Öne Çıkanlar diyarbakır istanbul Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut eNBE Kuşadası Belediyesi Suriye Sorunu çukurova belediye başkanı soner çetin EMİNE ERDOĞAN myk galatasaray

CHP'li Gürer: ”Tarımda Umut Kadın Kooperatifleri”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in ‘tarım sektöründe kadın kooperatiflerinin desteklenmesine’ yönelik soru önergesini yanıtlayan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2019 yılında 33 adet kadın kooperatifinin kurulduğunu açıkladı. 


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yönelttiği yazılı soru önergesinde, kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi, sürdürülebilirliklerinin sağlanması, kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi ve görünürlüğünün artırılması yönünde yapılan çalışmalarla ilgili verilerin açıklanmasını istedi. 
Gürer, ayrıca geçen yıl kurulan kooperatifler ile bu çalışmalardan yararlanan kadın kooperatiflerinin sayısını sordu. 


"MÜLTECİ KADINLARA KOOPERATİFÇİLİK EĞİTİMİ VERİLİYOR"


CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yazılı önergesine Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan yanıt verdi. Pekcan, Bakanlıklarının 2019 yılı içerisinde 15 adet eğitim programı düzenlediğini bu programlara kadın girişimciler ve kadın kooperatifi ortaklarının yanı sıra kadın mültecilerin de katıldığını belirtti. Pekcan eğitim programlarına katılımcıların sayısının yaklaşık 1400 olduğunu ifade etti. 
Geçen yıl 33 adet kadın kooperatifi kurulduğunu da açıklayan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, kooperatifçilikle ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan alınan bilgileri de aktardı. Bakan Pekcan,  çoğunluğu ve kurucusu kadınlardan oluşan 34 İlde toplam 43 kadın kooperatifinin; genel kooperatifçilik ve kooperatiflerin faaliyet alanları, pazarlama yönetimi, girişimcilik, lider yöneticilik gibi konularda 2004 yılından itibaren eğitim yayım çalışmaları yapıldığını dile getirdi. 
Ticaret Bakanı Pekcan, Bakanlıklarıyla birlikte Tarım ve Orman Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında 2018 yılında “Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi İşbirliği” Protokolü imzalandığını ve bu protokol kapsamında kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi çalıştayı düzenlediklerini belirtti. Pekcan, ayrıca 81 ilde kadın çiftçilere ve kooperatiflerine yönelik çalışmaların başladığını da sözlerine ekledi. 


“YAPICI TARIM POLİTİKALARI HAYATA GEÇİRİLMELİDİR”


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise ülkemizde kan kaybeden sektörlerin başında tarımın geldiğini belirterek, “Türkiye, tarımda var olabilirse diğer sektörlerde de var olur. Ne yazık ki yanlış tarım politikaları ülkemizde tarımla uğraşan kesimlerin giderek azalmasına neden oldu. Anadolu’da kadınlarımızın tarım sektörüne olan katkıları yadsınamaz. Gençlerimizin ve kadınlarımızın yeniden bu sektörde faal olabilmesi için yapıcı ve geleceğe yön verebilecek tarım politikalarının hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu alandaki eğitim programlarının ve kooperatifçilikle ilgili çalışmalar ise kağıt üzerinde kalmamalıdır.” diye konuştu.


TARLADAN PAZARA KADIN ELİ


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Ata tohumunun korunmasından ürünün pazara sunulmasına kadın Eli değmesi bu alanda sorunların çözümünde önemli etkisi olacaktır. Kadın eşi, oğlu ile her üretimde tarlada işçidir. Emeğini koyarak aile bütçesine katkı için uğraşır. Kooperatifleşerek ürün satışında olmaları yerel ürünlerin değer ve destek bulmasının yolunu açacaktır. Ancak iktidar bu bağlamda çalışmaları yetersizdir.2019 yılında 33 kooperatif bu alanda yapılması gerekenlerin göstergesidir. Ayrıca mülteciler için sağlanan çaba çalışma kırsalda ülkemiz kadınlarına da sağlanmalıdır” diye sözlerini tamamladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.