Öne Çıkanlar çin galatasaray beşiktaş MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank chp Koronavirüs Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener AİLE chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu

CHP’li Çakırözer, “İnsanımızın İşini, Aşını Etkileyecek ABD Yaptırımları Kabul Edilemez”

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, ABD’nin Türkiye’nin savunma sanayisini hedef alan yaptırım kararlarına tepki gösterdi. ABD yaptırımlarını kabul etmediklerini dile getiren Çakırözer, yaptırımların Türkiye’de en çok Eskişehir’i ve Eskişehir merkezli savunma şirketleri ile onların alt yüklenicileri ve bu şirketlerde çalışan binlerce Eskişehirliyi etkileyeceğini söyledi. Çakırözer, “İnsanımızın işini, aşını etkileyecek yaptırımları kabul etmiyoruz, kınıyoruz. Yaptırımlar çözüm değildir. Çözüm diyalog ile olur. Türkiye ile ABD bunu diplomasi ile çözmelidir” dedi.

“Kabul Edilemez, Kınıyorum”

TBMM Dışişleri Komisyonu’nun CHP’li üyesi, Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Ankara’nın 2019 yılında satın aldığı Rus yapımı S-400 hava savunma sistemi nedeniyle ABD’nin Türkiye’nin savunma sanayisini hedef alan yaptırımlarına tepki gösterdi. Çakırözer yaptırımların, Türkiye’nin savunma projelerinde önemli bir yeri olan Eskişehir’i ve Eskişehir’deki savunma şirketleri ile orada çalışan binlerce Eskişehirliyi etkileyeceğini söyleyerek, yaptırımları kabul etmediklerini söyledi. Çakırözer bu yaptırımlar nedeniyle Eskişehir’deki savunma şirketleri ile bunların alt yüklenicisi sanayi şirketlerinde çalışan Eskişehirlilerin işsiz kalmaması için gereken önlemlerin bir an önce alınması uyarısında bulundu.

“4 Milyarlık İhracat Tehlikede”

Türkiye’nin savunma projelerinde Eskişehir’in önemli bir yeri olduğunu söyleyen Çakırözer, “Sadece Eskişehir’de savunma şirketlerinin 2019 yılında 4 milyar lira üstünde ihracatı var.  Bunlar gurur duyduğumuz savunma şirketleri ve yan sanayilerinin başarısı. Ama şimdi bu ihracat tehlike altında” dedi. Çakırözer, “Savunma Sanayi Başkanlığı’na yaptırım uygulanması demek Türkiye’nin Savunma Sanayi Bakanlığı aracılığıyla ABD’den aldığı lisansların iptali demek. Bu lisanslar gelmezse üretim yenilenemeyecek. Savunma sanayimiz ve burada çalışan onbinlerce insanımız işsizlik tehlikesi ile karşı karşıya kalacak” dedi.

“Devlet Sorumluluk Almak Zorunda”

Yaptırımların ortaya çıkaracağı hasarın önüne geçmek için devletin önlem alması gerektiğini de söyleyen Çakırözer, “Yaptırım Eskişehir’i vuruyorsa, devlet o zaman Eskişehir’de yaptırımın yaratacağı hasarların önüne geçmelidir. Yaptırımların yaratacağı hasarı önlemek devletin sorumluluğudur. Yaptırımların Eskişehir’e vuracağı darbe konusunda Ankara’daki Bakanlıklar yüzünü Eskişehir’e dönmelidir” ifadelerini kullandı.

“Çözüm Diplomasi İle Olur”

Yaptırımlar nedeniyle Türkiye’nin ve şehirlerinin savunma sanayi üretim kapasitesinin darbe yiyeceğini aktaran Çakırözer, “İnsanımızın işini, aşını doğrudan etkileyecek bu yaptırımları doğru, haklı bulmuyoruz. ABD yönetimi bu yanlıştan dönmelidir. Çünkü bu sadece yönetimler arası ilişkileri değil halklarının birbirine bakışını olumsuz etkileyecek sonuçlar doğuracaktır. Yaptırımlar çözüm değil, çözüm diyalogtur. Ankara ile Washington arasındaki tartışma Eskişehir’de hemşehrilerimizi işsizlik tehlikesi ile karşı karşıya bırakıyor. ABD ile Türkiye bunu diploması ile çözmelidir” dedi.

“F35 Projesi İle Kayıp Yaşandı”

Çakırözer Türkiye’nin f35 projesinin dışına çıkarılması sonrası ortaya çıkan kayıpları hatırlatarak,  “1. Hava İkmal Merkezi dünyada f35 motorunun bakımının yapılacağı tek yer olarak seçilmişti. Bu proje hayata geçseydi yüzlerce yeni işçi alınacaktı oraya. Ama şimdi bundan da olduk. Türkiye F35 projesinden çıkarılınca büyük kayıp yaşandı. Şimdi yeni yaptırımlar bu kayıpları arttıracak. Bunun önüne geçmek için gerekli önlemler bir an önce alınmalı, Eskişehir Acil Eylem Planı hazırlanmalıdır” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.