CHP’li Aksünger: Sarraf Davasında Tehlikenin Farkında Mısınız?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, ABD’de görülen Rıza Sarraf davasıyla ilgili Türkiye’de bir yargısal süreç başlamadığı sürece, ABD mahkemelerinde alınmış kararlara karşı savunmasız kalınacağını belirterek, “Tehlikenin farkında mısınız? Kendi ikballeri açısından bunu yapanlara sesleniyorum, inanılmaz bir çöküşü başlatabilirsiniz” dedi.

Aksünger, ABD’de görülen Rıza Sarraf davasıyla ilgili genel merkezde basın toplantısı düzenledi. Davanın Türkiye için önemli sonuçlar doğuracağını ancak ülkeyi yönetenlerin ciddi bir sorumsuzluk içinde olduğu ifade eden Aksünger, “Bu davanın Türkiye’yi ilgilendirmesi bakımından önümüzdeki günlerde çok ciddi sorunlar getirecek, hem siyasi hem de ekonomik anlamda bizi bekleyen önemli riskler var. Kişilerin yanı sıra, Türkiye’deki bankalar ve bankacılık sistemi terörün finansmanı, kara para finansmanı noktasında konuşuluyor” dedi. Bu iddiaların altı doldurulduğunda, başa gelebilecek yaptırım ve risklerin Türkiye’yi geri dönülmez sıkıntılar içerisine sokabileceğini belirten Aksünger, “Dışarıyla irtibatımızı kesebilecek kadar büyür riskler vardır ve bu bizim gerçekten de istemediğimiz senaryolardan bir tanesi” diye konuştu.   

18 Nisan 2013’te MİT’in Başbakanlığa gönderdiğini belirttiği bir raporu gösteren Aksünger, raporda Sarraf odaklı konulardan bahsedildiğini, aslında bugün ABD mahkemelerinde konuşulan konuların anlatıldığını belirtti. “Bununla ilgili kılını kıpırdatmayan arkadaşlar müsterih mi?” diye soran Aksünger, “Rıza Sarraf’ın gelip ifade vermesini engelleyenler müsterih mi, başsavcılık ve bunun avenelerine söylüyorum. Soruşturma komisyonunda son dakikada çark eden AKP’li üyelere soruyorum, müsterih misiniz?” dedi.

“TEDBİR ALIR MÜDAHİL OLURLARSA MUTLAKA KURBAN VERMELERİ GEREKECEK”

İktidardakilerin kendi ve yandaşlarının siyasi ikballeri açısından bu davayı umursamadığını ifade eden Aksünger, şöyle devam etti:

“Bu ülkenin yaşayabileceği ekonomik, siyasal süreçler ve beklediği riskler konusunda neden tedbir almıyorsunuz?  Şöyle bir açmazları var, tedbir alır müdahil olurlarsa mutlaka kurban vermeleri gerekecek. Vermezlerse önümüzdeki süreçte hangi şantaj konusuysa kim kimle restleşecekse, kimin kime neyi vereceği tartışılacak gibi görünüyor. ABD ne isteyecek? Türkiye’de kendi ikballeri açısından bazı arkadaşlar Türkiye’nin menfaatine olmayacak hangi konuyu tahsis edecekler. Acaba Güneydoğu’daki konularla ilgili mi? İran’daki, Suriye’deki konularla ilgili mi?

Biz uyarıyoruz, bu işle ilgili olarak gerekli bütün girişimleri yapmak zorundasınız. Yapmazsanız önümüzdeki süreçte bankacılık sisteminin çökme ihtimali var ve arkasından bu ülkedeki sosyal yaşamın, ekonomik yaşamın çok büyük bir riske girme ihtimali var. Tehlikenin farkında mısınız? Kendi ikballeri açısından bunu yapanlara sesleniyorum. İnanılmaz bir çöküşü başlatabilirsiniz. Orada savcının iddianameyi her gün şişirdiği bir konu var.”

“MİLLİ MENFAATLER GEREĞİ ÇAĞRI YAPIYORUZ”

Aksünger, “Hükümetin kurban vermesi gerekebilir dediniz. Eski bakanları mı kastettiniz?" sorusu üzerine, “Yüzlerce kişinin içerisinde 4 bakanın 3 tanesinin özellikle olduğun zaten düşünüyorum. Ama bunun sadece bakanlarla ilgili değil çünkü bankacılık sektörü içinde suiistimal edilmiş konular var. Oralardan da bazı konular, kurbanlar çıkacaktır” dedi. Türkiye’de bir yargısal süreç başlamadığı sürece, ABD mahkemelerinde alınmış kararların hepsine karşı savunmasız ve müeyyidelerle karşı karşıya kalınacağın belirten Aksünger, “Bu çok büyük bir tehlike. Türkiye’ye gelebilecek olan yabancı paralar, Türkiye’deki yabancı para konusu, bunların hepsiyle ilgili çok ciddi sıkıntı olur. Biz gerçekten milli menfaatlerin gereği olarak çağrı yapıyoruz, bir an önce gerekli olan konuların masaya yatırılması gerekiyor ve Türkiye’de yargı sürecinin başlaması gerektiğin inanıyoruz” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.