Öne Çıkanlar diyarbakır Kent azerbaycan istanbul Ayyuka eNBE Rino virüs Shu Jueting Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha Prof. Dr. Elif Erhan Nissan Türkiye Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan

CHP’li Engin: Uyuşturucu Sorunu İvedilikle ve Ciddiyetle Ele Alınmalı

CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin, “Uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığının küçük yaştaki çocuklarımıza kadar yaygınlaşması, aile yapımızın ve sosyal dokumuzun ciddi bir şekilde bozulmasına ve gelecekte ülkemizin güvenliğini de tehdit edici toplumsal sorunların ortaya çıkmasına neden olabilecektir. Bu nedenle sorunun ivedilikle ve ciddiyetle ele alınması gerekmektedir" açıklamasında bulundu.

CHP’li Engin, uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığının nedenlerinin çok yönlü araştırılması ve önleyici çözüm yollarının tespiti amacıyla TBMM Başkanlığı'na kapsamlı bir araştırma önergesi sundu.

Yazılı ve görsel medyada hemen her gün Türkiye’de uyuşturucu kullanan gençlerin ürkütücü görüntüleriyle karşılaştıklarını belirten Engin, "Öyle ki, uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığının küçük yaştaki çocuklarımıza kadar yaygınlaşması, aile yapımızın ve sosyal dokumuzun ciddi bir şekilde bozulmasına ve gelecekte ülkemizin güvenliğini de tehdit edici toplumsal sorunların ortaya çıkmasına neden olabilecektir. Bu nedenle sorunun ivedilikle ve ciddiyetle ele alınması gerekmektedir" dedi. 

“Uyuşturucu İle Tanışma Yaş Ortalaması 8 Yılda 2 Yaş Düşmüş”

Engin, Emniyet Genel Müdürlüğü verilerini değerlendirerek şu bilgileri paylaştı:

“2006 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından ilk kez hazırlanan Türkiye Uyuşturucu Raporu'na göre, uyuşturucu madde kullanımına başlama yaş ortalaması 16.6’ydı. 2014 Türkiye Uyuşturucu Raporu'nda ise maddeyi ilk kez kullanma yaş ortalaması 14 olarak tespit edilmiş, yani uyuşturucu ile tanışma yaş ortalaması 8 yılda 2 yaş düşmüş."

2006 Türkiye Uyuşturucu Raporu'na göre 2005 yılında ilgili tedavi merkezlerine 2,078 başvuru olduğunu söyleyen Engin, "2014 Türkiye Uyuşturucu Raporu'na göre ise çeşitli madde türleri kullanımı sebebiyle 2013 yılı içerisinde poliklinik tedavisi gören kişi sayısı 218,574’e, yatarak tedavi olan kişi sayısı ise 7,897’e yükselmiş" diye konuştu. 

“13 Yılda Madde Bağımlılığına Bağlı Ölümler Yüzde 1833 Oranında Arttı”

CHP’li Engin, uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığının bireyler, aileler ve toplumun geneli üzerinde yıkıcı ve çok ağır etkiler bıraktığını ve toplum sağlığını doğrudan etkileyen çok önemli bir risk faktörü olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:

"Bu etkilerin en vahimleri elbette can kayıplarıdır. Madde bağlantılı ölümlere baktığımızda, 2000 yılında 12, 2005 yılında 26, 2006 yılında 51 vatandaşımız madde bağımlılığı bağlantılı şekilde hayatını kaybederken, en güncel verileri içeren 2014 Türkiye Uyuşturucu Raporu’na göre 2013 yılında 232 vatandaşımız doğrudan, 416 vatandaşımız ise dolaylı madde bağlantısı sebebi ile hayatını kaybetmiştir. Yani 2000 ve 2013 yılları arasında doğrudan madde bağımlılığına bağlı ölümler yüzde 1833 oranında artmıştır."

