Öne Çıkanlar chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı tsk HAVA HAREKATI süt ihracat DEVA PARTİSİ Genel Başkanı Ali Babacan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca türk silahlı kuvvetleri Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bugünün gündemi beşiktaş

CHP Sözcüsü Böke:  "AB'ye Sırt Dönmek Türkiye'nin Fakirleşmesi Demek"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, ekonomik kriz uyarıyla ilgili, “Uyarılarımız ciddiye alınmış ama çözüm için ihtiyaç duyulan iradeyi gösterme yönünde herhangi bir adım yok. Türkiye’nin reform ihtiyacı var, bu ihtiyaçları bizler biliyoruz, reçete burada. Yapma iradesini göstermeyecekseniz çekilin biz yapalım” dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında genel merkezde toplandı. MYK’nın gündemine ilişkin basın toplantısı düzenleyen Böke, Türkiye’nin ekonomide olağanüstü bir dönemden geçtiğini belirterek, kriz uyarısı yapması üzerine, Başbakan Binali Yıldırım’ın “CHP’nin uyarısını ciddiye alıyoruz, gereğini yaparız” sözlerine yanıt verdi. Başbakan’ın bu açıklamasını “Gönülden önemsemek istediklerini” ifade eden Böke, “Hemen, bugün vakit kaybetmeden bu yaraya merhem olacak ekonomi politikalarını konuşabilir ve uygulayabilir hale getirmek için siyasetteki krizi çözmemiz gerekiyor” dedi.

“ATILMASI GEREKEN ADIMLAR KONUSUNDA BİZ HAZIRIZ”
OHAL’in kaldırılması gerektiğini belirten Böke, “İnsanlar bir sabah kalktıklarında ‘İşsiz kalır mıyım’ endişesi duymamalılar. Bu güveni sağlamanın yükümlüğü iktidardadır. Bu güveni sağlamanın tek yolu vardır, o da OHAL’i kaldırmak, hukuku inşa etmek, yeniden demokrasi yolunda adımlar atmaktır. Bunlar olmadığı takdirde bu sorunu Merkez Bankası’nın, ekonomi paketlerinin çözmesi mümkün değildir. Bunlar yapıldıktan sonra atılması gereken adımlar konusunda biz hazırız. Biz hazırız, reçete elimizde ama önce o reçeteyi konuşabilir hale getirme yükümlülüğü sizde” diye konuştu.

“YİNE OYALAMAYA ÇALIŞIYORLAR”
Ekonomi Koordinasyonu Kurulu toplantısından ise her zamanki gibi hamasetin çıktığını ifade eden Böke, “Bugün hukuk, yeniden devlet inşa etmek gerekiyor. Bunlar olmadan yapısal reformlar işe yaramıyor. Öyle ki EKK verdiği kararı ancak özet olarak açıklayabildi çünkü bir yerden izin alması gerekti. Belli ki o izni tam alamadı, dün toplanacaktı onu da yapamadı. Uyarılarımız ciddiye alınmış ama çözüm için ihtiyaç duyulan iradeyi gösterme yönünde herhangi bir adım yok. Bu akşam saraydan izinli EKK’nın cumhurbaşkanından izinli toplanmasını bekliyoruz. Belki böylece artık izin almak gerekmeyecek. Yani Başbakan ‘ciddiye alıyoruz’ diyor ama EKK’dan çıkan cümleler bu ciddiyeti hiç yansıtmıyor. Topu Merkez Bankası’na atıyor oysaki Merkez Bankası’nın yapacağı bir şey kalmamış. Topu artık sündürülmüş yapısal reformlara bir kez daha atıyor, oysa artık Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu reformların doğası değişmiş. Yani yine ve yeniden bizleri oyalamaya çalışıyorlar. Türkiye’nin reform ihtiyacı var, bu ihtiyaçları bizler biliyoruz, reçete burada. Yapma iradesini göstermeyecekseniz çekilin biz yapalım” dedi.

