Öne Çıkanlar Ford Otosan CFOsu Gül Ertuğ çalışan hemşire sayısı Çad Cumhurbaşkanı Idriss Deby Itno çalçı çengi ikimiz 3 ekim 2016 gündem başlıkları galataport türkiyenin otomobil satış sıralamasında kaçıncı 1 ağustos gündemi yunanistan da rus turistlerin oranı kaç oranında arttı caz netaş çalışanların birikim endişesi

CHP'li Sarıbal: İncir Üreticileri Çözüm Bekliyor

CHP Bursa milletvekili Orhan Sarıbal incir üretimi yapan köylerde bir dizi ziyaretlerde bulundu. İncir bahçelerini üreticilerle birlikte gezerek, ürünlerin satışı üreticilerin şikayet ve taleplerini dinledi.

 
İncir üreticilerinin üretim yapılan arazilerini gezen Sarıbal; “Ürün deseninin çok farklı olduğu Bursa bazı ürünler bakımından tarımın başkenti durumunda.  Sofralık siyah incirin yüzde 90’ı,  Bursa’da üretilmektedir. Böylesi bir üretim yapılan bir şehrin üreticileri ,üretimin her aşamasında söz sahibi olmalıdır.

40-45 Milyon Dolarlık bir ekonomik getiri yok sayılıyor
Bursa siyah inciri kendine özgü rengi ve tadı nedeniyle “Bursa Siyah İnciri” olarak tescil edilmiştir. Bursa’ya ait bir marka olan Bursa siyah inciri yılda 25 bin ton civarında üretilmekte ve yüzde 90’ı Bursa tarafından karşılanmaktadır. Bu incirin yüzde 60-70’i yaş olarak ihraç edilmekte ve ülkemize yılda 40-45 milyon dolar döviz girdisi kazandırmaktadır. Böyle bir üretimin satışının önündeki engellerin hızla kaldırılması şarttır.

Çiftçi Kaderine Terkedilmemelidir
İncirin kalitesini, rekabet gücünü ve dış pazarlarda itibarını arttırmak amacıyla hasat ve ihraç tarihleri Ekonomi Bakanlığı Bursa Bölge Müdürlüğü tarafından kurulan bir komisyon tarafından tespit edilmektedir. Bu komisyonda Bakanlık, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İhracatçı Birliği, Karantina ve Üretici temsilcileri yer almak durumundadır. Üreticilerin söz hakkı olmadığı bir yönetim modeli tarım için kabul edilebilir değildir! Çiftçi kaderine terkedilmemelidir.
Doğal nedenlerle İncir erken olgunlaştı belirlenen tarihler hemen öne çekilmeli 
Bu yıl söz konusu yasaklı maddenin kullanılmamasına rağmen, yaşanan iklim koşullarından dolayı, incirin doğal olgunlaşma süreci erken başlamıştır. Ancak Ekonomi Bakanlığı Bursa Bölge Müdürlüğü’nün incirde hasat ve ihraç tarihini tespit ederek izin vermemesi nedeniyle, incir ya erken hasat edilmek veya dalında çürümek tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Kaçak olarak yapılan alımlarda fiyatlar 1 liraya kadar düşmüştür. Bu durum hem üreticilerimizin mağdur olmasına, hem de ülkemizin döviz kaybına yol açmaktadır. Yaklaşık 300 tona yakın bir  kaybın yaşandığını söylemek mümkün acil çözüm gerekiyor.
Sezonun öne çekilip acilen ihracatın başlaması gerekir.
İhracat ve satış önündeki tarih engeli kaldırılmalı. Çünkü tarım iklim ve bir çok dış etmene bağlı bir üretim modelidir. Kesin tarihler takvimlerle yönetilmesi mümkün olmadığı için iklimsel koşullar ve üreticilerin ihtiyaçları dinlenerek buna hız verilmelidir. Çünkü ortalama 32 köyde üretilen incirde günlük kayıp 300 ton civarındadır. Üreticilerin 60-70 yıllık ağaçlarından, üretimden vazgeçmeyi düşünmeleri söz konusudur! İvedilikle sorunun çözülüp üreticisinin sesine kulak verilmelidir.
Bu Bir Milli Kayıptır
Günlük 300 ton ihracata gitmesi gereken ürün varken ihracat olmadığı için ya dalında olgunlaşıyor ,ya çöpe gidiyor, ya da iç piyasaya gidiyor. İç piyasada da tüketim fazlası satılmaya çalışıldığı için yığılma sonucu maliyetlerinin çok altında değer bulduğu için üretici masraflarını karşılayamaz hale gelmektedir. Acilen Pazar açılıp yetkili mercilerin ihracat ve mahsul toplama sezonunu başlatıp ,bu milli kaybın önüne geçmesi gerekir.
İncir’in bu durumundan çiftçimiz kaybediyor, üreticimiz kaybediyor, ülkemiz kaybediyor. “şeklinde konuştu.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.