Öne Çıkanlar deprem KENAN DOĞULU meclis gülben ergen İrem Derici tarkan Ebru Gündeş ambulans kıbrıs abd savunma bakanı cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan İYİ Parti Ankara Milletvekili Prof. Dr. Kürşad Zorlu

CHP'li Tezcan'dan "Suruç" Açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, “Suruç ilçesinde sokaklarda silahlı kişiler seçim ortamını tehdit eder vaziyette ayan beyan geziyorlar. Suruç’ta seçmen baskı altına alınmaya çalışılıyor. Başta Şanlıurfa Valisi olmak üzere, YSK ve seçim kurulu başkanlarına buradan çağrımızdır; Sokakta vatandaşın korku içerisinde, silahlı çetelerin dolaştığı bir yerde güvenli seçim ortamı sağlayamazsınız bu noktada kamu görevlilerini ciddiyete ve dikkatle görev yapmaya davet ediyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekilliği seçimi için oy verme işlemi bugün saat 08.00 itibarıyla başladı. Şanlıurfa’da meydana geldiği öne sürülen seçim güvenliğinin ihlal edildiği iddiaları nedeniyle CHP Sözcüsü Tezcan, CHP Genel Başkan Yardımcıları Tuncay Özkan ve Muharrem Erkek ile basın toplantısı düzenledi. Yerel kurullarda ve YSK nezdinde müdahalelerde bulunulduğunu ifade eden Tezcan, gazetecilere delil niteliğinde görüntüler izleterek, “Yaşanan çarpıcı olayları kamuoyuyla şu anda paylaşmak zorunlu olmuştur. Birincisi Suruç bin 43 nolu sandık. Suruç bin 43 nolu sandıkta çok açık bir şekilde toplu oy kullandırılmış. Sabah erken saatlerde sahte oy kullandırma. Görüntü test edildi, gerçektir. Suçüstü yakalandılar. Seçim güvenliğini ortadan kaldırıp sahte oy kullanmanın delili” açıklamasında bulundu.

“100 OYUN CUMHUR İTTİFAKI’NA KULLANILDIĞINA İLİŞKİN TESPİT VAR”

Tezcan, seçim güvenliğine yönelik açıklamasına şöyle devam etti:

“Sabahın erken saatlerinde oylar kullanılmadan toplu olarak sandığa oy atılıyor. Bir başka yine Şanlıurfa Eyyubiye ilçesi Yaşar Köyü’nde 2 bin 313 nolu sandıkta gece 100 oy kullanılıp sandığa getirilmiş, daha oy kullanma işlemi başlarken. 100 oy oradaki görevli arkadaşlar tutanağa bağlayıp tutanak tutuyorlar sabah. 100 oyun Cumhur İttifakı’na kullanıldığına ilişkin de tespit var, beyan var burada. Önceden, geceden kullanılmış sandığa getirilip atılan oylar. Bu işlem sadece görüntüleri ve tutanakları tespit edilen iki usulsüzlüğü sizlerle paylaştık.

“MÜŞAHİTLER, TEHDİTLE BASKIYLA GÖREV YAPAMAZSINIZ DİYE SANDIKLARDAN ÇIKARILIYOR”

Bunları nasıl gerçekleştiriyorlar? Bölgede bizim gönderdiğimiz müşahitleri sandıklara sokmamak için darp, tehdit ve saldırı söz konusu bütün bunları tek tek tespit ettik sandık sandık. Sandıklara sokmama konusunda Haliliye İlçesi Uluhan İlköğretim Okulu’nda müşahitlerimiz darp edildi. Müşahit olarak gitmek isteyenler sandıklara alınmıyor. İçeride müşahit olarak görev yapanlar tehditle baskıyla görev yapamazsınız diye sandıklardan çıkarılıyor. Şanlıurfa Eyyubiye İlçesi’nde müşahit olarak gidip sandık kurulunda görev almak üzere gidenler içeri alınmadan fiilen içeri alınmadan sandık kurulları oluşturuluyor. Oysa saatinde sandık kuruluna görev yapmak üzere gittikleri halde içeri alınmıyorlar.”

