Öne Çıkanlar gündem özeti gündem başlıkları Afrin Hakkari çin pkk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti A Milli Kadın Voleybol Takımı ak parti sözcüsü ömer çelik cumhurbaşkanı erdoğan ak parti

CHP'li Tanal, “Avukatların Staj Kredisi Yükü Hafifletilmeli”

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal’dan stajyer avukatları sevindirecek bir teklif daha geldi. Baro staj kredisini ödemekte zorlanan stajyer avukatlar için Kanun Teklifi veren Tanal, “Stajyer avukatlar tarafından kullanılan baro kredisini, mesleki hayata başlamalarına rağmen ödeyemeyen avukatlar var. Bu staj kredisini karşılayamayan avukat sayısı da oldukça fazla.. Öğrencilik döneminde aldıkları öğrenim kredisini dahi ödeyemeyen gençlerimizin omuzlarına bir de staj kredisi yükleniyor.” dedi.


CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, meslektaşlarını sevindirecek bir kanun teklifi verdi. Avukatlık Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi veren Tanal, avukatların staj kredilerinde anapara, faiz ve gecikme zammının devlet tarafından karşılanmasını istedi. Kanun teklifi vererek avukatlar üzerindeki maddi yükün hafifletilmesini amaçlayan Tanal, şunları söyledi:
“4 yıllık zorlu hukuk fakültesi eğitiminin ardından staj eğitimi için Baroya başvuran stajyer avukatlar, devlet tarafından kendilerine herhangi bir staj ücreti ödenmediği için hakim ve savcı stajyerlerinden farklı olarak, geçimlerini sağlayabilmek için avukat yanında çalışmak zorunda kalmaktadır. Stajın bitmesi ile geçim dertleri sona ermeyen, kendi bürolarını açmak istedikleri hallerde, büro kirası, stopaj ve katma değer vergisi ile maddi yükleri ağırlaşan avukatlar, staj döneminde kullandıkları kredinin borçlarını yine ödeyememektedir. Anayasamızın 2’inci maddesinde hüküm altına alınan Cumhuriyetimizin Nitelikleri arasında Sosyal Devlet ilkesi benimsenmiştir. Sosyal devlet ilkesi gereğince, devlet ekonomik hayata aktif müdahalede bulunarak, toplumda yaşayan bireylere, insan onuruna yaraşır asgari bir geçim düzeyi sağlamayı yüklenir. Avukatlarımızın maddi yüklerinin hafifletilmesi, maddi anlamda refah ve huzura kavuşmaları, Anayasamızın 5’inci maddesinde ifadesini bulduğu üzere, devletimizin görevleri arasındadır. Sosyal devlet ilkesi ve Anayasamızın 5’inci maddesinde hüküm altına alınan devletin temel amaç ve görevleri gereğince; staj döneminde baro kredisi kullanarak, günümüz ve ülkemizin ekonomik şartlarında, bu krediyi ödeyemeyen avukatlarımızın, maddi yükten kurtarılması gerekmektedir.”


CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal’ın verdiği Kanun Teklifi metni ise şöyle:
1136 SAYILI AVUKATLIK KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ
MADDE-1 1136 sayılı Avukatlık Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
GEÇİCİ MADDE- 1136 sayılı Avukatlık Kanunu 27’inci maddesine göre Barolar Birliği tarafından sağlanan imkanlarla staj kredisi kullanıp süresinde ödeyemeyen avukatlar için, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde başvurmaları halinde, staj kredisine ait anapara, faiz ve gecikme zamları ile tüm fer’ileri devlet tarafından karşılanır.
MADDE-2 Bu kanun yayımı tarihinden itibaren yürürlüğe girer.

MADDE-3 Bu kanun hükümleri Bakanlar Kurulu tarafından yürütülür.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.