Öne Çıkanlar galatasaray Koronavirüs Covid19 Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar terörist rusya chp enflasyon bugünün gündemi AİLE gündem özeti cumhurbaşkanı erdoğan

CHP’li Ağbaba: Kriz Derinleşiyor, Mutfaktaki Yangın Büyüyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Yüksek enflasyon oranı göz önüne alınarak ülkemizde yoksulluk ve açlık sınırının gösterdiği veriler de hesaba katılmalı ve bir an önce çalışanlarımızın ücretleri bu değişimler esas alınarak yeniden hesaplanmalıdır” dedi.  

Ağbaba, “Kriz derinleşiyor, mutfaktaki yangın büyüyor” başlıklı bir rapor yayımladı. Raporda, Ağustos ayı enflasyon verilerinin son 14 yılın zirvesinde yer alarak yüzde 17.90 oranında gerçekleştiğini anımsatan Ağbaba, “Ülkemizde 24 Haziran seçimleri öncesinde başlayan ve sonrasında etkisini giderek hissettiren ekonomik daralma ve en nihayetinde ortaya çıkan ekonomik kriz gündelik yaşamda etkisini artırarak göstermektedir” dedi.

Kur krizine bağlı olarak TL değerinde yaşanan hızlı düşüşün, halkı gündelik yaşam gereksinimlerinin karşılaması noktasında oldukça zorladığını ifade eden Ağbaba, şunları kaydetti:

“Enflasyon oranında görülen yüksek eğilim başta tüketim ürünleri olmak üzere birçok ürüne yeni zamlar yapılmasına yol açmıştır. Asgari geçim ücretinin yoksulluk ve açlık sınır altında kalması, yapılan zamlar ve vergi sisteminde yaşanan adaletsizlikler ülkemiz de çalışan milyonlarca kişiyi daha da zor duruma düşürmektedir.

“EN ÇOK TEMEL BESİN MADDELERİ ÜZERİNDE ETKİSİNİ GÖSTERİYOR”

Döviz kuru karşısında günden eriyen ücretler ve halkın ekonomik alanda gerileyen alım gücü kendini en çok temel besin maddeleri üzerinde etkisini göstermektedir. Gündelik yaşamın pahalılaşması neticesinde ülkemiz de açlık ve yoksulluk sınırı altında çalışan milyonlarca kişinin mutfak masraflarının her geçen gün daha da artmasına ve sofradaki temel besin maddelerinin daha da azalmasına sebep olmaktadır.

Sendikalar ve sivil toplum örgütlerinin son raporlarına göre Ağustos ayı içerisinde açlık sınırı ortalama 2 bin TL sınırına dayanırken, yoksulluk sınırı ise yaklaşık olarak 6 bin TL ve üzeri olarak hesaplanmaktadır.”

“MUTFAKTA ALIM GÜCÜ YARI YARIYA AZALDI”

Ağbaba, temel besin maddelerinin Ocak ve Ağustos ayı arasındaki fiyat farklarında yaşanan değişim sonucunda asgari ücret ile geçinen 4 kişilik bir ailenin mutfağındaki temel besin gıda oranlarının alımındaki düşüşün dikkat çektiğini belirtti. Rapora göre aylık harcamalardaki değişim ise şöyle yansıdı:

“Et ve et ürünlerinde harcamalar bu yılın Aralık ayı içerisinde 560 TL iken son Ağustos verilerine göre ortalama 649 TL, yumurta harcamaları Aralık ayı içerisinde 34 TL iken Ağustos ayı içerisinde 46 TL, süt ve yoğurt ürünleri harcamaları Aralık ayı içerisinde 315 TL iken Ağustos ayı içerisinde 375 TL, peynir ürünleri harcaması Aralık ayı içerisinde 82 TL iken Ağustos ayı içerisinde 90 TL, zeytin harcaması Aralık ayı içerisinde 43 TL iken Ağustos ayı içerisinde 47 TL, patates harcaması Aralık ayı içerisinde 52 TL iken Ağustos ayı içerisinde 70 TL, kuru soğan harcaması Aralık ayı içerisinde 7 TL iken Ağustos ayı içerisinde 24 TL, taze meyve ve sebze harcaması Aralık ayı içerisinde 143 TL iken Ağustos ayı içerisinde 175 TL, temel bakliyat harcaması Aralık ayı içerisinde 23 TL iken Ağustos ayı içerisinde 26 TL, un harcaması Aralık ayı içerisinde 24 TL iken Ağustos ayı içerisinde 30 TL oldu.

Ekmek harcaması Aralık ayı içerisinde 196 TL iken Ağustos ayı içerisinde 235 TL’ye yükseldi. Ayrıca bir çuval unun fiyatının bir ay içinde yüzde 85’lik artışla 95 liradan 175 liraya çıkarken ekmek fiyatlarına yüzde 30 ile 40 arasında zam yapılacağı dile getirilmektedir. Aralık ve Ağustos ayı içerisinde artan harcamalar neticesinde halkın mutfak için yaptığı alım gücü neredeyse yarı yarıya azalmıştır.”

“ÜCRETLER DÖVİZ KURU KARŞISINDA ERİYOR”

Ağbaba, Türkiye’nin asgari ücret bakımından gelişmiş ülkelere nazaran oldukça geri bir durumda olduğunu da ifade ederken, “AB ülkelerindeki asgari ücret Türkiye’deki asgari ücretin neredeyse 5 katıdır. Tüm AB ülkeleri 2018 yılı için ön görülen asgari ücret ortalama 690 Euro civarında iken; Almanya’da bu oran bin 200 Euro, Fransa’da 1386 Euro ve Hollanda’da bin 430 civarındadır. AB ülkelerinin tümü için alınan ortalama asgari ücret yaklaşık olarak 4 bin TL ve üzeri bir değere denk gelirken, ülkemiz de ki bin 603 TL’lik asgari ücret, AB para birimi karşısında sadece 213 Euro civarı bir değere tekabül etmektedir” dedi.

Ayrıca asgari ücretin Aralık ayı içerisinde yaklaşık olarak 423 dolara denk gelirken, şu an ki asgari ücretin yaklaşık olarak 230 dolar seviyesinde olduğunu belirten Ağbaba, şöyle devam etti:

“Ortaya çıkan veriler neticesinde ülkemiz de yaşam dar ve orta gelirli aileler için daha da zor bir hal gelmesi kuvvetle ihtimaldir. Elde edilen verilerin gelecek ay içerisinde yapılacak zam oranları ile artması söz konusu iken, ortalama aylık kazançlar her ay hatta her gün daha da geriye gidecektir.

Yüksek enflasyon oranı göz önüne alınarak ve ülkemizde yoksulluk ve açlık sınırının gösterdiği veriler de hesaba katılmalı ve bir an önce çalışanlarımızın ücretleri bu değişimler esas alınarak yeniden hesaplanmalıdır.  Ayrıca iktidarın temel harcamalar üzerinde açığa çıkan fahiş zam oranları için gerekli denetimleri bir an önce sıklaştırmalı, artan zamların önüne bir an evvel geçmelidir.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.