Öne Çıkanlar cumhurbaşkanı erdoğan merkez bankası 10 Kasım amerika çin transfer cumhurbaşkanı TÜRKPA Azerbaycan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sahil Babayev Anıl İlter Savcı Oluyor Kurban kesim bedeli Avrasya Hastanesi

CHP'li Keven: "Üniversite Mezunları Hem İşsiz Hem Borçlu!"

Cumhuriyet Halk Partisi Yozgat Milletvekili ve Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Ali Keven; Plan Bütçe Komisyonu’nda 2020 bütçe teklifi görüşmelerinde Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu’na hitaben bir konuşma yaparak çeşitli sorunları dile getirdi.


“Sayın Bakan, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bütçesi görüşülürken "Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim" diyen kuruluşun ve kurtuluşun lideri Atatürk'ümüzün 81'inci yıl dönümünde onu sevgi, saygı ve minnetle andığımı ifade ederek sözlerime başlıyorum. Sayın Bakan, Gençlik ve Spor Bakanlığının 2020 bütçe teklifi 17 milyar 810 milyon liradır. 2019 başlangıç ödeneği ise 16 milyar liraydı. Bir önceki yıla göre toplam bütçe yüzde 14 artarken Bakanlığın bütçesi neden yüzde 8 artmıştır? Bütçe içinde aldığı paya bakılırsa 2019 yılı bütçesi içindeki oranı yüzde 1,7 iken 2020 yılı bütçesi içindeki oranı yüzde 1,6'ya gerilemiştir. Bütçe içinde aldığınız oran her yıl azalırken yurt sorununu nasıl çözeceksiniz, merak ediyorum. Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’nün ise 2019 yılı başlangıç ödeneği 10 milyar 376 milyon lirayken sadece ‘binde 3’ artışla 2020 teklifi 10 milyar 413 milyon lira olmuştur. Bakanlık bütçesi yüzde 8 artarken KYK'nın bütçesi neden sadece binde 3 artmıştır? Amaç devlet yurdu yapımında hız kesip vakıf yurtlarına yol vermek midir?” dedi.

"Üniversite Mezunu Hem İşsiz Hem Borçlu"

Öğrenim kredisi borcundan dolayı icra tehdidi yaşayan işsiz üniversite mezunlarını gündeme getiren Ali Keven, “Öğrenciyken burs yerine kredi verilen borçlu öğrenci sayısı şu an 5 milyona ulaştı. Zaten üniversite mezunları işsiz gezerken bir de borç yerine kredi verdiğiniz öğrenciler şu anda haciz korkusu yaşıyorlar. 280 bin işsiz üniversite mezununu yasal işlem başlatılması için Maliye Bakanlığı’na bildirdiniz. Bu ne insafsızlıktır? Bir tarafta milyarları yandaş vakıflara aktarıyorsunuz, diğer taraftan üniversite mezunu işsizleri hacizle tehdit ediyorsunuz. Bir yandan da ‘Suriyeli göçmenlere 40 milyar dolar ödedik’ diye övünüyorsunuz.” dedi. 

"Yandaş Vakıflara Karşılıksız 615 Lira, Öğrenciye İcra Hediyeli 550 Lira"

Vakıf ve dernek yurtlarına aktarılan barınma ve beslenme desteğine dikkat çeken Keven, buna karşılık öğrencilere karşılıksız burs değil icra hediyeli kredi verildiğini söyledi.
“Sayın Bakan, vakıf ve dernek yurtlarına öğrenci başına 240 lira barınma yardımı, 375 lira beslenme yardımı, toplam 615 lira yardım yaparken üniversite öğrencilerine 550 lira karşılıklı, haciz icra hediyeli kredi veriyorsunuz. Birde bunu meydanlarda ulufe dağıtır gibi ilan ediyorsunuz. Vakıf ve dernek yurtlarında kalan öğrencilere yapılan barınma ve beslenme yardımı 2018 yılında 69 milyon lira, 2019 yılında ise 96 milyon lira olmuştur. 2020 yılında sadece vakıf ve dernek yurtlarına yapılacak yardım kaç milyon lira olacaktır?” diye sordu.

"Sayıştay Raporu’nda 25 Milyon TL Usulsüz Ödeme!"

Sayıştay’ın 2018 raporunda tespit edilen yıllık 25 milyon liralık usulsüz kira artışını Bakan Kasapoğlu’na soran Keven, “Sayıştay raporuna göre yurt kiralamalarında usulsüz kira artışları sonucu 25 milyon lira kamu zararı olduğu belirtilmiştir. Bu zarara neden olan bürokratlarla ilgili herhangi bir adli soruşturma başlatılmış mıdır? Bu parayla kaç yurt yapılırdı hesapladınız mı?” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.