Öne Çıkanlar Kuşadası Belediyesi deprem çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan kuşadası HAVA HAREKATI erdoğan başbakan binali yıldırım Hakkari atatürk yapı kredi operasyon

CHP'li Gürer: “Memur, Yoksulluğa Mahkûm Edildi”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, memur maaş düzenlemesinin, beklentileri karşılamadığı gibi teklif edilen rakamların enflasyonun altında kalmasının memuru yoksulluğa mahkûm ettiğini söyledi. Memurun toplu sözleşme sürecinin hak almadan öte hakkının dahi korunmadığı bir sürece evirildiğini belirten Gürer, “Eğitim, ulaşım, giyim, gıda, konut giderleri dikkate alındığında; memur, bir önceki yıl gelirinin altında bir ücretle yaşamaya itilmiştir ”dedi.

“Memurun grev hakkının olmaması ve hakem heyeti komedisi, hak temini değil iktidarın önerisini tasdikten öteye geçmemiştir.”

Memurun çözüm bekleyen hiçbir sorununun bu süreçte ele alınmadığını kaydeden CHP'li Gürer, “Toplu pazarlık, grev hakkı olmaması ve hakem heyetinin iktidar çoğunluğunun kontrolünde bulunması nedeni ile bir oldubitti ile sonuçlanmıştır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın memurlara teklif ettiği ve memurların kabul etmediği oran aynen korunarak hakem heyetinin düzenleme yapması, ‘Toplu Sözleşme’ adı altında süren bu süreçte, sendikanın varlığının dikkate dahi alınmadığını göstermektedir. Memurun grev hakkının olmaması ve hakem heyeti komedisi, hak temini değil iktidarın önerisini tasdikten öteye geçmemiştir. Memur emeklilerinin de mağduriyeti bu süreçte derinleşmiştir. Bir önceki yıla göre gelirlerinin erimesini durduracak bir artış sağlanmamıştır” dedi.

“Bu sözleşme, tüm memurlar için 3600 ek göstergeyi zorunlu hale getirdi.”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Yaklaşık 3 milyon 200 bin memur ile 2 milyonu aşkın memur emeklisinin 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarını belirleyen sözleşmenin talepleri karşılamadığı gibi ekonomik kriz ile oluşan ücret tahribatının dahi dikkate alınmadığını ve memurun yoksulluğa mahkûm kılındığına ifade etti.  Sendikaların araştırmaları ile dört kişilik bir ailenin aylık geçinebilme yoksulluk sınırının; gıda, giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarının 6 bin 705 lira olarak belirlendiği süreçte memur ve emekli maaşlarının durumu ortada iken verilen artışın komik olduğunu kaydeden CHP’li Gürer, “Özlük haklarında iyileştirme bekleyen memura, 3600 ek gösterge konusunda verilen sözler tutulmadı. Bu sözleşme, tüm memurlar için 3600 ek göstergeyi zorunlu hale getirdi” dedi.

“Memur alımında KPSS yeterli sayılıp, mülakat kaldırılmadır.”

Sözleşmeli memurların kadroya alınması, üniversiteli işçilerin memur olması, kamuda boş kadrolara atamaların bir an önce liyakate dayalı yapılması gerektiğine vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yardımcı Hizmetler Sınıfının Genel İdare Hizmetleri sınıfına geçirilmesi bu süreçte olsun gerçekleştirilmelidir. Kademe derece sınırlaması kaldırılmalıdır. Memur alımında KPSS yeterli sayılıp, mülakat kaldırılmadır” dedi

“Bir bardak çayın 8 lira olduğunu; işçiye, memura, emekliye kaşık ile verdiğini kepçe ile alan AKP iktidarı döneminde gördük.”

İşçiye, memura, emekliye kaşık ile verdiğini kepçe ile alan AKP iktidarının, elektriğe dahi bir yılda yaptığı zamlarla çalışanları ciddi mağdur ettiğini ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Vatandaş artık dışarda çay içemiyor. Kafelerde çayın 8 liraya kadar çıktığını da AKP sayesinde gördük! Elektrik, doğal gaz, akaryakıt zamları her bütçeye direk yansıyor. Ayrıca tüketilen, kullanılan ürüne de yansıyor. Barınma, eğitim, ulaşım giderleri, sosyal ve kültürel faaliyetlere olanak dahi tanınmayacak kadar bütçeler daralttı. Çalışana bu koşullarda sağlanan destek, insanca bir yaşam sunmak, ücret ve özlük haklarında düzenleme olmalıydı. Ne yazık ki memurların beklentileri toplu sözleşme sürecinde de sağlanmadı. Memurlar umduğunu bulamadı, beklenen iyileşmelerde sağlanmadı” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.