Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım yapı kredi atatürk soner çetin operasyon azerbaycan Dünya Haberleri

CHP'li Gürer: “2 Bin 20 Lirayla Bir Aile Nasıl Geçinsin?”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, 2 bin 20 lira olarak belirlenen asgari ücretin yetersiz olduğu söyledi. CHP’nin asgari ücreti 2 bin 200 lira olarak önerdiğini anımsatan Ömer Fethi Gürer, açıklanan asgari ücretin her gün gelen zamlar ve artan enflasyon karşısında emekçilerin mağduriyetini giderecek bir rakam olmadığını ifade etti.


Bir grup işçi ile de görüşen CHP Milletvekili Gürer, yaptığı açıklamada asgari ücretin geçen yıla göre dolar bazında 425 dolardan 381 dolara düştüğüne dikkat çekti. Gürer, asgari ücret artışından faydalanamayan emekçilerin olduğuna da vurgu yaptı.


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda söz olarak, 2019 yılı için belirlenen asgari ücretle ilgili eleştirilerde bulundu.


YOKSULLUK SINIRI 3 ASGARİ ÜCRET EDİYOR
Yoksulluk sınırının 6 bin 328 liraya ulaştığına işaret eden Ömer Fethi Gürer, emekçilerin ciddi ekonomik sorun yaşadığını, CHP’nin en az 2 bin 200 lira olarak önerdiği asgari ücretin ise 2 bin 20 lira olarak açıklandığına dikkat çekti.


KEŞKE EMEKÇİLER İÇİN CİDDİ BİR ÜCRET ARTIŞI OLSAYDI
Açıklanan asgari ücretin yetersiz olduğunu söyleyen Ömer Fethi Gürer, “Cumhuriyet Halk Partili belediyelerde 1 Ocak 2019 itibarıyla net 2.200 lira olarak uygulanacaktır. Keşke iktidar emekçiler için bu ücreti verseydi” dedi.


BU ENFLASYON KARŞISINDA ASGARİ ÜCRET ARTIŞI YETERSİZ
Asgari ücret artışının, her gün gelen zamlar ve artan enflasyon karşısında emekçilerin mağduriyetini koruyacak bir rakam olmadığını anlatan Ömer Fethi Gürer, “Esasında, tüm emekçiler de bu asgari ücretten yararlanamamaktadır. Emekçilerin, işçilerin ve çalışanların hakları iktidar tarafından gözetilmeli ve onlara yaşamlarını sağlayacak gereken ücret verilmedir” ifadelerini kullandı.


GÜRER, İŞÇİLERLE GÖRÜŞTÜ
CHP Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer, bir grup işçi ile de görüştükten sonra, açıklanan asgari ücretle ilgili eleştirilerini sürdürdü. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer yaptığı açıklamada, asgari ücretin yeterli olmadığını, asgari ücret artışından faydalanamayanların da bulunduğu dikkate alındığında bu durumun düşündürücü olduğu kadar üzüncü verici olduğunu belirtti.


"BU RAKAMLA BİR AİLENİ GEÇİNMESİ MÜMKÜN DEĞİL"
Belirlenen asgari ücretle bir ailenin geçinebilmesinin mümkün olmadığını kaydeden Ömer Fethi Gürer, enflasyonun son yılların en üst seviyesine çıktığı bir dönemde asgari ücretin en az net 2 bin 200 lira olması gerektiğini ifade etti.


"KOMİSYON TÜİK’İN TAVSİYESİNİ BİLE DİNLEMEDİ"
TÜİK’in Asgari Ücret Tespit Komisyonuna bir işçinin geçimi için gerekli besin içi ev besin dışı harcamalarla asgari ücret tutarını 2 bin 213 lira olarak önerdiğine de işaret eden Gürer, Komisyonun TÜİK tarafından belirlenen rakamı bile çok görmesinin düşündürücü olduğuna vurgu yaptı. Gürer, “Asgari ücret gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım, eğitim gibi zorunlu giderler dikkate alınarak yapılsa idi bu rakamın yetersiz olduğu görülürdü. Bu asgari ücret işçiyi mutlu kılacak bir seviyede değildir” diye konuştu.


"ASGARİ ÜCRETTEN YARARLANAMAYANLAR"
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, mevsimlik ve geçici işçiler ile 5 ay 29 gün çalışanlar, toplum yararına çalışma programı kapsamında çalışanlar, güvencesiz, kıdem ve ihbar tazminatı ve işsizlik fonundan yararlanamayanların mağduriyetinin devam ettiğini söyledi. Gürer, taşeron statüsünden çalışırken, kamuda kadroya alınanlar ve belediyelere belediye şirketlerine aktarılanların 2019 yılında yapılacak toplu iş sözleşmesinden faydalanamayacak olmalarının ise mağduriyeti katlayacağını vurguladı.
Asgari ücret artışından faydalanamayan emekçilerin bulunduğunu anlatan Gürer, “Çoklu ve farklı ücretliler ile eşit iş yapan ancak eşit ücret ve karo anlayışından uzaklaşan bir çalışma yaşamında çalışanları bölen ve mağduriyet yaratan bir süreçtir. AKP iktidarı emekçilerin mağduriyetini artıran dönem olarak anılacak uygulamalarına devam etmektedir” şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.