Öne Çıkanlar Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar Koronavirüs chp Covid19 AİLE galatasaray kılıçdaroğlu rusya tesk genel başkanı bendevi palandöken cumhurbaşkanı erdoğan cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan abd

CHP’li Budak: İşsizlik Rakamları İktidarın Ekonomi Politikalarının Çöktüğünün Kanıtıdır

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, AK Parti hükümetlerinin iç ve dış politikadaki hataları nedeniyle işsizliğin korkutucu düzeylere geldiğine dikkat çekerek, “İşsizlik rakamları AKP iktidarının ekonomi politikalarının çöktüğünün kanıtıdır.  İşsizlik; iş dünyasını tehdit ederek, terörist ilan ederek, ‘herkes bir kişi işe alsın’ denilerek çözülemez. Üretim olmadan işsizliğin çözülmesi ham hayaldir. İstihdam için yatırım ve üretim, bunlar için de hukuk, adil yargılama ve demokrasi gereklidir” dedi.

CHP’li Budak, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, iç ve dış politikadaki hatalar nedeniyle başta turizm olmak üzere tüm sektörlerde bir daralma ortaya çıktığını, işsizlik oranlarının da rekor düzeylere yükseldiğini kaydetti. Kasım 2016 itibariyle işsizlik oranının yüzde 12.1 olarak açıklandığına dikkat çeken Budak, “İşsizlik korkutucu boyutlara çıkmıştır. 6.5 milyon yurttaş iş arayıp, bulamamaktadır. Genç işsizlik yüzde 22.6’ya, eğitim ve istihdamda olmayanların oranı da yüzde 23.9 gibi bir seviye yükselmiştir. Aralık ve Ocak’ta bu oranların daha yükseleceği açıktır. Bu tablonun tek sorumlusu 15 yıldır ülkeyi yönetenlerdir. Rakamlar iktidarın ekonomi politikalarının çöktüğünün kanıtıdır. Ekonomi için en temel unsur güvendir. Güvenin olmadığı yerde yatırım olmaz, üretim olmaz, istihdam olmaz. Rejim değişikliği dayatmasıyla ekonominin güven bulması da imkansız” ifadelerini kullandı.

İşsizlikteki artışın durdurulması için, işsizlik fonundan işverenlerin desteklenmesine yönelik açıklanan paketin kalıcı bir iyileşme sağlamayacağını kaydeden Budak, “Hükümet referandum sürecinde günü kurtarmaya dönük adımlar atıyor. İşsizlik fonundan işverene verilecek destekle işsizlik sorununun çözülmesi mümkün değildir. İşsizlik; iş dünyasını tehdit ederek, terörist ilan ederek,  ‘herkes bir kişiyi işe alsın’ denilerek çözülecek bir konu değildir. Bunlar daha önce denendi ve olmadığı görüldü. Üretim olmadan işsizliğin çözümü ham hayaldir. Üretim için önce moral. Sonra istikrar gerekir” açıklamasında bulundu.

“İşsizlik Fonunun İçi Boşaltıldı”

İşsizlik fonunda 2016 yılı soru itibariyle biriken toplam kaynağın tutarı konusunda bilgi isteyen Budak, “İşsizlik fonundan yıllara göre kaç kişi yararlanmış ve bu kişilere ne kadar ödeme yapılmıştır? İşsizlik fonundan, fonun görev ve amaçları dışında,  hangi iş ve işlemler için ne kadar kaynak aktarılmıştır?” diye sordu.
İşsizlik fonundan, yeni istihdam sağlanması için son 10 yılda yapılan ödemelerin tutarı ile ilgili de bilgi isteyen Budak, “Yeni istihdam için 687 sayılı KHK ile getirilen destek paketi kapsamında, işsizlik fonundan işverenlere ne kadarlık destek ödemesi yapılması öngörülmektedir? Kaç kişinin işe alınacağı hesaplanmıştır? Bu paket kapsamında sağlanması öngörülen vergi desteğinin miktarı ne olacaktır?” dedi. Budak, şöyle devam etti:

“İşsiz Ve Aşsız Kalan Milyonlar”

“Yaklaşık 15 yıllık iktidar döneminin sonunda yüzde 12.1’lik işsizlik oranına gelinmesiyle ilgili Hükümetiniz tespitleri nedir? Bu oran bir başarısızlık göstergesi değil midir? Milyonlarca vatandaşı işsiz bırakan politikalar gözden geçirilecek midir? Yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik, hukuk güvenliği ve demokrasi alanında adımlar atılacak mıdır?”
 

Anahtar Kelimeler:
çetin Osman Budak
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.