Öne Çıkanlar azerbaycan diyarbakır Kent Ayyuka eNBE akbank türkiye istanbul çin 17 Mart 2024 Pazar Gündemi CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut gündem özeti

CHP’li Durmaz’dan Tarım Bakanlığına Üretim Soruları!

CHP Tokat Milletvekili, TBMM İdare Amiri Kadim Durmaz Koronavirüs salgını sebebiyle ortaya çıkacak üretim krizini ve tükenme riski olan gıda stoklarını ve bu anlamda planlanan önlemleri yazılı bir önergeyle Tarım ve Orman Bakanlığına sordu.

Önergesinde dünya genelinde yaklaşık 124 milyon insanın kronik açlıkla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Durmaz,  “salgın hastalıklardan sonra gıda krizinin ortaya çıkması kaçınılmazdır” dedi.

Durmaz önergesinde, BM Gıda Örgütü’nün  “En savunmasız insanları korumak ve salgının gıda sistemi üzerindeki olumsuz etkilerini hafifletmek ve küresel gıda tedarik zincirlerini canlı tutmak için hızlı önlemler alınmadıkça, giderek artan bir gıda kriziyle karşı karşıyayız.” Uyarısına dikkat çekti.

Durmaz’ın Tarım Bakanlığına sorduğu sorular şöyle;

Bu doğrultuda;

1-         Çiftçilerin Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifi ve diğer bankalara olan borçları ve faizsiz ödemelerinin 1 yıl süreyle ertelenmesi hususunda bir planlamanız var mıdır?

2-         Bu süreçte salgın sonrası üretimi arttırmak için çiftçilere verilecek üretim teşvikleri çalışmanız var mıdır varsa nelerdir?

3-         BM Gıda örgütünün artan gıda kriziyle ilgili uyarılarına karşın aldığınız önlemler nelerdir?

4-         Salgının ne kadar süreceği belirsizken, ülkemizin gıda stokları ve üretim kapasitesi yeterli midir?

5-         Olası bir gıda krizinde ne kadar süre yetecek stokumuz bulunmaktadır?

6-         İthalatın durmasıyla birlikte ülkemizde hangi tarımsal ürünlerde yetersizlik görülecektir? Bu anlamda bir önlem alınmış mıdır?

7-         Gıda tedarik zincirinin, üreticiden başlayarak, tarımsal girdi temini, işleme, paketleme, nakliye gibi süreçleri kapsadığını düşündüğümüzde  “Virüs yayıldıkça ve vakalar arttıkça, virüsün yayılmasını engellemek için alınan kararlar sonucu küresel gıda sisteminin önümüzdeki haftalar ve aylarda zorlayacak çok farklı aşamalar var” uyarısına karşılık alınan önlemler nelerdir?

8-         2019’ a yılında ithal edilen gıda ürünleri hangileridir? Miktarları ne kadardır? Dolar bazlı ülkemize maliyeti nedir?

9-         Yerli ve milli’ üretimi sağlamak için gıda egemenliği politikası oluşturarak, toplum sağlığı gözetilerek bölgesel bazlı acil üretim planları yapmayı düşünüyor musunuz?

10-       Tarımsal üretimin devamlılığı açısından, temel ürünlerde arz ve tedarik planlaması yapılması için İl Pandemi Kurulları’na bağlı çalışacak İl Tarım Kurulları oluşturmayı düşünüyor musunuz?

11-       Yerel yönetimlerin desteği, ziraat odalarının ve kooperatiflerin üretici birliklerinin koordinasyonu ile çiftçiden tüketiciye doğrudan satış organizasyonları planlayarak üreticiye lojistik destek sunma konusunda planınız nedir?

12-       Çitçinin üretimini desteklemek için, Gübre, mazot ve elektrik fiyatlarında indirim yapmayı düşünüyor musunuz?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.