Öne Çıkanlar çin galatasaray MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank beşiktaş chp Koronavirüs Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener AİLE chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu

CHP'li Gürer, "Tüm Sözleşmeli Öğretmenlere Kadro Verilsin"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, atama bekleyen öğretmenlerin talebini, soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yüzbinlerce öğretmenin atama beklemesine rağmen, önümüzdeki yıl da ücretli öğretmen atamalarına devam edeceğinin sinyalini verdi.


 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 100 bine yakın öğretmen açığı ve yüzbinlerce öğretmenin atama beklediği ülkemizde, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a yönelttiği soru önergesiyle, önümüzdeki eğitim-öğretim yılında atama yapılıp yapılmayacağını sordu.

Gürer, yazılı önergesinde, “2018-2019    eğitim-öğretim    döneminde    kaç    öğretmen ataması gerçekleştirilecektir?Atama yapılması düşünülen öğretmenlerin branşlarına göre dağılımı nasıldır?2018 yılı Ekim ayı itibariyle atama bekleyen öğretmen adaylarının sayısı kaçtır? Atama bekleyen öğretmen adaylarının lisans ve branş dağılımı nasıldır? Öğretmen açığı yüzbinlerle ifade edilirken okullarda ücretli öğretmen adı altında çalıştırılması uygulaması sona erecek midir? Sosyal Bilgiler branşında yeni atama yapılacak mıdır? 30 bine yaklaşan mezunuyla Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin öğretmen açığı içindeki payı nedir? 2018-2019   eğitim-öğretim   döneminde   atanacak   Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin kontenjan sayısı kaçtır? Türkiye'de atama bekleyen 1.092.033 öğretmen adayı ile ilgili yapılan bir çalışma var mıdır? Böyle bir çalışma yoksa mezunların akıbeti ne olacak, yeni mezunlar için nasıl bir yöntem uygulanacaktır?” şeklindeki sorulara yanıt istedi.

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Zayi Selçuk, 2019 yılı şubat ayında 20 bin öğretmen ataması yapılacağını bildirdi.

Bakan Selçuk, “Bakanlığımız eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacı, Bakanlığımıza kullanım izni verilen kadro sınırlılığında karşılanabilmektedir. Tahsis edilen kadrolar illerin öğretmen ihtiyaç yüzdeleri dikkate alınarak il milli eğitim müdürlüklerine dağıtılmakta, il milli eğitim müdürlüklerince atama yapılacak alanlar ile bu alanlara atanacakların istihdam edileceği eğitim kurumları belirlenmektedir. Ancak öğretmen sayısı yapılan atamalara rağmen yetersiz kalan eğitim kurumlarına Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karara göre ücretli öğretmen görevlendirilmeleri ise valiliklerce gerçekleştirilmektedir” açıklamasında bulundu.

Bakan Selçuk, “ Kontenjanlar ise öncelikle öğretmen istihdamında güçlük çekilen yerler olmak üzere, ihtiyaç olan alanlardaki doluluk oranları dikkate alınarak belirlenmektedir” diye konuştu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Türkiye’de yüzbinlerce öğretmenin atama beklediğine dikkat çekti. 100 bine yakın öğretmen açığının bulunduğunu anlatan Gürer, bu kadar açık varken sadece 20 bin öğretmenin atamasının yapılacak olmasının, her yıl artan öğretmen açığını kapatabilecek bir rakam olmadığının ifade etti.

CHP Milletvekili Gürer, ücretli, sözleşmeli ve vekil adı altında yapılan atamalara da artık bir son verilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Gürer yaptığı açıklamada, “Sözleşmeli, vekil, kadrolu gibi tanımlar öğretmenler arasında ayrım yaratmaktadır.Boş kadrolar doldurulmalı ve tek kadrolu öğretmen uygulamasına geçip sözleşmeli ve vekil öğretmenler kadroya alınmalıdır.Sosyal Devlet anlayışının aynı işi yapan ve aynı donanıma sahip öğretmenleri daha az ücret verebilmek için farklı kadrolarda çalıştırılması kabul edilir bir durum değil” dedi.

Ücretli olarak çalışan ve uzun yıllar görev yapan , yaşları ortalama 40’ı bulan, kendi mesleğinden başka bir mesleğe girme şansı kalmayan öğretmenlerin sorunlarına kalıcı çözüm bulunmalıdır. 1500 ₺ karşılığında  (asgari ücretin altında- 12 aya bölündüğünde aylık 1000₺ ye tekabül ediyor)  5000 civarında olan bu  öğretmenlere gereken destek sağlanmalı, sözleşmeli tüm öğretmenlere ayrımsız kadro  verilmelidir” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.