CHP'li Gürer: “Artan Yabancı Esnaf Sayısı Tedirginlik Yaratıyor”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yerli esnafa kepenk indirten yabancı esnaf sayısındaki artışın önlenmesi için Meclis Araştırması açılmasını istedi. Gürer, “İlçelerde bile çok yerde Suriyeliler iş yeri açmış. Ülkemiz esnafı ekonomik kriz etkisi ile elindeki stok ürünün borcunu karşılayamaz hale geldi derken, Suriyeli iş yeri sayısındaki artış dikkat çekici” dedi.


CHP'li Gürer, ülkemizdeki yabancı uyruklu şirket sayısının belirlenmesi, bu durumun yerli esnafı mağdur eden yönlerinin tespit edilmesi, gerekli önlemlerin alınarak bir an önce uygulamaya geçilmesi amacıyla TBMM Başkanlığına Meclis Araştırması Önergesini sundu.


“İlçelerde yabancı esnaf sayısı hızla artıyor”
Yabancı uyruklu kişilerce açılan şirket ve fabrikaların ardından ilçelere kadar yayılan, esnaflık yapan yabancı uyruklu kişilerin her geçen gün arttığına dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Özellikle Suriyeli esnaf sayısı giderek artmaktadır. Doğal olarak yerli esnafla farklı ayrışmalar da gözlenmektedir. Durum bir bütün olarak ele alınacak konumdadır, sorunlar gelişmeden meclis araştırması ile süreç ele alınmalıdır. Yabancı uyruklu şirketlerin varlığının belirlenmesi ve bu durumun esnafımızı mağdur eden taraflarının incelenmesi gerekli önlemlerin alınarak bir an önce uygulamaya geçilmesi şarttır” dedi.


“Yabancılar ülkemize kök salıyor”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesine Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın verdiği yanıt Türkiye’nin acı gerçeğini ortaya koydu. Bakan Pekcan, 2019 yılının ilk 7 ayında 7.837 adet yerli şirketin kapandığını, ülkemizde tamamının yabancı uyruklulara ait olan 8. 661 adet şirketin kurulduğunu açıklamıştı.


“Suriye’den gelenler kalıcı mı?

Anadolu illerinde esnaf ziyaretleri sırasında durumu  yerinde gözlemlediğini ifade eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “İlçelerde bile çok yerde Suriyeli iş yeri açmış, özellikle gıda ile telefon vb. işlerde varlar. Ülkemiz esnafı ekonomik kriz etkisi ile elindeki stok ürünün borcunu karşılayamaz hale geldi derken Suriyeli iş yeri sayısındaki artış dikkat çekici. Suriye'den gelenler misafirimiz derken, ülkemizde ev sahibi oluyorlar. Yabancılarda kayıt dışı işçilikte yaygınlaşıyor, ayrıca iş yeri açarak, esnaf olarak yerleşik düzene geçiyorlar. Bu konu önemli bir sorun olarak çözüm üretilmeyi bekliyor. Günübirlik politikalar bu sorunu yok etmiyor. Durumun meclis araştırması ile her boyutu ile ele alınması meclis araştırması ile sağlanmalıdır” dedi.


“Suriyeli esnaf sayısındaki artış tedirginlik yaratıyor”

Son olarak zincir marketler ve AVM’ler ile yaşadıkları sorunlara şimdi bir de Suriyeli esnafların eklenmesinin küçük esnafı iyice kaygılandırmaya başladığını ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ekonomik krizden dolayı işyerini kapatmak zorunda kalan esnaf, şimdi de Suriyelilerle oluşan haksız rekabet ile iş yerlerini kapatmak durumunda kalacaklar. Niğde’de bile Suriyelilerin iş yerleri artmış, esnafın aynı şartlarda iş yeri işletmemesi ile oluşan ciddi mağduriyetler var. Daha önce Urfa ilinde parti adına yaptığım ziyarette, Fırıncılar Odası Başkanı, Suriyelilerin yaşadığı yerlerde fırınların kapandığını anlatmıştı. Nedeni ise Suriyelilerin ekmekleri kendilerinin üretmesi, ayrıca kuralsız satışları ile fırınların onlarla rekabet edememeleri. Bu kez Niğde ve ilçelerinde Suriyelilerin iş yerlerinde artış var. Haklı Olarak esnaf tedirgin. Aynı işi aynı koşullarda yürütmüyorlar. Kayıt dışı çalışıyorlar. Ayrıca Suriyelileri İstanbul’dan geldikleri kentlere gönderme uygulaması ile Anadolu kentlerinde sorunlar artabilir. Pazarda çarşıda Suriyeli kaynıyor. Vatandaşın deyimi ile bir iki çocuk yanında, biri kucağında, biri karnında… Sayıları hızla artıyor. Resmi rakamla 4,5 milyonu geçen sayı, doğumlarla katlayacak. İktidarın bu sorunu kapsamlı düşünerek, çözümler üretmesi şart. Bu durum, toplumsal olaylara neden olacak gerilimlere yol açabilir” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.