Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi kuşadası recep tayyip erdoğan HAVA HAREKATI erdoğan Hakkari Kuşadası Belediyesi başbakan binali yıldırım atatürk yapı kredi operasyon

CHP'li Tanal, “Danıştay OHAL KHK’sının İptali Davasında Topu AYM’ye Atamaz”

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal’ın Danıştay’a açtığı 698 Sayılı KHK’nın iptali ve yürütmenin durdurulması davası reddedildi. Bakanlar Kurulu’nun kararname çıkarma yetkisini Cumhurbaşkanına devretmesini içeren KHK’nın iptalini isteyen davaya ilişkin Tanal, “ Danıştay’a açtığımız dava sözde yetkisizlik nedeniyle ve Anayasa Mahkemesine açılması gereken bir dava olduğu gerekçesiyle reddedildi. 698 Sayılı KHK, OHAL döneminde çıkarılan bir KHK’dır. Dolayısıyla OHAL KHK’ları için Anayasa Mahkemesine gidilemez” dedi.


CHP'li Tanal, Bakanlar Kurulu’nun kararname çıkarma yetkisini Cumhurbaşkanına devretmesini içeren 698 Sayılı KHK’nın iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açmış, Bakanlar Kurunun, Cumhurbaşkanına yetki devrinin olamayacağını söylemişti. Ancak, Danıştay, açılan davayı yetkisizlik nedeniyle incelenmeksizin reddetti. Kendini görevli görmeyen Danıştay’ın davayı reddetmesine temyiz yoluyla itiraz eden Tanal, şunları söyledi:


“İlk derece mahkemesi olarak Danıştay’da görülecek Davalar” başlıklı 24. maddenin 1. Fıkrası uyarınca Bakanlar Kurulu Kararlarına karşı Danıştay’da dava açılabileceği açıkça hükme bağlanmıştır. Anayasa Mahkemesi OHAL KHK’ları kapsamında açılan davalarda YETKİSİZLİK VEREREK OHAL KHK’larına karşı Anayasa Mahkemesine başvurulamayacağına dair birçok karar var. Anayasa Mahkemesi OHAL KHK’larına karşı Anayasa Mahkemesinin yetkisiz olduğunu defaatle belirtmiştir. İptalini istediğimiz KHK, bir OHAL KHK’sıdır. Bu nedenle Danıştay, yanlış ve hukuksuz bir yönlendirmede bulunmuş, açtığım davayı reddetmiştir. Öyle dahi olsa Danıştay, davayı reddedemez, dava yanlış yere açılmış olsa dahi doğru yere kendisi gönderebilir. Anayasa’nın Temel Hak ve Hürriyetlerin Korunması başlıklı 40. Maddesi uyarınca “Anayasa ile tanınmış hak ve hürriyetleri ihlal edilen herkes, yetkili makama geciktirilmeden başvurma imkânının sağlanmasını isteme hakkına sahiptir” Hükmü uyarınca dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne kendiliğinden gönderilmesi gerekmektedir. Danıştay 10. Dava dairesinin vermiş olduğu yetkisizlik kararında ve KHK’nın iptali için Anayasa Mahkemesi’ni yetkili gösterdiği kararda, her iki mahkeme de kendisini yetkisiz görüyor. Bu durumda ben hangi yargı yoluna başvuracağım? Bu benim için bir hak ihlalidir ve idari işlem olması sebebiyle Danıştay’ın yetkisine girmektedir. Danıştay’ın davayı incelenmeksizin reddetmesi, kendisini yetkisiz görmesi, hukuki değildir.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.