Öne Çıkanlar AİLE Covid19 gündem özeti CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk chp niğde milletvekili ömer fethi gürer çiftçi binali yıldırım cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan Hüddam 3: Lamia Sebahat Aydın

CHP’den ‘Roman Eylem Planı’

CHP’nin hazırladığı ‘Romanlara Yönelik Eylem Planı’nda “meydan-sokak-caddelere rol model ismi verme” önerisi yer aldı. Romanların tarihinin görünür kılınması, özellikle sanatta, sporda, eğitimde başarı elde etmiş rol modellerin isimlerinin meydan, sokak ve caddelere verilmesinin, sembolik anıt ya da heykeller dikilmesinin, toplumsal hafızaya, bilinirliğe, önyargıların giderilmesine katkı sağlayacağı belirtildi.

CHP, “Romanlara Yönelik Eylem Planı 2018 – 2020” başlıklı plan hazırladı. Plana göre, Romanların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde öncelikli istihdam ihtiyaçlarının belirlenmesi için istihdam araştırmaları yapılacak ve mesleki eğitimde öncelikler belirlenecek.

ARABULUCULUK MODELİ

Eğitim, istihdam ve barınma gibi temel konularda Romanların kamu hizmetlerine erişimini hızlandıracak “arabuluculuk modelleri” oluşturulacak. Planda, “Roman Eylem Planı İçin Örnek Uygulamalı Model Önerileri” yer aldı.

“Dost Mahalle / Bizim Mahalle / Dost Kent Uygulaması”na göre, belediye sınırlarında yer alan yoksul, risk altındaki grupların yaşadığı, mekansal dışlanmanın adresi olan mahalleler ile merkezde yer alan mahalleler arasındaki uçurumun kapanması için bu model uygulanacak.

ÇOCUK MECLİSİ

Çocuk meclisleri, çocukların  kent  yaşamındaki  rolünün güçlendirilmesi, karar süreçlerine katılımı, toplumsal aidiyet hissetmelerinin pekişmesi, düşüncelerini açıkça ifade edebilmeleri, çözüme katkı sunabilmeleri amacıyla belediyeler ve Kent Konseyleri yapısı altında örgütlenen bir oluşum olacak.

ÇOCUK BELEDİYESİ - ÇOCUK DOSTU KENTLER

Proje ile yönetime çocukların katılımının sağlanması, çocuk hakları konusunda bilinç oluşturulması ve eğitimler düzenlenmesi, çocuk haklarını gözeten bir belediye yapısı ve düzeni oluşturmak konusunda somut adımlar atılmasının hedeflendiği belirtildi.

OYUN ENGEL TANIMAZ PARKI

Çocukların kullanacakları spor-sanat-kültür alanları ile oyun parklarını kendi ihtiyaçlarından hareketle oluşturmaya katkı sunacakları modeller geliştirilecek.

Roman vatandaşların sürdürdüğü ancak pazar imkanı bulmakta zorluk çektikleri sepetçilik, hasır örgü, çiçekçilik gibi alanlarda kooperatifler kurması, belediyelerin bu kooperatiflere destek vermesi istihdam yaratılmasına öncülük edecek.

MEYDAN-SOKAK-CADDELERE ROL MODEL İSMİ VERME

Toplumdaki önyargılar nedeniyle kimliklerini saklayan, saklamak zorunda kalan çok sayıda isim bulunduğu belirtilen planda, Romanların tarihinin görünür kılınması, özellikle sanatta, sporda, eğitimde başarı elde etmiş rol modellerin isimlerinin meydan, sokak ve caddelere verilmesinin, sembolik anıt ya da heykeller dikilmesinin, toplumsal hafızaya, bilinirliğe, önyargıların giderilmesine katkı sağlayacağı belirtildi.

SEMBOLİK HEYKEL-ANITMEYDAN DÜZENLEMESİ

Avrupa’da örneklerine rastlanan heykel ve anıt meydan düzenlemelerinin Türkiye’de belediyeleri tarafından yapılmasının Roman topluluğunun görünürlüğüne, önyargıların kırılmasına katkı sağlayacağı ifade  edildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.