Öne Çıkanlar KENAN DOĞULU meclis gülben ergen Ebru Gündeş ambulans kazım arslan pagev İYİ Parti Ankara Milletvekili Prof. Dr. Kürşad Zorlu KADRO abd savunma bakanı 2016 yıl bütçesi muş

CHP'li Kaplan, Sağlık Bakanlığı Bütçe Görüşmelerinde Önemli Konulara Değindi

CHP Gaziantep Milletvekili Eczacı İrfan Kaplan, TBMM 2021 yılı Sağlık Bakanlığı Bütçe görüşmelerinde söz alarak Bakan Fahrettin Koca’ya grip aşısından, Gaziantep’teki sağlık sorunlarına, ilaca dair ürünlerin marketlerde satılmasından, merdiven altı maske üretimin denetimlerine, Psikologların Meslek Yasası’ndan, Sağlıkçıların atanmasına kadar önemli birçok konuya değindi.



“AŞI MESELESİNİ BİRAN ÖNCE ÇÖZMEK ZORUNDASINIZ”

Milletvekili Kaplan, “Ülkemizi ve tüm dünyayı etkisi altına alan COVİD-19 pandemisiyle birlikte hem sağlık hem de ekonomik anlamda oldukça sıkıntılı günlerden geçmekteyiz. Ülkemizde 25 milyon grip aşısına ihtiyaç olmasına rağmen, ne yazık ki gelen aşı 1.5 milyon. Bu sayı Türkiye’de kronik hastalığı olan, 65 yaş üstü vatandaşlarımıza dahi yetmiyor. E-Nabız sisteminde 5 puanı tutturamazsanız aşı olamıyorsunuz. Kalp, tansiyon, şeker, koah hastalığı olan vatandaşlarımızın dahi skoru tutmuyor. Bu skor neye göre düzenleniyor, kim risk grubunda, anlamış değiliz. Aşı meselesini biran önce çözmek zorundasınız. Bir daha bu sıkıntıyı yaşamamak için yerli üretim desteklenmeli ve ilaçta dışa bağımlılığımızı sonlandırmalıyız. Bakanlığınız AR-GE çalışmaları yapılmalı ve yerli üreticiye hibe ve destek vermelidir” diye ifade etti.


“İLACA DAİR TÜM ÜRÜNLER SAĞLIK BAKANLIĞI RUHSATIYLA SADECE ECZANELERDE SATILMALI”

Kaplan, Bakan Koca’ya son zamanlarda vatandaşların özellikle ilgi gösterdiği besin takviyesi, vitamin, bağışıklık güçlendirici ürünlerin marketlerde, aktarlarda ve internette satılmasıyla ilgili endişesini dile getirerek, “Sağlık ürünlerinin AVM’lerde, zincir marketlerde, aktarlarda ve internette satılmasıyla ilgili acilen yeni bir düzenleme getirilmelidir. Vitamin, gıda takviyesi ve bağışıklık güçlendirici adı altında sunulan ilaca dair tüm ürünler; Sağlık Bakanlığı ruhsatıyla sadece Eczanelerde satılmalıdır. Ayrıca son zamanlarda bu ürünlerin reklam ve pazarlama alanları oldukça yaygınlaşmıştır. İlacın pazarlama ve reklam konusu yapılması kabul edilemez.  Eczacı bir vekil olarak bu konuda sizlerden özellikle hızlı bir şekilde düzenleme bekliyoruz” dedi.


“GAZİANTEP’TE HASTANELER VE YOĞUN BAKIM ÜNİTELERİ AĞZINA KADAR DOLU”

