Öne Çıkanlar chp niğde milletvekili ömer fethi gürer CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin türkiye istatistik kurumu beşiktaş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan recep tayyip erdoğan Shanghai Astronomi Müzesi chp haberleri tesk genel başkanı bendevi palandöken palandöken tüik ORDU

CHP’li Böke: Kara Paraya Davetiye Çıkarıyorlar

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, hükümetin ülkeyi bir “kara para aklama coğrafyasına” dönüştürmeye çalıştığını belirterek, “Vizyonsuz AKP iktidarı, ‘Varlık Barışı’ adı altında illegal para girişini körükleyerek ayıp örtmeye çalışıyor. Bu yasa ile AKP Türkiye’ye nitelikli yabancı yatırımı çekecek bir ortamı yaratamadığını açıkça itiraf ediyor. Yabancılara ve Türkiye’ye parasını geri getirecek olanları ancak kuralsızlıkla ve vergi muafiyetiyle ikna edebiliyor. Üstelik bu yolla kara paraya da davetiye çıkartıyor” ifadelerini kullandı.

Böke, 2016 Mayıs ayı ödemeler dengesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Bugün bir kez daha AK Parti iktidarının Türkiye’yi iyi yönetemediği, dış rüzgârlara teslim ettiğini gösteren veriler yayınlandığını ifade eden Böke, “TCMB’nin açıkladığı verilere göre 2016 Ocak-Mayıs döneminde ihracat yüzde 4, ithalat ise yüzde 10 azaldı. Bunun sonucunda cari açık yüzde 27 azalarak 13,7 milyar dolara geriledi. Cari açıktaki bu düşüş iktidarın rehavete kapılmasına yol açıyor ancak şu unutulmamalıdır ki düşüş ekonomi yönetiminden değil dışsal gelişmelerden kaynaklanıyor” dedi.

“Türkiye Dış Rüzgârlara Teslim”

Cari açığın düşüş sebeplerinin en önemlisinin enerji fiyatlarındaki azalma olduğunu kaydeden Böke, “Nitekim Ocak-Mayıs döneminde Türkiye’nin ham petrol ithalatı miktar olarak artarken, enerji ithalatı faturasının yüzde 72 gibi büyük bir oranda azaldığı göze çarpıyor. Bir başka deyişle, enerji bağımlılığı artıyor sadece fatura azalıyor. Petrol fiyatları uluslararası piyasalarda belirleniyor. Türkiye’nin ithalatının değeri bu dış rüzgârlara teslim. Petrol fiyatı düşerse cari açık daralıyor, artarsa genişliyor. Ekonominin dümeninde yönetecek kimse bulunmadığından uluslararası rüzgârlar ne yönde eserse biz de o tarafa savrulmaya devam ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

“Özürler Krizi Önleyemeyecek”

Böke, turizm kaynaklı krizin ise ülkeye giren döviz miktarını azalttığını belirterek, “Her yıl cari açığın kapatılmasını sağlayan net seyahat gelirleri bu yıl azalıyor. Ocak-Mayıs döneminde net hizmet gelirlerinde yaklaşık 2,1 milyar dolar azalma meydana geldi. Bu azalmanın yaklaşık yüzde 90’ı turizm gelirlerindeki azalmadan kaynaklanıyor. Geri vitese takılmış olan dış politikanın yolda bıraktığı toz toprağın ekonomide hissedilmeye devam edeceğini gösteriyor. Uzmanlar, AKP iktidarının özürlerinin 2016 yılında yaşanan krizi önleyemeyeceğini öngörüyorlar ve yılın tamamında turizm kaynaklı gelir kaybımızın hala milyarlarca dolar olmasını bekliyorlar” dedi.

“Varlık Barışı Adı Altında İllegal Para Girişi Körükleniyor”

Cari açığın finansmanındaki bozulmanın da devam ettiğini belirten Böke şöyle devam etti:

“Ocak-Mayıs döneminde 13,7 milyar dolar olarak gerçekleşen cari açığın 7,3 milyar doları yani yarısından fazlası net portföy girişleriyle, bir başka deyişle sıcak para ile finanse ediliyor. Bu hayli yüksek bir oran. Daha uzun soluklu finansman olarak kabul edilen net doğrudan yabancı yatırımlar bu dönemde yarı yarıya azalarak 2,3 milyar dolara düştü. Bu kalemin ise cari açığın sadece yüzde 17’sini finanse ettiği görülüyor.  Sadece Mayıs ayında ülkeye 1,85 milyar dolar kaynağı belirsiz paranın girdiği gözlemleniyor. Mayıs ayındaki yaklaşık 2,86 milyarlık cari açığın yüzde 65 gibi büyük bir kısmı kaynağı belirsiz para girişleri ile finanse edildiği gözüküyor.
 
Hükümet finansmanın bu yapısını düzeltmek bir yana, yanlış yatırım teşvikleriyle hem yabancı yatırımcının güvenini kırıyor hem de ülkeyi bir kara para aklama coğrafyasına dönüştürmeye çalışıyor. Vizyonsuz AKP iktidarı, ‘Varlık Barışı’ adı altında illegal para girişini körükleyerek ayıp örtmeye çalışıyor. Bu yasa ile AKP Türkiye’ye nitelikli yabancı yatırımı çekecek bir ortamı yaratamadığını açıkça itiraf ediyor. Yabancılara ve Türkiye’ye parasını geri getirecek olanları ancak kuralsızlıkla ve vergi muafiyetiyle ikna edebiliyor. Üstelik bu yolla kara paraya da davetiye çıkartıyor.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.