Öne Çıkanlar çin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank ak parti Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti tsk Koronavirüs Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar MSB esnaf

CHP ‘Seçim Güvenliği’ Turuna Devam Ediyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan başkanlığındaki CHP heyeti, seçim güvenliği gündemiyle ilgili siyasi partileri ziyaret etmeye devam ediyor.

CHP heyeti, bugünkü ziyaretlerine Büyük Birlik Partisi (BBP) ile başladı. Yaklaşık bir saat süren ziyaretin ardından adına basın mensuplarına açıklamada bulunan Tezcan, ittifak yasa teklifindeki seçim güvenliğini ihlal eden hükümlerle ilgili düşüncelerini paylaştıklarını ve karşılıklı görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, “Hafta boyunca komisyon çalışmalarına devam ederken, yine bizim taşımamız gereken kendilerinin düşünceleri, önerileri olursa onları da alarak parlamentoda bu çalışmayı sürdüreceğiz. Önemli olanın seçim güvenliği olduğunu ve seçim güvenliği çerçevesinde siyasi partilerin seçimlerde tercihlerini nereden yana kullanırlarsa kullansınlar ortak bir payda etrafında toparlanabilmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Verimli bir toplantı, sohbet oldu. Kendilerine teşekkür ediyoruz” dedi.

BBP: “HAZİNE YARDIMINI BEKLİYORUZ”

BBP Genel Sekreteri Üzeyir Tunç ise kendilerinin ittifak tasarısını desteklerini vurgulayarak, şunları söyledi:

“BBP bugüne kadar yönetimde istikrarı, temsilde adaleti savunan bir parti olmuştur. Bugün de aynı kanaatte olan, 25 yıl önce ne söylemişse bugün de aynı şeyleri söyleyen bir partidir, bir harekettir. Bu çerçevede baktığımızda, eksiği olabilir ama önümüzdeki süreçte uyum yasalarıyla ilgili yeniden bir düzenleme, yeni bir paket daha gelecek diye biliyoruz. Bununla da ilgili bazı eksikliklerin giderileceğini düşünüyoruz, giderilmesi gerektiğini de inanıyoruz. ‘Cumhur İttifakı’na da sonuna kadar destek veriyoruz. Barajın sıfırlanmasını, temsilde adalet adına sonuna kadar savunan bir hareketiz. Bugün de aynı şeyleri söylüyoruz, aynı şeyleri istiyoruz ama bu çözülemiyorsa, uyum yasalarıyla farklı şekillerde ki bu ilk gelen pakette de ittifak yapan partiler için, ittifak içinde olması yoluyla çözüldüğünü görüyoruz. Hazine yardımının da netleştirilerek bir noktaya getirilmesi, ittifak içerisinde ya da başka bir şekilde çözülmesi gerektiğine inanıyoruz ve ümit ediyoruz, bekliyoruz.”

DSP ZİYARETİ

CHP heyeti, ardından DSP’yi ziyaret etti. Tezcan, ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, ittifak teklifinin Türkiye’de siyaset alanını daralttığını ve esaslı olarak seçim güvenliğini ihlal ettiğini belirtti. Tezcan, şunları söyledi:

“Tek adam koalisyonunun siyaset alanını daraltma girişimlerinin en yakın tecrübesini, DSP, Yüksek Seçim Kurulu’nun son süreçte siyasetin etkisi altında aldığı bir kararla, ‘seçime katılamayacak partilerden’ sayılmasıyla ortaya bir kere daha çıktı. Mühürsüz referandumun mimarı olan YSK, DSP gibi köklü bir siyasi partiyi seçime sokmamak için ‘ilçelerde kongrelerini yapmadın, o zaman ben senin örgütlerini kurduğunu kabul etmiyorum’ diyerek hukuka aykırı, haksız bir kararla seçim dışı bırakmak istemiştir. Bu çabaların başarılı olamayacağını biliyoruz, onunla ilgili tereddüdümüz yok ama bu çabalar Türk siyasetinin nasıl daraltılmak istendiğinin çarpıcı bir örneğidir.

TBMM gündemindeki bu yasa da, ‘ittifak’ adı altında bir taraftan barajı koruyarak, barajı sıfırlamadan, yüzde 10 barajının altındaki siyasi partilere hayat hakkı tanımayan, siyaseti tekelcileştirmeyi planlayan, çoğulculuğu ortadan kaldıran bir düzenleme. OHAL koşulları altında seçim güvenliğinin esaslı bir biçimde yok edildiğini, OHAL şartlarında yapılan seçimin sürekli bir meşruiyet sorunu yaşayacağı konusundaki görüşlerimizi paylaştık.

Türkiye’de güvenli seçim hareketine ihtiyaç olduğu konusunda bir ortak kanaat bulunmaktadır. DSP’li yöneticilerle de bu konuda bir görüş birliği içinde olmanın memnuniyeti içindeyiz. Güvenli seçimi oluşturma konusunda sivil toplumla geniş bir seçim güvenliği hareketini örgütlemek ve bu noktada işbirliği içerisinde olma konusunda bir mutabakatımız oluştu. Ne yapmaya çalışırlarsa çalışsınlar, milletin oyunu çaldırmama konusunda kararlılığımızı ifade ediyoruz.”

DSP: “ÖNÜMÜZDEKİ SEÇİMLERDE YSK İSTEMEDİĞİ PARTİLERİ SEÇİME SOKMAYACAK”

DSP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Erçelebi de Türkiye’de YSK’nın mağduru bir parti olduklarını ifade ederek, “Bu, hukuka, haklılığa rağmen yapılan bir mağduriyettir. Yargıtay bize ‘seçime katılma yeterliliğiyle’ ilgili belgeler verdi. Biz bunu YSK’ya götürdüğümüzde aldığımız cevap, ‘bizim kriterlerimize uymuyor’ şeklinde oldu. Demek ki yüksek yargının kriterlerinin dışında bir de YSK’nın kriterleri var, referandumdaki mühürsüz oylar kriteri gibi. Bu bize şunu gösteriyor, önümüzdeki seçimlerde YSK istemediği partileri seçime sokmayacaktır. Bu büyük bir tehlikedir. Bugün Türkiye’de sadece sandıkların, seçmenlerin değil siyasi partilerin de seçime girme özgürlükleri engellenmektedir, seçim güvenliği yoktur” diye konuştu.

Mücadelelerinin devam ettiğini, hem hukuki hem de YSK’nın kendilerine söylediği kriterler alanında çalışmalarını yaptıkların belirten Erçelebi, seçimlere katılacaklarını kaydetti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.