Öne Çıkanlar İyi Parti ak parti sözcüsü ömer çelik çin İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener kosgeb ak parti Op. Dr. Volkan Erdoğan İtalya Büyükelçisi Giorgio Marrapodi  Harp ve Vazife Malullerine Yapılacak 2021 Yılı Ek Ödemeleri BGMP 2021 FIVB Kadınlar Kulüpler Dünya Şampiyonası 2021 Türkiye Karting Şampiyonası

CHP'li Erdem: Türkiye'nin Operasyon Dışı Edilmesi Dış Politika Zaferi Midir?

CHP İstanbul Milletvekili ve aynı zamanda Dışişleri Komisyonu Üyesi Eren Erdem, dün başlatılan Musul Operasyonu’na yönelik Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına ilişkin Başbakan Binali Yıldırım’a yazılı soru önergesi verdi.

TÜRKİYE’NİN OPERASYON DIŞI EDİLMESİ BİR DIŞ POLİTİKA ZAFERİ MİDİR?
Önergede, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, İstanbul’da düzenlenen Uluslararası İstanbul Hukuk Kongresi’nde Musul operasyonuyla ilgili “Şimdi Musul başladı. Şu anda Musul’da operasyonlar devam ediyor. Ne diyorlar? ‘Türkiye Musul’a girmesin’. Ya nasıl girmeyeyim? 350 kilometre sınırım var benim ve bu sınırdan ben tehdit altındayım. 911 kilometre Suriye, 350 kilometre Irak… Hiç ilgisi, alakası olmayanlar gelip giriyor.” açıklamalarını hatırlatan Erdem, Türkiye’nin operasyon dışı edilmesinin dış politika zaferi olup olmadığını sordu.

CHP’li Erdem’in önergesinde şu sorular yer aldı:
1.            Türkiye’nin Musul Operasyonu’na doğrudan dâhil olamamasının gerekçesi nedir? “Müttefik” ABD’nin Şii güçler ve PYD’yle operasyona girişmesi bir dış politika zaferi midir?
2.            Hükûmetinizin Afrin veya Menbiç’e yönelik hedefler içeren veya yeni göç dalgasına karşı tampon bölge yapılmasına ilişkin B ve C planları var mıdır?
3.            Hükûmetinizin Musul’da 5 gün sürecek kara operasyonuna ilişkin tutumu ne olacaktır? Operasyona katılım nasıl gerçekleşecektir?
4.            Operasyonla birlikte yaklaşık 100 binden fazla insanın yaratacağı yeni göç dalgasına karşın ne tür önlemler alınmaktadır?
5.            Musul operasyonuyla birlikte ülkemize kaçmaya çalışan IŞİD militanlarına ilişkin ne tür güvenlik önlemleri alınmıştır?
6.            NATO müttefiki olmasına rağmen TSK’nın operasyona dâhil edilmemesi karşısında NATO’ya yönelik herhangi bir politik girişimde bulunulacak mıdır? İncirlik Üssü ABD’nin kullanımına kapatılacak mıdır?
7.            ABD’nin TSK’yı operasyona dâhil etmemesinin ardından “15 Temmuz faşist darbe girişiminin arkasında ABD’nin olduğuna” dair yeni açıklamalar yapılacak mıdır?​
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.