CHP Lideri Kılıçdaroğlu AP Başkanı Schulz İle Görüştü

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz ile genel merkezdeki makamında bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü. Görüşme sonrasında Kılıçdaroğlu ve Schulz ortak açıklama yaptı.

Son derece verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Unutmadığım bir olay vardı, konuşmama onunla başladım. Darbeden hemen sonra Sayın Schulz arayarak darbeye karşı tavrımız dolayısıyla CHP’yi kutladı ve bu süreçte Türkiye'de demokrasinin güçlenmesi için ellerinden gelen tüm çabayı göstereceklerini ifade ettiler” dedi. Schulz’un kendisine özel telefonunu vererek, “herhangi bir sorunla karşılaştığınızda, bizim yapabileceğimiz bir şey olduğunda Türkiye'de demokrasi açısından her türlü çabayı göstereceklerini” ifade ettiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, “Ben o dönemde kendilerine teşekkür ettim, tekrar teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Yargı Bağımsızlığı Vurgusu

Görüşmeye ilişkin bilgi veren Kılıçdaroğlu, “Görüşmemizde darbe sonrası gelişmeleri, Türkiye - AB ilişkileri, bu ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğini kendilerine sundum. Özellikle yargı bağımsızlığının Türkiye açısından çok önemli olduğunu, 23. ve 24. fasıllarının açılmasının Türkiye’de yargı bağımsızlığı için büyük önem taşıdığını ifade ettim. Kendileri de düşüncelerini ifade ettiler. Tekrar kendilerine teşekkür ediyorum. Umarım birlikteliğimiz bundan sonra da devam edecek” diye konuştu.

Schulz: “Türkiye Ab’ye Daha Yakın”

Avrupa Parlamentosu Başkanı Schulz da darbe girişiminin hemen ardından Kılıçdaroğlu ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini, “dramatik gelişmelere” ilişkili bilgi aldığını ve fikir alış verişinde bulunduklarını anımsattı. Bugünkü görüşmede ise 3 konuyu ele aldıklarını ifade eden Schulz, öncelikle darbe girişimi ve sonrası üzerine değerlendirmelerde bulunduklarını belirtti. Schulz, “Birbirine kenetlenmiş bir halk, gayet kanlı bir darbe girişiminde bulunmak isteyen ordu içerisinden bir grubun silahsız olarak karşısında durarak cesur bir tavır sergilemişlerdir. Kendileriyle kesinlikle gurur duyabilirler ve bu alanda uluslararası camianın takdirini kazanmışlardır. Bu insanların toplumun her kesimden olduğunu, farklı seçmen kitlelerinden oluşan, farklı görüşlerine sahip insanlar olduğunu konuştuk” dedi.

Kılıçdaroğlu ile Gülen hareketinin geçmişi ve bugünkü etkisi üzerine de değerlendirmeler yaptıklarını belirten Schulz, bu oluşuma karşı yapılan mücadeleyi de ele aldıklarını ifade etti.

Schulz, Türkiye’nin AB müzakereleri başta olmak üzere, hukuk devleti, fikir ve düşünce özgürlüğü ve vize serbestisi konularını da görüştüklerini belirterek, “Türkiye’nin AB’ye düne oranla daha yakın olduğuna hem fikir olduk. Farklı görüşlerimiz olsa da şu kesin ki ortak noktalarımızın daha fazla olduğunu gördük” dedi.

Yılmaz: “Bazı Uygulamaları Aym’ye Taşıyabiliriz”

Görüşmeye katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz ise, “Özelikle OHAL yasalarının demokrasi alanlarını daraltıp daraltmadığı konusu gündeme geldi. Biz OHAL’in bazı uygulamalarının, özellikle OHAL sonrası döneme ilişkin de düzenlemeler içerdiği için endişe duyduğumuzu ve bunların devam etmesi halinde Anayasa Mahkemesi’ne taşıyabileceğimizi belirttik. Vize konusunda ise biz müktesebat çerçevesinde vize serbestliğinin Türk vatandaşlarının doğal hakkı olduğunu dile getirdik. Vize serbestliğinin sağlanması durumunda bundan mutlu olacağımızı belirttik” diye konuştu. 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.