CHP'li Karabıyık, "İşte Türkiye’de Kadın Gerçeği!"

CHP Kadın Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, 2018 yılında Ağustosun ilk yarısı itibariyle cinayete kurban giden 143 kadını ve istisnasız her gün gerçekleşen kadına karşı şiddet olaylarını yaptığı yazılı basın açıklaması ile gündeme getirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık açıklamasında; "Atatürk’ün “Bir millet kadın ve erkek iki cinsten oluşur. Toplumsal, ilerleme için önce kadının ilerlemesi gerekiyor” sözlerini hatırlatarak, “Türkiye’deki 7 milyon kadın işçinin çoğunluğunun tarım işçisi, yine büyük bir kısmının da evlerde çalışan ve herhangi bir sosyal güvencesi olmayan kadınlar. Ülkemizde iş hayatında ve istihdamda henüz yüzde 33’lerde olması bizi üzüyor. Bunu artırmanın ilk aşaması eğitimdir. Kadınların eğitimde daha çok yer alması gerekmektedir. Kadınların eğitim seviyesinin artması, kişisel donanımlarının yüksekliği, toplumsal yaşam kalitesinin artması ile doğrudan ilişkilidir. Bu doğrultuda da kadınlarını eğiten toplumlar nesillerini ve geleceklerini eğitmiş demektir. Kadınların eğitim olanaklarından en üstü düzeyde faydalanması toplumsal refahı artıracağı gibi gelecek nesillerin bilinçli yetiştirilmesinde ve çağdaş toplumlara ayak uydurabilme konusunda da önemlidir. Eğitimli kadınların çocukları daha fazla okula gitmekte, eğitimli kadınlar daha geç evlenmekte ve daha az çocuk sahibi olmaktadırlar. Eğitimli kadınların çocukları daha iyi beslendiği gibi daha az hastalanmakta ve bebek ve çocuk ölümleri daha da azalmaktadır. Yani eğitimli kadın toplumun önemli bir tetikleyicisidir. Bunun için kadınların eğitime erişimi artırılmalıdır. Buna rağmen ülkemizde TÜİK verilerine göre okuma yazma bilmeyen kadın nüfus oranı erkeklerden 5 kat fazladır. Çalışma alanında ise kadınlar tüm eğitim düzeylerinde erkeklerden daha düşük ücret almıştır.” dedi.

2 milyon kız çocuğunun ilk okula gitmediğini, okuma yaza bilmeyen 5 kişiden 4’ünün kadın olduğunu, kadın cinayetlerinin son 10 yılda 5.400’i aştığını hatırlatan Karabıyık, “Cumhuriyetimizin odak noktasında yer alan kadınlarımız modern ve çağdaş günlere gelmemizde önemli görevler başarmışlardır. Geleceğimizi yetiştiren ve şekillendiren toplum hayatında erkeklerden çok daha zor şartlarda, daha az ücretle çalışmak zorunda bırakılan kadınlarımız, evlerinde ise şiddet görmekte, şiddet gördüğünü toplum baskısı nedeniyle kimi zaman söyleyememekte, cinayetlere kurban gitmektedir. Bu cinayetlerin önüne geçmek için atılması gereken adımlar ve alınacak önlemler zaman geçmeden uygulamaya konulmalıdır. CHP Kadın Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı olarak yapacağımız çalışmaların temelini de oluşturacak olan kadınların eğitimi ile birlikte kadının toplum içinde yaşadığı eşitsizliklerin giderilmesi, ayrımcılığın önlenmesi, aile ve toplum içinde şiddetten uzak güven içinde yaşayabilmesi, sağlıklı ve bilinçli yarınların temelini kurmaları için çalışacağız. CHP’nin Aile Sigortası Maaşı Projesi de bu temelin oluşturulmasında büyük önem taşıyor.” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.