CHP’li Engin: Bir An Evvel Esnafımızın Perişan Haline Çare Bulmalıyız

CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin, "Ülkemizde sayıları 1,6 milyonu aşan esnaflarımız ekonomide yaşanan olumsuz gelişmelerden çok ciddi boyutta etkilenmiş durumda. Bir an evvel esnafımızın perişan haline çare bulmalıyız" dedi.

CHP’li Engin, Türkiye’de faaliyet gösteren esnafların sorunları ve bu sorunlara çözüm yollarının araştırılabilmesi için TBMM Başkanlığı'na bir araştırma önergesi verdi. Son 5 yılda 400 bini aşkın esnafın kepenk kapatmak zorunda kaldığını belirten Engin, esnafın kepenk kapatmasının işsizliği de tetiklediğini, işsiz sayısının 4 milyona yaklaştığını hatırlattı.

"Esnaf ve Sanatkârın Korunması Anayasal Bir Ödevdir"

Engin, kredi borcunu ödeyemeyen esnaf sayısının arttığının altını çizerek "2011 yılında 137 bin 765 esnaf ve küçük işletme sahibi 2.4 milyar TL'lik kredi borcu nedeniyle takibe uğrarken Eylül 2016'da kredi borcunu ödeyemeyen esnaf sayısı 260 bin 417'ye, takibe düşen borç miktarı ise 7.2 milyar TL'ye çıkmıştır" açıklamasında bulundu.

Engin, "Esnaf ve sanatkârın korunması anayasal bir ödevdir" diye ekleyerek Anayasanın “Esnaf ve sanatkârların korunması” başlıklı 173. maddesini hatırlattı.

“Etkin  Finansman ve Kredi İmkanları Geliştirilmeli”

Esnaf ve sanatkârların finansman ve kredi imkanlarına erişmekte sorun yaşadığını belirten Engin, hali hazırda sunulan sıfır faizli kredi imkanından sicil sorunu ve kredi koşullarının ağırlığı nedeniyle çoğu esnafın yararlanamadığını ifade ederek, “Esnaflarımızın sorunları iyi analiz edilmeli ve bu sorunları çözmede merhem olacak doğru ve etkin finansman ve kredi imkânları geliştirilmelidir" dedi.

“Vergi Oranlarının Düşürülmesi Ödeme Kolaylığı Gibi Alternatifler İncelemeli”

Engin, esnaf ve sanatkârların sınırlı sermaye ve finansman olanakları ile ayakta kalmaya çalışırken devletten vergi konusunda destek beklediğinin altını çizerek, "Vergi oranlarının düşürülmesi ya da ödeme kolaylığı getirilmesi gibi alternatifler detaylı bir şekilde incelenmeli, esnaf ve sanatkârların istihdam, üretim, yatırım ve bilişsel gelişim gibi alanlara kaynak aktarmalarını kolaylaştırarak rekabet güçlerini artırmaları sağlanmalı" ifadelerini kullandı.
 
“Üniversite Mezunu İşsizler Ordusu”

Engin, üniversite sayısının plansız bir şekilde artması, bu üniversitelerdeki eğitim kalitesinin düşmesine neden olduğunu ifade ederek, “Gençlerimizin mesleki eğitime olan ilgisini azaltarak üniversite mezunu işsizler ordusu yaratmaktadır. İşsizlik oranları, özellikle de genç işsizliği aydan aya artarken esnaflarımız, sanatkârlarımız ve reel sektör kalifiye eleman sıkıntısı çekmektedir" dedi.

"AVM'ler Esnafa Derin Darbe Vurdu"

AK Parti hükümetleri döneminde hızlı bir artış gösteren AVM’lerin esnaf ve sanatkârlara derin bir darbe vurduğunu söyleyen Engin, buna ek olarak son yıllarda komşu ülkelerden gerçekleşen göç sonucunda ülkemizde kayıt dışı faaliyetlerin de fazlasıyla arttığını belirtti ve her iki konuda da Hükümet'in bir an evvel etkin adımlar atması gerektiğini dile getirdi.

"Esnaflarımız Sosyal Güvenlik Sorununa Çözüm Bekliyor"

Ülkemizde yetkili üç sosyal güvenlik kurumunun tek çatı altında birleşmesine rağmen emeklilik prim gün sayısında halen bir eşitlenme sağlanamadığını söyleyen CHP'li vekil Engin, şu açıklamalarda bulundu:

"SGK çalışanı 7 bin iş günü prim ödeyerek emekli olabilirken, BAĞKUR için bu sayı 9 bin 100 iş günüdür. Bu da esnaf ve sanatkârlarımız aleyhine eşitsiz bir durum yaratmaktadır. Ek olarak, 22 Mart 1985 - 4 Ekim 2000 tarihleri arasında vergi kaydı olup, SGK kayıtları resmen yapılmayan esnaf ve sanatkârların geriye dönük SGK prim borçlanması yapabilmeleri de esnafların talepleri arasındadır. Ayrıca ekonomik durgunluk ve daralma sebebiyle kepenk kapatan ya da işleri kötü gittiği için prim borçlarını ödeyemeyen esnaflarımız ve aileleri sağlık hizmetlerinden yararlanamamaktadırlar. İşsiz kalan esnaflarımız için kısa süreli de olsa destekleyici bir mekanizmanın eksikliği esnaflarımızın tekrar iş hayatına katılmalarını da sekteye uğratmaktadır."

"Verilen Sözler Unutuldu"

2015 yılı genel seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve sonrasında da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın İstanbul’daki servis esnaflarına verdiği plaka tahdidi sözünü hatırlatan Engin, "Verilen sözlerin AKP tarafından tutulmamış olması servis esnaflarımızda ve ailelerinde büyük mağduriyet yaratmıştır, borçlarını ödeyemez hale gelerek hayatına son veren servis esnaflarımız olmuştur. Sorunun sağlıklı bir şekilde çözümü için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve servis esnaflarımız arasında sağlıklı bir diyalog ortamı oluşturulmalıdır" dedi.

"Şoför Esnafı da Dertli"

Engin, mazot ve benzin fiyatının çok yüksek olması ve sürekli yapılan zamların hem vatandaşların hem de şoför esnafların maddi olarak ağır bir yükün altına girmesine neden olduğunu belirterek "Şoför esnaflarımız ticari amaçla yurt içinde eşya taşımacılığı yapan gerçek ve tüzel kişilere verilen K türü yetki belgeleri konusunda da mağduriyet yaşamaktadırlar, örneğin K belgelerinin çok yüksek fiyata satıldığını ifade etmektedirler. Taşımacılık faaliyetlerinin ülkemizde sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi ve belgelendirme konusundaki sorunların çözümü için şoför esnaflarımızın karşılaştıkları zorluklar Hükümet tarafından dikkatlice incelenmeli ve çözüm üretilmelidir" dedi.
 
Bu sorunlara ek olarak esnaf ve sanatkârların işe başlama ve iş bırakma işlemlerinde bürokratik engellerle karşılaştığını belirten Engin, "Her önergemizi reddeden AKP umuyorum esnaflarımızın bu sorunlarına duyarsız kalmaz ve sorunları elbirliğiyle çözebiliriz" dedi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.