldugu ve en önemlisi Türkiye’de hanehalkinin önemli bir bölümünün yoksulluk siniri altinda bir gelirle yasadigi dikkate alinirsa, ögrencilerin egitim hayati açisindan barinma ihtiyacinin devlet tarafindan giderilmesi büyük önem arz etmektedir. Ögrencilerin barinma sorununun tümden giderilmesi ve yasam pahaliligina karsi ögrencilerin hayat standartlarinin yükseltilmesinin yollarinin belirlenmesi amaciyla Anayasa’nin 98’inci maddesi ve TBMM içtüzügünün 104 ve 105’inci maddeleri geregince bir arastirma komisyonu kurularak konunun tüm boyutlari ile arastirilmasini saygilarimla arz ederim.?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.