Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken fetö şehit abd tesk adana yunanistan tüik Pandemi Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel

CHP’li Beko, Ekonomi Üzerinden İktidarı Hedef Aldı: “AKP Demek Açlık, İşsizlik Ve Zam Demek”

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, siyasi, ekonomik ve sosyal konulara ilişkin açıklamalarda bulundu. Hedef tahtasına AKP’yi oturtan Beko, “AKP demek açlık, yoksulluk, işsizlik, yokluk ve zam demek. AKP demek devlet imkanlarıyla yandaş beslemek, halkın ise kuru ekmeğe muhtaç hale gelmesi demektir.” dedi.


CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, ekonomideki gidişat, geçim sıkıntısı, asgari ücret, emekli ve memura yapılan zam ile EYT’lilerle ilgili konuştu.

“TÜM ASGARİ ÜCRETLİLER BEKARMIŞ GİBİ HESAP YAPILIYOR”

Asgari ücretin istenilen düzeye gelmediğine dikkat çeken CHP’li Kani Beko, asgari ücretle çalışan işçilerin hazırlamış olduğu örnek bir tabloyu vererek şunları söyledi:

“Aylık giderler kira 1500 TL, elektrik 250 TL, su 150 TL, doğal gaz 600 TL, ulaşım 250 TL, mutfak masrafları 1000 TL, eğitim 400 TL, sağlık yok! Asgari ücretlinin hastalanmaya hakkı da yok. Sosyal etkinlik yok. Çay-kahve yok. Toplamı 4.150 TL ama bugüne geldiğimizde asgari ücret 2.825 TL. Açlık sınırı 2.590 TL, yoksulluk sınırı 8.000 TL’yi geçti. İnsan olmaktan kaynaklanan temel ihtiyaçları giderebilecek bir ücret maalesef asgari ücretliye verilmedi. Türkiye’de asgari ücret tek bir işçi için hesaplanmaktadır. Bu durum uluslararası standartlara aykırıdır. Asgari ücretle çalışan 10 milyona yakın işçinin hepsi sanki bekarmış gibi hesap yapılmaktadır. Bu nedenle asgari ücret hesabı yaparken aile de dikkate alınmalı ve en az 4 kişi için hesaplanmalıdır.”


“BEŞLİ ÇETENİN VERGİSİ SİLİNİYOR, ASGARİ ÜCRETLİDEN VERGİ ALINIYOR”

Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışının da dikkate alınması gerektiğinin altını çizen CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “Asgari ücretle çalışanlara gayri safi milli hasıladan kesinlikle pay verilmelidir. Asgari ücretliden milyarlarca vergi alınıyorken, başta beşli çete olmak üzere, fason işverenlerin vergileri maalesef siliniyor. Asgari geçim indirimi asgari ücretin dışında kalmalıdır. Asgari ücretten vergi alınmamalıdır.” şeklinde konuştu.


“ASGARİ ÜCRETLİYE İKRAMİYE VERİLMELİDİR”

CHP’li Beko, asgari ücretle çalışanlara bayram ikramiyesi verilmemesine ilişkin de şunları söyledi:

“2021 yılının asgari ücreti Covid-19 salgını dikkate alınarak hesap edilmeli. Bu ücret en az insan olmaktan kaynaklanan temel ihtiyaçları giderecek noktada olmalıdır. Bunun yanı sıra Şeker ve Kurban bayramlarında en az 1 maaş tutarında 2 ikramiye verilmesi konusunda Meclis gereken adımları atmalıdır. Türkiye’de çalışan birçok işçi kardeşimiz her bayram ikramiye alıyor. Peki asgari ücretle çalışana neden vermiyorlar? Bu kararı verenlerin de adil ve vicdanlı olmasını bekliyoruz. Bu bir memleket meselesidir.”


