Öne Çıkanlar Afrin Hakkari çin İyi Parti A Milli Kadın Voleybol Takımı ak parti sözcüsü ömer çelik ak parti pkk Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek Übeyd Adıyaman Ömer Asaf Kolot Haberleri 2018 Türkiye Pist Şampiyonası

CHP'li Erdem: İnternet Sağlayıcılığı Hizmetinden Alınan Yüzde 5'lik Vergi Kaldırılsın

CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, özel iletişim vergisi adıyla %5 oranında alınan mobil internet hizmeti vergisinin kaldırılması amacıyla TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi verdi.

Sayısız akıllı telefon modelinin ve yüzbinlerce mobil uygulamanın olduğu günümüzde internet kullanımının günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası olduğunu belirten Erdem, hâlihazırda haberleşme hizmetleri için %25 oranında alınan vergilere bir de ek olarak internet servis hizmetinden %5 oranında vergi alınmasının, yurttaşlar üzerindeki vergi yükünü artırdığını ve açık şekilde vergi adaletsizliğine neden olduğunu belirtti.

CHP’li Erdem, kanun teklifinin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:


 İNTERNET HİZMETİNDEN HİZMET PAYI VE ÜÇ AYRI VERGİ ALMAK “YASAL GASPTIR”!
“Anlık haberleşme ve enformasyon çağının en temel araçlarından biri haline gelen telefonların ve mobil internet araçlarının vergilendirilmesi, sosyal devlet ilkesiyle çelişmekle ve çağdışı bir uygulama olmakla birlikte toplumun teknolojik dünyaya entegre olmasının önünde engel teşkil etmektedir. Dolayısıyla cep telefonu ve internetin yaygınlaşmasıyla 2009 yılında vergi indirimine gidilen mobil internet servis sağlayıcılığı hizmet vergisinin artık tümden kaldırılması gerekmektedir. Her ne kadar oranları tartışmalı olsa da haberleşme ve mobil iletişim zaten hazineye aktarılan %15’lik pay dışında KDV ve ÖİV gibi birçok dolaylı vergiye tabidir.

Günümüzün enformasyon çağında, %15’lik hazine payının yanı sıra %25 ÖİV, %18 KDV’ye tabi olan internet servis sağlayıcılığı hizmeti için bir de % 5 ayrı bir vergi alınması, açıkça vergi adaletsizliği ve ağır vergi yükü altında ezilen halkın zorunlu bir ihtiyacını karşılamasından ötürü gasp edilmesidir. Mobil internet servis sağlayıcılığı hizmeti için alınan verginin kaldırılması durumunda, insanlar daha ucuza haberleşeceği için daha fazla internet kullanma yönünde bir eğilim ortaya çıkacak ve bu durumda bütçe açısından vergi kaybı olma olasılığı da ortadan kalkacaktır.”

CHP’li Erdem’in, ÖİV kapsamında %5 oranında alınan internet hizmeti verginin kaldırılması amacıyla 6802 Sayılı Gider Vergileri Kanununda değişiklik öngören kanun teklifi şu şekilde:

6802 SAYILI GİDER VERGİLERİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ


MADDE 1- 13/07/1956 tarihli ve 6802 Sayılı Gider Vergileri Kanununun 39. Maddesinin (c) fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.​
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.