Öne Çıkanlar diyarbakır istanbul Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan Kuşadası Belediyesi Suriye Sorunu EMİNE ERDOĞAN myk galatasaray çin cumhurbaşkanı suriye

CHP'li Şahin: "Şehit Ve Gaziler Arasında Ayrımcılık Yapılamaz"

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, ‘Şeref Aylığı’ bağlanan muharip gaziler arasında herhangi bir sosyal güvenliği olanlar ve olmayanlar şeklinde ayrım yapılarak ödeme yapılmasına tepki göstererek konuyu meclis gündemi taşıyarak kanun teklifi verdi.


Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekatı'na katılan hiçbir askerin sosyal güvencesi olan ve olmayan şeklinde bir ayrımla askere alınmadığı ve cepheye sosyal güvence durumuna göre gönderilmediğini belirten CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, ‘‘Ülke savunması, barışın korunması amacıyla ya da Türkiye’nin taraf olduğu anlaşmalar gereği ülkemizde veya başka ülkelerde operasyon veya savaşa katılan, burada hayatını kaybeden şehitler, yaralı ya da sağ olarak dönen gaziler, ülkemizin ve toplumumuzun en önemli değerleridir, hepsi birere kahramandır. ‘İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun’ kapsamında İstiklal Savaşı, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan Muharip Gazilere ‘Şeref Aylığı’ verilmektedir. Söz konusu Şeref Aylığının amacı harbe fiilen katılıp da savaştan sağlam olarak dönen muharip gazilerimizi millet ve Devlet nazarında onurlandırmaktır. Ancak Mezkûr Kanun’da yapılan değişiklikle, ‘Şeref Aylığı’ bağlanan muharip gaziler arasında herhangi bir sosyal güvenliği olanlar ve olmayanlar şeklinde ayrım yapılarak Kanun amacından uzaklaştırılmıştır. Bu durum Anayasa’nın 6’inci maddesindeki “Devlet harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malul ve gazileri korur ve toplumda kendilerine yaraşır bir hayat seviyesi sağlar” hükmüne açıkça aykırıdır.’’ diyerek TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi verdi.

"Kahramanlarımız arasında ayrımcılık yapılamaz"

Yaptığı yazılı açıklamada ‘‘AKP hükümetleri tarafından daha önce çıkarılan torba yasalarda muharip gazilerinin isimlerinin dahi geçmemiş olması Kore ve Kıbrıs gazilerini derinden yaralamaktadır. Şeref Aylığının sosyal güvencesi olan olmayan ayrımı diye tanınması sosyal devlet ilkesine aykırı olduğu gibi Anayasa’ya da aykırıdır . Şeref aylığının her gaziye eşit olarak verilme mecburiyeti kanun gereğidir ve şeref aylığı muharip gazilerin en çok benimsediği ve asla vazgeçemeyeceği bir onurdur. Ayrıca muharip gazi çocuklarının kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam ettirilmesi de mecburidir. 30 binin üzerinde olduğu muharip gazi çocuğunun yarısından fazlası kendi imkanlarıyla çalışıp evine ekmek götürmek durumunda kalmıştır. Bir gazi çocuğunun ya da eşinin babasından/eşinden dolayı bu onuru yaşaması en doğal hakkıdır. Kore ve Kıbrıs gazileri devletin üvey gazisi olmak istemiyor ve üvey gaziliği asla kabul etmiyor. AKP bu ayıptan derhal dönmeli, bu ülke için canı pahasına mücadele etmiş kahraman şehit ve gazilerimiz üzerinden ayırımcılık yapmamalıdır.’’ diyen Şahin, milliliğin sözde değil özde olmasını, AKP hükümetinin vatan uğruna kanını döken şehit ve gaziler arasında ayrımcılık yapmaması gerektiğini belirterek ‘‘Meclis Başkanlığı’na sunduğum kanun teklifi ile  gazi unvanı verilen her vatandaşa aynı tutarda aylık verilmesi amaçlanmaktayız. Bu kanun teklifi ile muharip gazilerin gelir ve iş durumuna bakılmaksızın hepsine aynı tutarda Şeref Aylığı bağlanması ve Anayasa’ya aykırılık teşkil eden uygulamanın sonlandırılması temennimizdir. Hepsi birer kahraman olan muharip gazilerimiz arasında sosyal güvence durumuna göre farklı maaş ödemesi yapmak doğru değildir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bütün muharip gazilere ve şehitlerimize aynı mesafede olmak zorundadır. Kahramanlarımız arasında ayrımcılık yapılamaz.’’ ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
şehitşeref AylığıGazi
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.