Milletvekili Gaziantep’teki vaka sayısının artışına da dikkat çekerek, “Sayın Bakan, seçim bölgem Gaziantep’te vaka sayıları artmaya devam etmektedir. Hastaneler ve yoğun bakımlar neredeyse ağzına kadar dolmuştur. Önümüzün kış olduğunu ve vaka sayısındaki artışı düşünürsek; ne yazık ki Gaziantep’te mevcut hastaneler ve yoğun bakımlar yeterli olmayacaktır. Gaziantep ve ilçelerinde doktor açığı vardır. Bu açığı ne zaman tamamlayacaksınız? Organize Sanayi Bölgesinin tam donanımlı bir sağlık merkezi ya da hastaneye ihtiyacı vardır. Sanayi Bölgesinde hastane kurulmasına dair bir çalışmanız var mıdır? Gaziantep Şehir hastanesinin hala bitmemesinin gerekçesi nedir? Solunum cihazı sayısının ve yoğun bakım yatak sayısının arttırılması ilgili bir çalışmanız var mıdır? Gaziantep’te yetersiz kalan sağlık hizmetlerini tamamlayıcı bir sahra hastanesi projeniniz var mıdır? Bu konuda bizi aydınlatmanızı bekliyoruz” dedi.


“KILAVUZU AÇIKLAYIN, SAĞLIKÇILARIMIZIN ATAMALARINI YAPIN!”

COVİD-19 pandemisiyle birlikte sağlık çalışanlarının fedakarca çalışmalarının yanında artık yorulduklarının da altını çizen Kaplan, Bakan Koca’ya sağlıkçıların atamalarını biran önce gerçekleştirmeleri için çağrıda bulunarak şunları söyledi: “Sağlıkçılarımız bu süreçte büyük bir özveriyle, canla başla çalıştılar. Haliyle yoruldular ve yıprandılar. Hem sağlık çalışanlarımızın yüklerini hafifletmek, hem de atanmayı bekleyen yüzbinlerce sağlıkçımızın istihdamını sağlamak için sizlerden müjdeli haberi bekliyoruz. Kılavuz biran önce açıklanmalı, yüzbinlerce sağlık çalışanımızın atamaları yapılmalıdır.”


“MERDİVEN ALTINDA ÜRETİLEN MASKELER SAĞLIĞIMIZI TEHDİT EDİYOR”

Son aylarda merdiven altı üretilen maskelerin çoğaldığına dikkat çeken Kaplan, Bakan Koca’ya “Sayın Bakan, Merdiven altında üretilen ve marketlerde, mahalle aralarında satılan maskelerin ne kadar güvenilir olduğunu bilmiyoruz. Maske üretimlerinin denetlenmesi ve standartlara uymayan maske üretiminin önüne geçilmesi için bir çalışmanız var mıdır?” sorusunu sordu.


“PSİKOLOGLAR ACİLEN BİR MESLEK YASASI İSTİYOR!”

Milletvekili Kaplan’ın, açık ve uzaktan açılan Psikoloji Bölümü ile ilgili yaptığı çalışmalar sonuç vermiş, Psikoloji Bölümü’nün açık ve uzaktan eğitimi iptal edilmişti. Kaplan, yine Psikologlar ile ilgili konuşarak, Bakan Koca’ya Meslek Yasalarını sordu. 
“Psikoloji camiası, mesleğini koruyan bir meslek yasası olmadığı için yıllardır çok ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Sahte psikologlar, sertifika alıp DANIŞAN gören kişi sayısı inanılmaz derecede artmış ve ileride ciddi sorunlar doğuracak bir noktaya gelmiştir” diye ifade eden Kaplan, Bakan Koca’ya  “Psikologların alanlarının belirlenmesi, haklarının güvence altına alınması, çalışma koşullarının iyileştirilmesi için acilen bir meslek yasası çıkarılması elzem olmuştur. Psikologların Meslek Yasası ile ilgili Bakanlığınızca yürütülen bir çalışma var mıdır? Bu konuyu gündeminize almanız, toplumun ruh sağlığı için büyük önem arz etmektedir” dedi.


“ECZANE TEKNİKERLERİNİN ATAMASI YAPILSIN”

Konuşmasının bitiminde Eczane Teknikerlerine değinen Kaplan, “Sayın Bakan, birçok branşın ataması yapılırken eczane teknikerlerine açılan kadro sayısı çok yetersiz kalmakta ve hastane eczanelerinde farklı branşlar görev almaktadır. Hastane eczanelerinde ECZANE TEKNİKERİ unvanına sahip kişilerin olması gerekmektedir. Eczane Teknikerlerimizin, Devlet Hastaneleri Eczanelerine yerleşebilmeleri için sizden atama müjdesi bekliyoruz” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.