Öne Çıkanlar gündem özeti terörist cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk MSB gündem başlıkları enflasyon HAVA HAREKATI tüik tesk genel başkanı bendevi palandöken abd CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak

CHP’li Budak: “OHAL KHK’leri Ekonomiye Ağır Fatura Çıkaracak”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak,  olağanüstü hal fırsatçılığıyla Anayasa’ya aykırı şekilde ekonominin her alanına ilişkin düzenlemeler yapıldığına dikkat çekerek, “Referandumu kurtarmaya dönük bu adımlar, Türkiye ekonomisine ağır faturalar çıkaracak” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Budak, yaptığı yazılı açıklamada,  ekonomideki darboğazın kanun hükmünde kararnamelerle aşılmaya çalışıldığını ancak bunların yeni sorunlara kapı aralayacağını belirtti. Hükümet’in sicil affı ile ilgili TBMM’den yasa çıkardığını ancak bankaların bunu uygulamaktan çekindiğini kaydeden Budak, “Sicil affı TBMM’de görüşülürken, uyarılara kulak tıkayarak daha somut düzenleme yapmaktan kaçınanlar, bugün çok daha geniş yetkiyi KHK ile veriyor.  Büyük sorunlara yol açabilecek bir kapıyı aralıyor. Türkiye geçmişteki bankacılık krizini neden yaşadı? Bu düzenleme, en fazla yandaş kredilerine yarayacaktır.  Kamu bankalarının Varlık Fonu’na aktarılarak, denetimden kaçırıldığı da dikkate alındığında, yandaşların sıkıntılı kredilerinin çok daha rahat şekilde yapılandırılacağını söylemek kehanet olmayacaktır” dedi. 

“Bakan Da Satamadı Mahkeme Eliyle Satılacak”

KHK’lerle en çok değişiklik yapılan konuların başında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) aktarılan şirketlerin geldiğine dikkat çeken Budak, “Neredeyse her KHK’de TMSF’ye aktarılan şirketlerle ilgili bir düzenleme yapılıyor. TMSF satacaktı olmadı tüm yetkiler TMSF’nin bağlı olduğu Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’ye verildi. Bakan satacak derken, şimdi müsadere yolu açıldı. Müsadere kararı verilen şirketleri yine TMSF satacak ve sağlanan gelir Hazine’ye aktarılacak. Peki terörle ilgisi olmayan ancak bu şirketlerle iş yapmış olanlar, bu şirketlerden alacaklı olanlar ne olacak? Bu konuda ciddi sıkıntılar var. Zincirlime etkiyle sıkıntı yayılıyor” ifadelerini kullandı.

İç ve dış politikadaki büyük hatalar sonucunda Türkiye ekonomisinin sıkıntıya düştüğünü,  AKP’nin referandum sürecinde halkın bu olumsuz etkileri hissetmemesi için OHAL fırsatçılığıyla günü kurtarmaya dönük adımlar attığını belirten Budak,  “KOBİ’lerin takibe düşen kredi oranı yüzde 5’i geçmiş durumda. Protestolu senet tutarı rekor kırıyor. Kepenk indiren esnaf sayısı rekor kırıyor. Turizmde 10 milyar dolarlık kayıp var.  İşsizlik yüzde 11.8’le rekor kırıyor. Enflasyon çift haneli rakamlara geldi. Belirsizlik ve riskler arttı. Şimdi OHAL KHK’leri ile bu sıkıntılar ötelenmeye çalışılıyor.  Ama bunun için Türkiye’ye çok daha büyük faturalar çıkaracak düzenlemeler yapılıyor. Halkımızın sırtına daha büyük yükler bindirecek adımlar atılıyor. Türkiye’nin geleceği, tek adam rejimi için karartılıyor” şeklinde konuştu.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.