“AKP, UCUBE REJİMİYLE BİRLİKTE DAĞILIP GİDECEKTİR”

Emekliye ve memura verilen zamma ilişkin de konuşan CHP Milletvekili Kani Beko, kamu çalışanlarının ve emeklilerin de asgari ücretli çalışanlar gibi açlık ve yoksulluk sınırına terk edildiğini vurguladı. Beko, “Kamu çalışanlarına ve emeklilere yapılan zammın yeterli olmadığını düşünüyorum. Dolayısıyla Türkiye’deki kamu çalışanları ve emekliler çok zor koşullarda yaşıyorlar. Türkiye’de 13 milyona yakın emekli var. 5 milyonu başka işlerde çalışıyor. Bu emekli kardeşlerimiz asgari ücretin altında maaş alıyorlar. Memur ve emekliler de açlık, sefalet ve yoksulluğa terk edildi. AKP ekonomik krizlerin faturasını hep halka kesti. Bu yıl da aynısı oldu. Tek adam rejimi işçinin, memurun, emekçinin, emeklinin değil, sarayın, zenginin ve yandaşın tarafında olduğunu bir kez daha tescilledi. 4 maaşla, 5 maaşla saraylarda yaşayanların, halkın derdiyle dertlenmesi mümkün değildir. Tok, açın halinden anlamaz. Halkı açlığa ve yoksulluğa terk etmeyi, tek adam düzeniyle sürdüreceğini zannedenler ilk seçimde halkın kararlılığını görecek ve ucube rejimleriyle beraber devrilip dağılıp gidecekler. Herkes biliyor ki AKP demek açlık demek, yoksulluk, işsizlik, yokluk ve zam demek. Dolayısıyla AKP demek devlet imkanlarıyla yandaş beslemek, halkın ise kuru ekmeğe muhtaç hale gelmesi demektir. O yüzden bu düzen böyle gitmez. Yokluğa, açlığa, yoksulluğa, zamlara, adaletsizliğe karşı olanların, ezilenlerin, sömürülenlerin sesi artık çığlığa dönüşmüştür. Kulakları sağır eden bu çığlık saraydan duyulmaz ama sandıkları patlatır. Gitmekte olanın gidişi artık durdurulamaz.” ifadelerini kullandı.

Esnafın sorunlarına da değinen CHP’li Kani Beko, “Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde hayatlarını çalışarak kazanan fabrika işçileri, küçük esnaf, seyyar satıcılar, çiçekçiler, müzisyenler ve düzensiz günü birlik işlerde çalışanlar Covid-19 nedeniyle zor durumda kaldılar. Pek çok sektörde çalışan milyonlarca emekçi, evlerine ekmek götüremez hale geldi. Devletin özellikle koruması gereken en güvencesiz kesimlerin başında gelen sendikasız işçiler, küçük esnaf, seyyar satıcılar, müzisyenler gibi milyonlarca vatandaşımız gelirini kaybetti” şeklinde konuştu. CHP’li Beko, mağdur olan esnafların genel sağlık sigortası primini dahi karşılayamadıklarını ve hastanelerde tedavi olamadıklarının da altını çizdi.


“300 MİLYAR SURİYELİLERE HARCANIYORSA, 10 MİLYAR VATANDAŞLARIMIZA HARCANABİLİR”

Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili ise Kani Beko şunları söyledi:

“Yıllardır ekonomik, demokratik, siyasi ve sosyal anlamda EYT’liler muzdarip durumda. Devlet ‘sen gençsin git çalış’ diyor. Patron ‘sen yaşlısın gençler varken seni işe alamam’ diyor. Oysaki EYT’lilere cumhurbaşkanının dediği gibi 1 yılda 750 milyar değil, 150-200 bin kişiye emekli maaşı bağlanacak olsa 8-10 milyar civarında ödeme yapılacak. 300 milyar TL, Suriyeli misafirler için harcadıysak, 10 milyar TL’de bizim ülkemizin insanlarına vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca onlar lütuf değil, kazanılmış haklarını istiyorlar.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.