Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken fetö şehit tesk adana Pandemi Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel yunanistan esnaf Akşener

CHP'li Engin Kapalıçarşı'da Kapanan Dükkânları Meclis Gündemine Taşıdı

CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin, Tarihi Kapalıçarşı'da ardı ardına kapanan dükkân sayısının 600'e yaklaşmasını Başbakan Binali Yıldırım'a sordu. Engin, Hükümet'i Kapalıçarşı esnafı gibi ekonomik darboğaza girmiş olan esnaflarımıza destek olmak ve ekonomiyi canlandırmak için bir an evvel gerekli adımları atmaya davet etti.

İstanbul’un fethinin ardından Fatih Sultan Mehmet döneminde inşa edilen İstanbul'un en eski ticaret merkezlerinden olan Kapalıçarşı'nın, gerek ülke ekonomisine sunduğu katkılar gerekse tarihi, mimari ve kültürel dokusu ile dünyaca tanınan ve Türkiye ile özdeşleşmiş önemli bir yapı olduğunu vurgulayan Didem Engin, 30 bin metrekareden büyük bir alanı kaplayan Kapalıçarşı'nın, 4 bin civarında dükkân ile ortalama 25 bin kişilik istihdam sağladığını belirtti. Ülkemize gelen yabancı ziyaretçilerin görmek istediği tarihi yapıların başında gelen Kapalıçarşı'nın son yıllarda turizmde yaşanan olumsuz gelişmelerden ve artan terör olaylarından ciddi bir şekilde etkilendiğine değinen Engin, geçtiğimiz günlerde ulusal ve yerel basına yansıyan çeşitli haberleri hatırlattı.

"Kapalıçarşı'da 600’e yakın dükkânın kapandığı, ay sonunda bu rakamın 1000’i, gerekli tedbirler alınmazsa kapanan dükkân sayısının yılbaşına dek 1500’ü geçebileceği belirtilmektedir. Kapalıçarşı gibi açıldığı günden bu yana tarihin her döneminde canlılığını ve hareketli yapısını koruyan bir ticaret merkezinin bu noktaya gelmesinde AKP'nin başarısız dış politikası, terörle mücadeledeki başarısızlığı ve turizm sektöründeki sorunlara sürdürülebilir çözümler bulamamış olması etkili olmuştur" diyen Engin, Kapalıçarşı’daki çöküşün önlenememesinin dünyada Türkiye’nin turizm imajını çok ciddi şekilde zedeleyeceğini ve domino etkisiyle turizm sektörüne olumsuz etkisinin uzun yıllar devam edeceğini belirtti.

Başbakan Binali Yıldırım'a 2016 yılı Ekim ayı itibariyle Kapalıçarşı'da kapanan dükkân sayısını soran Engin, "Kapalıçarşı özelinde kapanan dükkânların kepenk indirme gerekçesi nedir? Bu konunun araştırılarak, krizin boyutlarının daha da büyümesinin önüne geçmek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan herhangi bir çalışma var mıdır?" diyerek merkezi ve yerel idareleri gerekli çalışmaları yapmak üzere göreve çağırdı.

"Kapalıçarşı'da yaşananlar ülkemizde yaşanan ekonomik sorunların küçük bir kesiti ancak önemli bir yansımasıdır" diyen Didem Engin, yaşanan ekonomik sorunların kalıcı hale gelmemesi ve 2016 yılında yaşanan turizm krizinin gelecek yıllarda da devam etmemesi için AKP Hükümeti'nin bir an evvel kalıcı ve çözüm odaklı önlem ve tedbirler alması gerektiğini belirtti. Engin önergesinde Kapalıçarşı esnafı gibi ekonomik darboğaza girmiş olan esnaflarımıza destek olmak ve ekonomiyi canlandırmak için Hükümet tarafından başlatılan çalışmaları da sordu.    ​
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.