Öne Çıkanlar diyarbakır istanbul Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan Kuşadası Belediyesi Suriye Sorunu EMİNE ERDOĞAN myk galatasaray çin cumhurbaşkanı suriye

CHP’li Budak: “Bakanlık Zammı Otomatiğe Mi Bağladı?”

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, müze ve ören yerlerine yapılan ve Mart ayı itibariyle geçerli olacak giriş zammını Meclis gündemine taşıdı. Son iki yılda müze girişlerine dört kez zam geldiğini hatırlatan Budak, “Kültür ve Turizm Bakanlığı zammı otomatiğe mi bağladı?” sorusunu yöneltti. Bakanlığın Müze Kart’ta yaptığı 10 TL’lik indirimi de değerlendiren Budak, “Bakanlık bu indirimde samimi olsaydı Müze Kart’ı 60 TL yerine 30 TL’ye indirirdi” dedi.

Budak, konuyla ilgili TBMM Başkanlığına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Kültür ve Turizm Bakanlığı 2018 Ekim ayında yüzde 50, 2019 Temmuz ayında ise yüzde 20 zam yaptığı müze ve ören yerlerine giriş ücretlerine ayrıca 01 Ocak 2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere bir zam daha yapmış, en düşük müze ücretini 7 TL’den 10 TL’ye çıkarmıştır.  Ancak Bakanlık bu zammı da yeterli görmemiş olacak ki 01 Mart 2020 tarihinden geçerli olmak üzere Ayasofya, Perge, Efes gibi yoğun ziyaretçi alan müze ve ören yerlerinin girişlerine yüzde 30’un üzerinde yeni bir zam daha yapmıştır.

Bakanlık aynı zamanda 70 TL tutarındaki Müze Kart’ın 60 TL’ye indirildiği duyurusunda da bulunmuştur. 10 TL’lik indirim olumlu bir adım olmakla birlikte yeterli değildir. Bakanlık bu indirimde samimi olsaydı Müze Kart’ı 60 TL’ye indirmek yerine 30 TL’ye indirirdi.”

27 Şubat 2018 tarihinde gerçekleştirilen Müze ve Ören Yerlerinde Bilet ve Bilet Ürünlerinin; Tasarımı, Geliştirilmesi ve Satış Kanallarının Yönetimine İlişkin Kiralama İhalesi’ni SICPA TURKEY Ürün Güvenliği Sanayi ve Ticaret AŞ’nin kazandığına dikkat çeken Budak, “Söz konusu şirketin 2026 yılı sonuna kadar müze ve ören yerleri bilet satış kanallarını yönettiği bilinmektedir. İhale şartnamesinde zamların ‘takip eden yılın nisan ayında’ yapılması öngörülürken, son zammın mart ayı itibariyle geçerli olması da dikkat çekicidir” dedi.

Budak, önergede şu sorulara yer verdi:

“Son iki yılda müze ve ören yerlerine giriş ücretlerine art arda zam yapılmasının nedeni nedir? Müze ve ören yerlerine giriş ücretleri bundan sonra otomatik olarak artacak mıdır? Geçen yıl Temmuz ayında örneği görüldüğü üzere, bu yıl da sezon ortasında müze ve ören yerleri ziyaret ücretleri artacak mıdır? Sözleşmeye göre bilet satışını gerçekleştiren firmanın Türkiye çapındaki bilet satışlarından elde ettiği gelir miktarı nedir? Vatandaşın alım gücü ve ortalama gelir seviyesi gerilemekteyken müze ve ören yeri ziyaret ücretleri neden yüksek tutulmaktadır? Asgari ücretin 2324 TL olduğu bir ortamda Müze Kart’a yapılan 10 TL indirim yeterli midir? Müze Kart uygulamasından faydalanan vatandaşlarımızın sayısı nedir? Tur operatörlerinin 2020 yılı yurtdışı satışlarını tamamladığı dikkate alınırsa, söz konusu artıştan operatörlerin olumsuz etkilenmemesi için önlem alınmış mıdır?”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.