“BİTİRİN BU SİYASİ İNADI”
Durumun “ekonomi sağlam” deyip geçiştirilemeyeceğini ifade eden Böke, “Ekonomi lafla yürümüyor. Piyasalar, esnaf, kobi, Ayşe Teyze… Herkesin gözü burada, herkesin gözü bu siyasi inadın bir an önce bitirildiğinin haberinde. Bitirin bu siyasi inadı. Türkiye’yi birbirine düşürmeyi bırakın. Çözüm siyasette” diye konuştu.
Böke, “Bir kez daha rica ediyoruz, bu sefer bu uyarılarımızı kriz daha da derinleşmeden, yaygınlaşmadan, deprem dağılmadan dinleyin, gereğini hemen yapın. OHAL’i hemen kaldırın, 3 Ekim’den itibaren Türk Lirası’nın 40 kuruş değer kaybetmesinin sebebi OHAL’dir, OHAL’i uzatanlardır. Rejim tartışmasını bitirin. Başkanlık tartışmasını alevlendirdiğiniz iki günde TL, 4 kuruş değer kaybetti. Bırakın bu inadı, hemen bugün bitirin, gelin parlamenter sistemi güçlendirelim. Gelin gerçek demokrasiyi parlamentodan bütün Türkiye’ye yayalım. Dış dünya ile ilişkileri germeyin, Türkiye’ye hak ettiği yeri siz sağlayın. Bunlar yapılmazsa iflaslar olacak, işsizler ordusuna 6 milyonlar daha eklenecek” dedi.

İktidarın Türkiye’yi ekonomik olarak dünyadan koparma istediğinde olduğunu savunan Böke, “Bu heves asla kabul edilemez. Bir Şangay Beşlisi’dir gidiyor. Türkiye açısından Şangay Beşlisi asla AB’nin yerini tutamaz. Türkiye ekonomisi sanıldığından çok daha fazla AB’ye entegre zaten. AB, Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 48 buçuğunu oluşturuyor, neredeyse yarısını. Şangay Beşlisi, ihracatımızın içerisinde sadece 3’lük bir paya sahip. Biz o yüzde 50’lik ürüne arkamızı döneceğiz, ihracatımızın içerisinde sadece 3’ünü yaptığımız bir pazara geleceğimizi bağlayacağız, olacak şey değil. İthalatımızın da yüzde 40’ını AB’den yapıyoruz. Ona arkamızı dönüp ithalatımızın yüzde 21’ini yaptığımız Şangay Beşlisi’ne yüzümüzü dönmemiz, üretemememiz, fakirleşmemiz demek olur” diye konuştu.

“AVRUPA, TÜRKİYE’NİN ‘BİR’DEN BÜYÜK OLDUĞUNU ANIMSAMALI”
Böke, “Şangay Beşlisi diyenler kendi saray ihtirasları için bunu diyorlar. Gerçekten Türkiye diyenler, Türkiye’nin ekonomik refahı diyenler, Türkiye’nin yüzünü Batı’dan başka bir yöne dönemeyeceğini bilirler. AB ile ilişkileri gerenler bunun oyuncak olmadığının acilen farkına varmalılar. Bu hafta Avrupa Parlamentosu’nda bir karar verilecek. Buradan Avrupa’ya da seslenmek istiyoruz, Avrupa Türkiye’nin ‘bir’den büyük olduğunu anımsamalı. Türkiye, Erdoğan’dan daha büyük bir ülke” dedi.

“ÖNERGENİN ÇEKİLMESİ DEMOKRASİ ZAFERİ”
Böke, cinsel istismar önergesinin geri çekilmesiyle ilgili de, “CHP’nin önderliğinde ortaya çıkan toplumsal muhalefet, bir demokrasi zaferidir. Bugün attırılmış olan o geri adım kapatılan bir konu değildir, toplumsal muhalefet tarafından kapattırılan bir konudur. Cinsel istismar önergesini Türkiye gündeminden kaldırmayı başarmış olanlar kadınlardır, toplumsal muhalefettir ve buna öncülük yapmış olan parlamenter demokrasinin parçası CHP’dir” diye konuştu. Daha iyi bir gelecek için güçlendirilmiş parlamenter demokrasinin elzem olduğunu belirten Böke, “Başkanlık iddiası bunu yok etmeyi hedefliyor biz de buna izin vermeyeceğiz” dedi.

“SÖZLEŞMELİ ERBAŞ VE ERLER O KANUN MADDESİNDE YOK”
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Böke, Kılıçdaroğlu’nun sözleri üzerine Milli Savunma Bakanlığı’ndan gelen “Şehitler arasında bir ayrım kesinlikle söz konusu değildir” açıklamasına, “Var olan kanunun içinde zaten ayrım var, sözleşmeli erbaş ve erler o kanun maddesinde yoklar” yanıtını verdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.