Öne Çıkanlar diyarbakır azerbaycan istanbul Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut eNBE Kuşadası Belediyesi Suriye Sorunu milli güvenlik kurulu çukurova belediye başkanı soner çetin gündem özeti

CHP'li Necati Tığlı'dan Engelli Vatandaşlarımız İçin Kanun Teklifi

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığı, Engelli vatandaşlarımıza bağlanan aylıkların yeniden düzenlenmesi için “2022 sayılı 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz Türk vatandaşlarına aylık bağlanması hakkındaki kanunda değişiklik yapılması” yönünde TBMM kanun teklifi verdi.

CHP’li Tığlı, “Ülkede yaşanan ekonomik krizden, iğneden ipliğe gelen zamlardan engelli ve yaşlı yuttaşlarımızın daha az etkilenmesi ve kimseye muhtaç olmadan insanca yaşayabilmeleri için gelir düzeylerinin acilen arttırılması gerekmektedir” dedi.

2013 yılından sonra yapılan düzenlemeler ve gelir hesaplama yöntemlerinde yapılan yanlışlar ile 65 yaş üstü yaşlılar ve engelli yurttaşların açlığa mahkûm edildiğini hatırlatan Tığlı, “engelli kişilerin maaş alabilmeleri hem ailesinin gelir durumuna endekslendi hem de ailenin ortalama gelir durumu asgari ücretin üçte birinden fazla olursa maaşları kesilmeye başlandı” dedi.

"DEVLET TÜM YURTTAŞLARINA SAHİP ÇIKMAK ZORUNDADIR"

CHP’li Tığlı, yazılı olarak yaptığı açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bu ülkede yaşayan yurttaşlarımızın yaşam şartlarına, gelir düzeyine, sosyal ve kültürel alışkanlıklara bakmadan onlara sahip çıkmak zorundadır. Her hangi bir kişi engelli maaşı almaya hak kazanmış ise ailesinin ya da aynı hanede yaşadığı üçüncü derece yakınlarının kazancı ne olursa olsun, kişinin engelli hakları elinden alınmamalı ve maaşı kesilmemelidir” ifadelerine yer verdi.

Hazırladığı kanun teklifinin, Anayasası’nın “kanun önünde eşitlik” ilkesini düzenleyen 10’ncu maddesi ile “sosyal güvenlik bakımından özel olarak korunması gereken kişileri düzenleyen 61’nci maddeye uygunluk açısından da önemli olduğunu vurgulayan Tığlı şunları söyledi:

“Maaş bağlanacak kişilerin hane halkından ayrı bir birey oldukları unutulmamalıdır. Dolayısıyla kimseye muhtaç edilmeden yaşamaları için belirlenecek maaşın hane halkı geliri ile asgari ücretten bağımsız bir şekilde hesaplanması gerekmektedir.

CHP Giresun Milletvekili Tığlı’nın TBMM’ne verdiği kanun teklifi şöyle: 

1/7/1976 tarihli ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanununun 1’nci maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır*.

*İkinci fıkra şu şekildedir: “Birinci fıkra kapsamına girenlerden, her ne nam altında olursa olsun kendisine ve eşine ait her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden fazla olanlar ile aynı tutardan fazla gelir sağlaması mümkün olan kimseler muhtaç kabul edilemez ve kendilerine aylık bağlanamaz. 65 yaşın tespitinde, doğum tarihlerinde yapılmış düzeltmeler nazara alınmaz”

2022 sayılı Kanunun 2’nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “her ne nam altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı 16 yaşından büyükler için belirlenmiş olan asgari ücretin aylık net tutarının 1/3 ünden daha az olan ve” ibaresi madde metninden çıkarılmış ve üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“2828 sayılı Kanun hükümlerine göre harçlık ödenenler muhtaç olarak kabul edilemez ve kendilerine bu Kanun hükümlerine göre aylık bağlanamaz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.