Öne Çıkanlar kosgeb çin çukurova belediyesi medicana Goggle fransa pkk Katoliklerin Ruhani Lideri Papa Fransuva 1 Nisan 2024 Gündem Özeti Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu 2023 yılında kaç çift evlendi Samet Güdük vefat mı etti

CHP’li Akatlı: Hükümet Bağımsız Denetimden Çekinmemeli

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok Akatlı, darbe girişiminin ardından yürütülen soruşturma süreçleriyle ilgili bağımsız denetimden çekinilmemesi gerektiğini belirterek, “Bu, olağanüstü halin fırsatçılığa dönüşmesini engellemeye yardımcı olacaktır” dedi.

Akatlı yaptığı açıklamada, BM’nin işkence konusundaki özel raportörü Juan Mendez’in 10-14 Ekim tarihlerinde Türkiye’ye yapacağı ziyaretin hükümet tarafından ertelenmesine tepki gösterdi. “İnsan haklarına saygılı bir hukuk devleti olmanın gereği BM raportörünün, Türkiye’de istediği zaman, istediği ceza infaz kurumuna gidebilmesini ve istediği kişiyle görüşebilmesini sağlamaktır” diyen Akatlı, BM’nin işkence konusundaki özel raportörüne Türkiye’deki tutukevlerine serbest giriş hakkı sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

Aksi takdirde, kötü muamele ve işkence iddiaları konusundaki şüphelerin artacağını ve Türkiye’nin dünyadaki itibarının bir kez daha yara alacağını ifade eden Akatlı, şunları dedi:
“15 Temmuz darbe girişiminin ardından binlerce gözaltına alma, tutuklama oldu. İlk etapta toptancı bir yaklaşım ile yürütülen bu süreç insanların temel haklarını ihlal eder niteliğe bürünmemeli ve denetime açık olmalı. Yapılması gereken, soruşturma süreçlerinin etkin ve tarafsız olması, gerçekten örgütsel bağlantılar içinde olanlar ile ilgisi olmayan yurttaşlarımızın ayrılmasıdır. Bu süreçte yapılan soruşturma süreçleriyle ilgili bağımsız denetimden çekinmemek gerekir. Bu, olağanüstü halin fırsatçılığa dönüşmesini engellemeye yardımcı olacaktır. Tutukevlerindeki ağır yoğunluk ve kötü koşul muamelelere ilişkin iddialar Birleşmiş Milletler İşkenceyi Önleme Komitesine ulaşmıştır. Hükümet tarafından ertelenen ziyaret bu iddiaların araştırılması bakımından da önem taşımaktaydı.”

Akatlı, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun da tavır sergilemesi gerektiğini belirtirken, kötü muamele ve işkence iddialarının araştırılması çağrısını yineledi.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.