Öne Çıkanlar kılıçdaroğlu tesk genel başkanı bendevi palandöken palandöken şehit esnaf Akşener DEVA PARTİSİ Genel Başkanı Ali Babacan babacan Vergi EMİNE ERDOĞAN Çukurova Demirspor Kulübü Başkanı Kamil Aslan Arap

CHP'li İlgezdi'den Berdel Sorusu

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, 15 yılda başlık parası ve berdel gibi uygulamalarla kendilerinden yaşça büyük kişilerce evlendirilen çocuk sayısını sordu.

İlgezdi, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, “TBMM Başkanı Binali Yıldırım, memleketi Erzincan'da yaptığı konuşmada Türkiye'nin sosyal devlet olma alanında son 15 yılda büyük mesafe kat ettiğini belirtirken, ‘Ziyaretlerden birinde yaşlı bir amca geldi. Hanımı vefat etmiş evlenecek, bir türlü evlenemiyor. Beni evlendir dedi. Hanımlara para veriyorsunuz kimse yüzümüze bakmıyor, evlenemiyoruz dedi. Dolayısıyla sosyal devletin de ölçüsünü, ayarını yerinde tutmakta fayda var...’ açıklamasını yapmıştır” dedi.

İlgezdi soru önergesinde şu sorulara yanıt verilmesini istedi:

“2018 yılı itibariyle sosyal hizmet yardımı alan evli ve bekar kadın sayısı nedir? Yardım alan evli ve bekar kadınların yaş gruplarına göre dağılımı nedir?

2018 yılı itibariyle 2003-2018 yılları arasında evlendirilen 17 yaş altı çocuk sayısı nedir? Evlendirilen çocukların yaş grubu ve cinsiyetlerine göre dağılımı nedir?

2003-2018 yılları arasında başlık parası ve berdel gibi uygulamalarla kendilerinden yaşça büyük kişilerce evlendirilen çocukların sayısı nedir? Bu çocukların yıllar bazında yaşlarına ve cinsiyetlerine göre dağılımı nedir?

TÜİK verilerine göre 2017 yılı sonu itibariyle yoksul sayısı 15 milyon 864 bin kişidir. Başka bir deyişle Türkiye’nin yüzde 20’si yoksuldur. Yoksul vatandaşlarımızın cinsiyetlerine göre dağılımı nedir?

TBMM Başkanı Yıldırım’ın bu açıklaması, kadını sadece ev içerisinde ve aile bireylerini destekleyici unsur olarak gören bir yaklaşım değil midir? Eğer öyleyse bu yaklaşıma karşı Bakanlığınızın görüşü nedir?

Zaten yoksulluğa mahkûm edilmiş kadınlara yapılan sosyal yardımlar kesildiği takdirde, küçük yaşta evlendirilecek kız çocuklarının sayısı nedir?

Kadınlara cinsiyet eşitlikçi ve ücret eşitliğine dayanan bir istihdam alanı açmak yerine, onları evlendirmeye teşvik etmek 100 günlük Eylem Planının bir parçası mıdır?

100 günlük Eylem Planı çerçevesinde istihdam edilen kadın sayısı nedir? Bu süre zarfında sosyal hizmet yardımı bağlanan kadın sayısı nedir?”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.