İlkokul Önünde Bonzai Satışı

Uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığında yaşanan artışın sebeplerinin arasında kolay ulaşılabilirliğin ilk sıralarda yer aldığını vurgulayan Engin, şu açıklamalarda bulundu:

"Örneğin sentetik uyuşturuculardan olan ve kolaylıkla ulaşılabilen bonzai, çocuklarımız ve gençlerimiz için büyük bir tehdit oluşturmakta, özellikle büyük şehirlerde neredeyse her gün bonzai etkisi altında kendinden geçmiş bir vaziyette çırpınan gençlerimizin ve çocuklarımızın görüntüsü yürek parçalamaktadır. Okul çevrelerinde dahi uyuşturucu maddelerin rahatlıkla satıldığı sıklıkla dile getirilmektedir. Okul çevresinde satış yapan kişilerin, halk arasındaki deyimi ile 'torbacı'ların yakalansa bile 'içicilik'ten serbest kaldığı ve tekrar aynı yere döndükleri de ifade edilmektedir. Okul çağındaki çocuklar için uyuşturucu maddelerin cezbedici renk ve şekillerde olduğu da yine sıklıkla vurgulanmaktadır."

Uyuşturucu Çocuklarımızı Ve Gençlerimizi Suç İşlemeye İtiyor”

Uyuşturucu ve madde kullanımının çocukları ve gençleri suça iten önemli bir etken olduğunu hatırlatan Engin, "2015 yılında suça sürüklenme nedeni ile güvenlik birimlerine getirilen 118,245 çocuğun 42,557’sinin, yani yüzde 36’sının, bağımlılık yapan madde kullandığı görülmüştür. Ne yazık ki uyuşturucu batağı çocuklarımızı para bulmak, madde temin etmek gibi gerekçelerle suç işlemeye itmektedir" dedi.

“Tedavi Merkezlerinin Kapasitesi Yetersiz”

Engin, uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığının toplumda, özellikle çocuklar ve gençler arasında, bu denli yaygınlaşmasına rağmen, önleyici hizmetlerin ve tedavi hizmetlerinin gereken noktaya ulaşamadığını belirterek, "Sağlık Bakanlığı 2017 Merkezi Bütçe Sunumu'na göre Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezleri (AMATEM) ve Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Eğitim ve Destek Merkezleri (ÇEMATEM)’lerde tedavi amaçlı yatak sayısı yalnızca 919'dur. Uyuşturucu bağımlılığı ve madde kullanımındaki ciddi artış göz önüne alındığında merkezlerin sayı ve kapasitesinin yetersizliği de açıkça görülmektedir. İlgili merkezler kapasite açısından bağımlı ve mağdurların hizmet talebine gerekli ivedilikle yanıt verememekte, merkezlerde yatarak tedaviler için haftalar, bazen de aylar sonrasına gün verilebilmektedir" dedi.

“İstanbul İçin Ciddi  Bir Problem”

Öte yandan, uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığının özellikle İstanbul için ciddi bir problem alanı olduğunu ifade eden Engin, "2014 Türkiye Uyuşturucu Raporu'na göre 1 yıl içerisinde doğrudan madde bağlantılı olarak tespit edilen ölümlerin yüzde 49.6'sı yani 115 ölüm vakası İstanbul'da gerçekleşmiştir. Dolaylı madde bağlantılı ölümlerde de İstanbul yine yüzde 32.2 oran ve 134 can kaybı ile ilk sırada yer almaktadır. İstanbul 2013 yılında en fazla kokain ve ekstazinin yakalandığı il olarak da kayıtlara geçmiştir. 2013 yılında metamfetamin yakalamalarının büyük çoğunluğu, toplam yakalanan metamfetaminin yüzde 84.76'sı ile İstanbul ilinde gerçekleşmiştir" açıklamasında bulundu.

CHP’li Engin, sentetik kannabinoidlerin ilk olarak 2011 yılında 26 ilde yakalandığını belirterek "2012 yılında 43 ilimize, 2013 yılında ise 70 ilimize yayılması bir an evvel ciddi mücadele yöntemlerinin ve önleyici politikaların yürürlüğe konması gerektiğinin de bir işaretidir" dedi.

Uyuşturucuyla Mücadele Partiler Üstü Anayasal Bir Görev”

Engin, uyuşturucu maddelerin üretimi ve kaçakçılığıyla etkin mücadele için gerekli kararların alınması, satış cezalarının caydırıcı hale getirilmesi, yurttaşların bu yönde bilinçlendirilmesi, sosyal hayatın her alanının uyuşturucu maddelerden arındırılması gibi alanlarda bir an evvel kapsamlı adımların atılması şart olduğunu belirterek  “Meclis sabahlara kadar çalışacaksa çocuklarımızın, gençlerimizin iyiliği için çalışmalı, tüm partilerden milletvekili arkadaşlarımızın desteği ve çabası ile bu mücadelede bir an evvel başarıya ulaşmalıyız" dedi. 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.