“ARKADAŞLARIMIZ ÇALIŞMA YÜRÜTÜYORLAR”

Van’ın İpekyolu ilçesindeki Fevzi Geyik İlkokulu’nda kolluk kuvvetlerinin kapıda kimlik ve seçmen kağıdı kontrolü yaptığını söyleyen Tezcan, “Görevliler okula almıyor müşahitleri. Seçmen bilgi kağıdınız yok, kimliğiniz yok diye. Bu usulsüzlüklerin tümü ile ilgili Şanlıurfa’da, diğer bölgelerde tespitler yapılıp ilçe seçim kurullarına ve il seçim kurullarına bildirdik. Urfa ile ilgili Sağlık Köyü 2 bin 236, 2 bin 237, 2 bin 238, 2 bin 239, 2 bin 240 nolu sandıklar, Uluhan Köyü 2 bin 257-58-59-60-61 nolu sandıklar. Havşanlı Köyü 2 bin 96-97-98 nolu sandıklar. Karaali Köyü 2 bin 179-80-81 nolu sandıklar, Göbekli Köyü bin 198 nolu sandık, Mehmetçik Köyü bin 248 nolu sandık. Vergilli Köyü 2 bin 301-302-303 nolu sandıklar, Seksenören Köyü 2 bin 241 nolu sandık, Gönneler Köyü 2 bin 5-6 nolu sandıklar, Yediyol Köyü 2 bin 315-316 nolu sandık, Banarlı Köyü 2 bin 44 nolu sandık, Bulduk Köyü 2 bin 44 nolu sandık, Özlü Köyü 2 bin 232-33-34 nolu sandık, Ulucanlar 2 bin 294 nolu sandık, Bakırtaş Köyü Yasin Demir okulundaki sandıklar Gönerli Köyü 2 bin 105-106 nolu sandık, tek tek liste uzuyor. Buralar tehdit, baskı, müşahitlerin sandıklara sokulmadığı, görev yaptırılmadığı sandıklar bunlarla ilgili arkadaşlarımız çalışma yürütüyorlar” şeklinde konuştu.

“GÜVENLİK KUVVETLERİNİ DİKKATLİ DAVRANMAYA ÇAĞIRIYORUZ”

“Suruç ilçesinde sokaklarda silahlı kişiler seçim ortamını tehdit eder vaziyette ayan beyan geziyorlar” diyen Tezcan, Suruç’ta 4 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayı hatırlatarak şunları kaydetti:

“Suruç’ta seçmen baskı altına alınmaya çalışılıyor, sandıklarda görev yapmak engellenirken vatandaşın üzerinde de seçim günü korkuyla baskıyla tehditle bir terör havası estirilmektedir. O bölgede kamu görevlerini, güvenlik kuvvetlerini, seçim güvenliğini sağlama konusunda dikkatli davranmaya çağırıyoruz. Seçim kurullarını, il ve ilçe seçim kurulu başkanlarını bu konuda gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz. Mahkeme kadıya mülk değildir. Vatandaşın özgürce oy kullanmasının önüne geçenler bunun mutlaka hukuk önünde hesabını verecektir.

“AYNI HASSASİYETLE GÖREVE DEVAM EDECEĞİZ”

 Sabahın ilk saatlerinden itibaren Urfa sorunlu bir nokta olarak en yoğun şikayetlerin geldiği bölge olmuştur şu anda arkadaşlarımız seçimin güvenli olması konusunda azami çaba gösteriyorlar. Bundan sonraki süreci sayım döküm işlemlerinde de aynı şekilde usulsüzlüklerin gerçekleşmemesi ve oyların çalınmaması için aynı hassasiyetle göreve devam edeceğiz. Başta Şanlıurfa Valisi olmak üzere, YSK ve seçim kurulu başkanlarına buradan çağrımızdır, Şanlıurfa’daki süreç pis kokular barındıran bir süreçtir, etkin ve acil müdahale. Sokakta vatandaşın korku içerisinde, silahlı çetelerin dolaştığı bir yerde güvenli seçim ortamı sağlayamazsınız bu noktada kamu görevlilerini ciddiyete ve dikkatle görev yapmaya davet ediyoruz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.