Öne Çıkanlar çin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank ak parti chp abd Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti EMİNE ERDOĞAN tsk Koronavirüs

CHP’li Emir’den SGK’da Genel Müdürlere Fazla Mesai Sorusu

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) düşük ücretli memurlar için uygulanan fazla mesai hakkından, aylık 10 bin TL civarında maaş alan genel müdürlerin de yararlandığı iddiasını Meclis gündemine taşıdı.

CHP’li Murat Emir, Meclis Başkanlığı’na, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun yanıtlaması istemiyle SGK personeline yönelik fazla mesai uygulamasına ilişkin soru önergesi verdi. Emir, SGK’da düşük ücretli memurlar için uygulanan fazla mesai hakkından, aylık 10 bin TL civarında maaş alan genel müdürlerin de yararlandığı iddiasını Meclis gündemine taşıyarak, “Bu etik midir? Hangi genel müdür bugüne kadar kaç TL fazla mesai almıştır?” diye sordu.

Anayasa’nın 60’ıncı maddesindeki “Herkes sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar” hükmünü anımsatılan soru önergesinin gerekçesinde, şöyle denildi:

“SGK, devletin sosyal niteliğini tanımlayan en önemli kurumlardan biridir. Bu açıdan Kurum’da azımsanmayacak sayıda personel görev yapmakta, 2017 yılı başı itibariyle 28 bine yakın kamu personeli SGK’da vatandaşlara hizmet vermektedir. Sosyal güvenlik kapsamına girmiş tüm vatandaşların yanı sıra dolaylı olarak 80 milyon nüfusun kapısını bir nedenle aşındırdığı SGK’da, adeta yılın her günü yoğun bir iş temposu söz konusudur. Kurum da bu çerçevede bünyesinde görevli dar gelirli memurlara ekonomik destek olunması için aylık 50 saati geçmemek kaydıyla her ay belirli sayıda memura, turnike kayıtlarına göre fazla mesai ödemektedir. Bu rakam 500-600 TL civarındadır. Dar gelirli SGK memurlarına yönelik bu uygulama ne yazık ki suiistimal edilmektedir. Kurumda genel müdür konumunda olan kişilerin de fazla mesaiden yararlandığı; maaşı yaklaşık 10 bin TL olan bu kişilere de fazla mesai yazıldığı belirtilmektedir.”

GENEL MÜDÜRLERE DE KADAR FAZLA MESAİ VERİLMİŞTİR?

CHP’li Emir, Bakan Sarıeroğlu’na şu soruları yöneltti:

“Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde görev yapan dar gelirli memurlara yönelik aylık 500-600 TL olan fazla mesai, hangi şartlarda kimlere verilmektedir? Fazla mesai verilen memurların aylık ortalama maaşları kaç TL’dir?

2016 ve 2017 yıllarında Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesindeki personelden kaçı fazla mesai almıştır? Fazla mesai alanlar arasında genel müdür statüsünde kişiler var mıdır? Varsa son 5 yılda bu kişilere kaç TL fazla mesai verilmiştir?

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı ve genel müdürlerin aylık maaşı kaç TL’dir?

Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde genel müdürlük konumunda olan kişilerin, Kurum’da dar gelirli memurlara uygulanan fazla mesai hakkından yararlanması etik midir?”

“HALİ VAKTİ YERİNDE OLAN BİRİNE YEŞİL KART VERMEK GİBİ BİR ŞEY”

CHP’li Emir, soru önergesine ilişkin yaptığı değerlendirme de genel müdürlere de fazla mesai verilmesini eleştirerek, şunları söyledi:

“AKP iktidarı süresince yaşadığımız en önemli sorunlardan biri, hatta ekonomik, sosyal ve kültürel tüm sorunların temelinde yatan ana neden, ahlaki çöküntüdür SGK’da dar gelirli memurlar için uygulanan fazla mesaiden genel müdürlük statüsünde oturanların da yararlanması ahlaki erozyonda sınır tanınmadığına başka bir örnek oluşturmuştur. Genel müdürlerin bu haktan yararlanması mevzuata aykırı gözükmese de uygulamanın amacı dışına çıkılması ve yaklaşık 10 bin TL maaş alan ve oturdukları makamın tüm imkânlarından yararlanan kişilerin fazla mesaiden yararlanması ahlaki değildir. Hali vakti yerinde olan birine Yeşil Kart vermek gibi bir şeydir. Bu iddia doğru ise genel müdürlere bugüne kadar ödenen tüm fazla mesai ücretleri geri alınmalıdır.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.