Öne Çıkanlar Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk terörist cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan MSB gündem başlıkları enflasyon CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş gündem özeti abd fırat kalkanı bugünün gündemi

CHP’li Budak: İşsizlik Tehditle Değil Üretimle Çözülür

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “ifşa ederim” çıkışıyla iş dünyasını işsizliğin sorumlusuymuş gibi göstermeye çalıştığını belirterek, “Fabrikalar, işyerleri kapanırken, ‘bir kişiyi işe alın’ baskısı, otoriterliğin kanıtıdır.  İşsizlik tehditle değil, üretimle çözülür. Ama her gün mitinge dönüştürdükleri devlet törenlerinde bir tane üretim tesisi, bir tane fabrika yok” dedi.  

CHP’li Budak,  Antalya’da esnaf ziyaretleri sırasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “işçi alacağı sözünü tutmayanları ifşa ederim” açıklamalarına tepki gösterdi.  Türkiye’nin bir çok bölgesinde olduğu gibi önemli bir turizm merkezi olan Kaleiçi’nde pek çok işyerinin kapandığına dikkat çeken Budak, işsizliğin yüzde 12.1 gibi rekor düzeylere gelmesinin temel sorumlusunun 15 yıldır ülkeyi yöneten AK Parti hükümetleri olduğunu vurguladı. Budak, “İşsizlik rekor kırıyorsa, bu AKP hükümetlerinin yanlış ekonomi politikalarının sonucudur. 6.5 milyon yurttaşımız iş arıyor ama bulamıyor. Her 4 üniversite mezunundan biri işsiz. İşsizliğin çözümü üretimdir. Türkiye’de imalat sanayi kapasite kullanım oranı son 10 yıldır yüzde 74-75 düzeyinde. Köyler boşalıyor, tarım alanları ekilmiyor. Sanayi ve tarım olmadan, büyüme ve istihdam olmaz. 1990’lı yılların işsizlik ortalaması yüzde 7.6’dır. 2000-2010 dönemi yüzde 9.1,  2010-2017 döneminde işsizlik ortalaması yüzde 10’a dayanmış durumda. Bu AKP’nin bir karabulut gibi ülkenin üstüne çöküşünün göstergesidir. AKP döneminde milyonların işsizliğe, açlığa mahkum edildiğinin kanıtıdır. 15 yıllık iktidarları döneminde akıllarda kalan bir tane büyük sanayi yatırımı yoktur. Her gün kendi mitinglerine dönüştürdükleri devlet törenlerinde bir tane üretim tesisi yok. Bir tane fabrika yok” şeklinde konuştu.
 
-“OTORİTERLİK DEĞİL DEMOKRASİ”-
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “tehdit ve baskı”yı sorun çözme yöntemi olarak görmeye başladığını ve sıklıkla bu yönteme başvurduğunu kaydeden Budak, bu tutumun, hukuk devleti ve kuvvetler ayrılığı ilkelerinin önemini bir kez daha ortaya koyduğuna dikkat çekti.  Budak, şunları söyledi:
 
“Cumhurbaşkanı sürekli tehdit ediyor. ‘Hayır’ diyenleri tehdit ediyor. Yatırım yapmayanı, yatırımlarını erteleyenleri tehdit ediyor. Yetmiyor ‘herkes bir kişiyi işe alsın’ diye sürekli baskı yapıyor. Valileri, işadamlarını takiple görevlendiriyor. Şimdi de ‘işe almayanları ifşa ederim’ diye tehdit ediyor. Fabrikalar kapanırken, işyerleri kapanırken ‘herkes bir kişiyi işe alsın’ demek otoriterliğin kanıtıdır. Rejim değişikliği geçerse, bu baskının daha da artacağı açıktır. Çünkü yaptıkları yapacaklarının da teminatıdır. Türkiye’de kalıcı büyüme ve istihdam için beton yerine sanayiye, tarıma, yani üretime dönülmesi gerekiyor. Bunun için de hukukun, adaletin işlemesi, demokrasinin egemen olması gerekiyor. Ama Türkiye’ye dayatılan rejim değişikliğinde bunlar yok. Bu nedenle tek adam düzenine ‘Hayır’ diyoruz.”
 

Anahtar Kelimeler:
çetin Osman Budak
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.