Öne Çıkanlar Kuşadası Belediyesi deprem kuşadası çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan HAVA HAREKATI erdoğan başbakan binali yıldırım Hakkari kızılay atatürk Sertab Erener

CHP’li Baykal Orman Yangınlarını Meclis’e Taşıdı

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, “İçinden elektrik iletim hatları geçen ormanlık alanlarda çıkan yangınların çıkış sebeplerinin ve iletim hatlarının bir tehdit oluşturup oluşturmadığı konusunun, ciddi, güvenilir bir araştırmayla tespit edilmesi, acil bir ihtiyaç haline gelmiştir” dedi.

Baykal, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde orman yangınlarına dikkat çekerek şöyle dedi:
“Alanya’nın Sapadere Kanyonu’nda yapmış olduğum gözlem ve incelemelerde de orman yangının çıkış sebebinin, ormanlık araziden geçen elektrik nakil hatlarından kaynaklandığı anlaşılmıştır. 1970’li yıllarda tesis edilen elektrik nakil hatlarının ve bu hatları taşıyan ahşap elektrik direklerinin, elverişliliğini yitirmiş olmasına rağmen halen kullanılıyor olması, Alanya’daki yangının çıkışındaki temel etkendir.

Geçen yıl Antalya’nın Kaş ilçesinde meydana gelen orman yangını sonrasında da bölgede yapmış olduğumuz incelemelerde, yangının asıl sebebinin, aynı şekilde kullanım ömrünü tamamlamış, çok eski elektrik iletim hatları olduğunu tespit etmiştik.

İçerisinde bulunduğumuz Temmuz ayı ve devamında Ağustos ayı, ülkemizde orman yangını riskinin yüksek olduğu dönemi işaret etmektedir.  
  
Önerilerde Bulundu

Elbette çıkan orman yangınlarını hızla söndürme çalışması büyük önem taşıyor. Orman Bakanlığımızın, yangınla mücadele teşkilatımızın, itfaiye birimlerimizin, arozözlerin, iş makinelerinin, helikopter ve uçakların, orman mühendislerimizin, işçilerimizin bölge halkının yangın söndürme çabası büyük değer taşıyor. Ancak, yangın henüz çıkmadan, ona sebep olan konuları ortadan kaldırabilirsek, yani sivrisinekle değil bataklıkla da uğraşabilirsek görevimizi yapmış oluruz.

Yangınla mücadele stratejimizi, çıkan yangını söndürme mücadelesi ile birlikte yangın riskini bertaraf edecek yeni bir strateji anlayışına dayandırmayı da gündemimize almalıyız.

Orman yangınlarının nedenlerini konuşurken ifade ettiklerimizin, sönmemiş ateş, yanan kibrit, piknik, mangal, kırık şişe söylemleriyle kısıtlı kalması, konunun iletim hatlarının bizatihi bir tehdit haline dönüştüğü gerçeğinin gözden kaçırılmasına neden olmuştur.

Tüm bu sebeplerle, içinden elektrik iletim hatları geçen ormanlık alanlarda çıkan yangınların çıkış sebeplerinin ve iletim hatlarının bir tehdit oluşturup oluşturmadığı konusunun, ciddi, güvenilir bir araştırmayla tespit edilmesi, acil bir ihtiyaç haline gelmiştir.

Orman bölgelerindeki enerji iletim hatlarının yenilenmesi, elbette ek bir harcamayı gerekli kılacaktır. Ahşap direklerin yerine beton direkler dikilmesi, direk mesafelerinin ve kablo mesafelerinin teknik şartlara göre düzenlenmesi zorunlu olacaktır. Yaşanan yangınların yol açtığı zararlarla karşılaştırıldığında, bu harcamaların ülke için ne kadar yararlı olacağı açıktır.

Bu iş ile ilgili yatırım konusunun, enerji alanındaki özel şirketlerin sözleşmelerindeki hak ve yükümlülüklerinin de dikkate alınması suretiyle hızla çözülmesi acil bir memleket sorunu haline gelmiştir.

Bütün bu değerlendirmelerle, Antalya ve Türkiye’de meydana gelen orman yangınlarının başlamasında, enerji iletim hatlarının rolü konusunun, kapsamlı ve güvenilir bir araştırma konusu yapılmasını ve gene hızla, ormanlarımızdaki iletim hatlarının yenilenmesi amacıyla bir proje geliştirilmesinin gereğini, yöneticilerimizin ve kamuoyumuzun dikkatine sunmayı görev biliyorum.

Sayın Başbakan’a, konunun önemi ve aciliyeti dolayısıyla hızla bir eylem planı ortaya koyma gereğini kabul edip etmediğini sormak istiyorum.” 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.