Öne Çıkanlar bugünün gündemi pkk azerbaycan suriye Kent diyarbakır Ayyuka eNBE akbank cumhurbaşkanı erdoğan türkiye istanbul

CHP’li Barut'tan Emekliler İçin Yasa Teklifi

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, emekli aylıklarından sağlık hizmetlerinden yararlanırken kesilen tutarların iptali için yasa teklifi sundu. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Teklifi'ni Meclis'e sunan Ayhan Barut, "Düşük ücretlerle mağdur edilen emekli vatandaşlarımız sağlık hizmetlerinden yararlandığında muayene katılım, ilaç ve tıbbi malzeme katılım paylarından muaf olmaları gerekiyor" dedi.

"EKONOMİK KRİZ EMEKLİLERİ DE VURDU"

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Teklifi'ni Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na veren CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, "Türkiye’de emeklilere sunulan yaşam kalitesi ve maddi refah birçok ülkenin altındadır. Son zamanlarda yaşanan ekonomik kriz bütün kesimleri vurmuş, halkın satın alma gücü azalmıştır. Bu durumdan en çok etkilenen kesimlerden birisi de emekliler olmuştur" diye konuştu.

"EMEKLİ MAAŞLARI AÇLIK SINIRININ ALTINDA"

Gelişmiş ülkelerin aksine Türkiye'de yıllarını çalışarak geçirip emekli olan insanların büyük sorunlar yaşadığına dikkat çeken Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Maaşları yoksulluk hatta açlık sınırının da altında olan emeklilerimiz hayatları boyunca çalışmış devlete olan primlerini ödemişlerdir. Ancak emekli olunca bağlanan maaşları ve sunulan imkanlar rahat bir nefes alacakları dönemde onları ekonomik sıkıntılarla baş başa bırakmıştır. Sosyal devlet’in bir anlayışı olarak tüm vatandaşların ücretsiz sağlık ve eğitim gibi haklardan yararlanması esastır. Yaşı gereği bazı sağlık problemlerini fazlasıyla yaşayan emekli vatandaşlarımız sağlık hizmetlerinden en çok yararlanan gruplardan birisidir. Hal böyle olunca da emekli vatandaşlarımızdan kesilen ilaç, muayene katılım ve tıbbı malzeme payları emekli vatandaşlarımızın belini biraz daha bükmektedir. Emekli vatandaşlarımız sağlık hizmetlerinden yararlandığında muayene katılım, ilaç ve tıbbi malzeme katılım paylarından muaf olmaları zaten geçim sıkıntısı ile boğuşan emekli vatandaşlarımıza bir nebze de olsa fayda sağlayacaktır. Kanun teklif ile emekli vatandaşlarımızın yaşam kalitesini artırmak ve onlara sağlıklı bir yaşam sunmak amaçlanmıştır. "

İŞTE O TEKLİF

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un Meclis'e sunduğu kanun teklifi şöyle:
"MADDE 1- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 69 uncu maddesinin birinci fıkrasının (h) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiştir.
ı) 60 ncı maddenin birinci fıkrasının (f) bendi kapsamında olanlar.
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür."

Anahtar Kelimeler:
Emekli Maaşları
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.